In primii ani de viata bebelusul creste, dar se si dezvolta. Isi modifica obiceiurile si invata multe lucruri. Este o perioada de evolutie rapida, in care „e prima data cand” (prima data cand a zambit, prima data cand a dormit o noapte intreaga, prima data cand a stat asezat; prima data cand s-a ridicat in picioare; prima data cand a spus mama, prima data cand a facut la olita etc.). Cu precizarea ca fiecare bebelus are propriul sau ritm, in continuare este prezentata, cu titlu orientativ, viteza de evolutie a bebelusului in primii doi ani de viata: dezvoltarea simturilor, limbajul, activitatile specifice fiecarei perioade, programul de somn, modul de alimentatie.

Dezvoltarea simturilor:
Prima luna: Bebelusul distinge contururile obiectelor si chipurile care sunt aproape de el; reactioneaza la sunete inalte; reactioneaza la vocea mamei, pe care o recunoaste; recunoaste mirosul mamei si laptelui mamei  pus in apropierea sanului bebelusul se orienteaza si incearca sa ajunga la san si sa suga; percepe schimbarile de pozitie, leganatul, mangaierile.
A doua luna: Vede mai bine si mai clar. Poate fixa privirea. Este atras de surse de lumina. Incearca sa exploreze lumea, mai ales cu limba (toate obiectele care ajung langa gurita pot fi molfaite, mai ales propriile manute).
A treia luna: Vede mult mai bine; recunoaste chipul mamei; este foarte curios si studiaza tot ce il inconjoara.
A patra luna : Reuseste sa vada si aproape, dar si la distanta. Acum poate tot mai usor sa studieze mediul inconjurator, inclusiv elementele aflate mai departe.
A cincea luna: Recunoaste chipurile familiare (membrii familiei). Poate sa se sperie la apropierea unei persoane necunoscute. Nu mai zambeste la toata lumea, ci devine selectiv. Studiul obiectelor nu se mai face doar vizual sau cu ajutorul guritei acestea pot fi studiate cu manuta.
A sasea luna: Daca e hranit cu biberonul il recunoaste; recunoaste jucariile preferate; zambeste cand se vede in oglinda.
A saptea luna: Se poate orienta in functie de sunete isi da seama de unde vin sunetele pe care le aude.
A opta luna: Se orienteaza dupa sunete; il amuza susotelile; are preferinte muzicale; isi manifesta placerea fata de anumite sunete; protesteaza la sunetele care nu ii plac. Recunoaste persoanele apropiate si incepe sa resimta lipsa lor (in special lipsa mamei atunci cand aceasta este plecata).
A noua luna: Protesteaza cand mama pleaca de langa el. Intelege unele gesturi si cuvinte.
A zecea luna: Poate asocia diferite activitati/situatii cu obiecte (poate arata caruciorul cand vrea sa mearga la plimbare, etc.)
11-12 luni: Intelege expresiile fetei. Reactioneaza la auzul numelui sau.
12-15 luni: Recunoaste persoanele din anturajul sau; se joaca cu parintii si cu alte persoane apropiate; este neincrezator cand se apropie necunoscuti.
15-18 luni: Intelege multe cuvinte; asculta (executa) ordine simple: adu-mi, da-mi cauta.
18-24 luni: Incepe sa inteleaga ce are voie si ce nu; incearca sa nu mai faca ceea ce nu are voie, ca sa nu-si supere parintii; e trist daca vede ca si-a necajit parintii. Reuseste (cu mici accidente) sa faca la olita si sa nu murdareasca scutecul aproape ca nu mai are nevoie de scutece si se poate trece la chilotei.

Limbaj:
Prima luna: Bebelusul isi exprima nevoile si nemultumirea prin plans; cand e fericit schiteaza zambete .
A doua luna: Incepe sa gangureasca, mai ales cand este la san. Zambeste si uneori incearca sa rada. Poate emite diferite sunete (vocale) si e fericit cand reuseste sa spuna ceva nou.
3-4 luni: Spune tot felul de vocale.
5-8 luni: Spune primele silabe (simple, nerepetate).
9-12 luni: Reuseste sa spuna si silabe repetate.
12-15 luni: Spune primele cuvinte.
15-18 luni: Isi diversifica vocabularul; pronunta mai multe cuvinte.
18-24 luni: Poate spune propozitii simple, din 2 cuvinte.

Activitati fizice:
Prima luna: Miscari necontrolate; sta ghemuit (ca in burta mamei), cu pumnii stransi; intinde bratele in lateral cand se sperie.
A doua luna: Pus pe burta, bebelusul isi ridica singur capul si il poate sustine cateva momente. Incepe sa descopere ca poate misca mainile si picioarele. Poate sa pedaleze cu picioarele. Incearca sa se impinga cu picioarele.
A treia luna: Pus pe burta, isi sustine capul fara probleme; se poate sprijini pe antebrate. Se poate intoarce singur pe o parte, eventual chiar si pe burta. Poate fi purtat in marsupiu (in modele care au intaritor pentru sustinerea capului), dar mai mult de o ora pe zi. Intinde mainile spre obiecte; le poate tine in mana.
A patra luna: Isi sustine capul fara probleme, chiar si cand este ridicat din pozitia culcat pe spate. Ii place sa stea mai vertical si se bucura cand e sprijinit sa stea asezat. Stie sa prinda in mana o jucurie si sa o tina un timp. Incep sa iasa dintisorii prin gingii si din acest motiv orice obiect e bun de rontait.
A cincea luna: Poate sta asezat, cu sprijin.
A sasea luna: Se poate ridica din pozitia culcat pana in asezat; revine din pozitia asezat in culcat.
A saptea luna: Reuseste sa se ridice in patru labe daca e culcat pe burta. Deja ies primii dintisori  motiv pentru care bebelusul incearca in continuare sa rontaie tot ce prinde. Poate merge in premergator.
A opta luna: Sta asezat fara sprijin. Sta in picioare cu ajutor si incearca sa faca cativa pasi. Incearca sa mearga de-a busilea.
Luna a noua: Sta in picioare cu sprijin; incearca sa mearga daca e ajutat; merge de-a busilea. Incearca sa se catere.
10-11 luni: Poate sta singur in picioare, pentru scurt timp; merge bine (sau chiar alearga) cu ajutor, tinut de manute.
1 an: Face singur primii pasi. Incepe sa se joace cu alti copii.
12-15 luni: Merge singur. Joaca e activitatea preferata si se joaca cu orice are la indemana (atentie la obiectele periculoase cu care s-ar putea rani).
15-18 luni: Poate sa urce si sa coboare scari, cu ajutor; poate sta ghemuit pentru a se juca. Arata cu mana (cu degetul) spre obiectele pe care vrea sa le arate parintilor. Joaca se diversifica: transporta, ascunde, cauta obiecte. Incepe sa fie interesat de carti.
18-24 luni: Urca si coboara scari singur. Participa la imbracat si dezbracat. Poate intoarce foile cartilor. Ii imita pe cei mari. Repeta ceea ce aude.

Somn:
Prima luna: Pana la 21 de ore pe zi in primele zile de viata; ajunge la 16-17 ore/zi spre sfarsitul lunii, dar poate avea si zile in care doarme mai putin (ex:10-11 ore)
2-3 luni: Doarme in continuare mult (16-17 ore/zi), dar reuseste sa faca diferenta intre zi si noapte: renunta treptat la mesele din timpul noptii si doarme noaptea 5-6 ore.
4-6 luni: Perioadele in care e treaz devin tot mai lungi. Doarme 15-16 ore pe zi.
7-9 luni: Doarme 14-15 ore pe zi.
10-12 luni: Doarme noaptea si mai doarme o data sau de doua ori in timpul zilei.
12-24 luni Doarme noaptea (in mod normal nu se mai trezeste sa manance noaptea), iar in timpul zilei ii ajunge o siesta  se obisnuieste cu somnul de dupa-amiaza.

Hrana:
Prima luna: Mananca de 6-7 ori pe zi, la un interval de aproximativ 3 ore, fara a face diferenta intre zi si noapte; pentru bebelusii alimentati la san la cerere (ori de cate ori solicita ei sa fie pusi la san) se considera normala si o frecventa de 8-12 mese pe zi, in primele saptamani de viata; bebelusii alaptati la san nu necesita alte alimente, nici hidratare suplimentara (cu exceptia unor cazuri speciale, gen. diaree, cand hidratarea suplimentara se va face conform indicatiilor medicului) se recomanda insa ca mama care alapteaza sa consume multe lichide (2-3 litri/zi); bebelusii hraniti cu formula de lapte necesita hidratare suplimentara, asigurata prin ceai sau apa fiarta si racita.
2-3 luni: Laptele ramane in continuare singurul aliment necesar; treptat, bebelusul face diferenta intre zi si noapte, iar noaptea poate face o pauza de 5-6 ore fara mancare; ajunge astfel la 5-6 mese pe zi.
4-6 luni: Laptele ramane principalul aliment, dar se poate incepe diversificarea alimentatiei, cu alimente usor de digerat – sucuri de legume si fructe, piureuri supe (pana la 6 luni bebelusul nu are nevoie de alte alimente in afara de lapte, dar s-ar putea sa ii faca placere sa descopere gusturi noi). Reduce numarul de mese la 4-5 pe zi.
6-8 luni: Laptele ramane principalul aliment, insa alimentatia se diversifica (fructe, legume, cereale); accepta alimente solide; isi formeaza preferinte alimentare. Odata cu aparitia dintilor, poate rontai alimente tari (biscuiti). Tine singur biberonul; poate prinde obiecte mici (inclusiv bucati de alimente) intre degetul mare si aratator.
9-12 luni: Laptele ramane un aliment important, insa alimentatia bebelusului e foarte diversificata. Mananca si carne, oua, toata gama de produse lactate (iaurt, branza). La un an, bebelusul poate deja manca orice aliment consumat de un adult, intr-un regim dietetic (fara multa sare, evitand condimentele si mancarurile foarte grele, fara miere, fara cacao si evident fara alcool). E preferabil ca unele fructe sa fie evitate cel putin pana la varsta de 1 an, din cauza riscului de a produce alergii (capsuni, zmeura, etc.). De asemenea se recomanda evitarea, pentru inca un an sau doi, a alunelor, a semintelor si a altor alimente similare, cu care, din cauza dimensiunilor lor, bebelusul s-ar putea ineca.
12-18 luni: Poate sa bea lichide din pahar. Poate descoperi inghetata. Poate manca impreuna cu parintii (pe un scaunel special). Incearca sa manance singur, cu ajutorul tacamurilor. Inca mai are nevoie de lapte (cel putin 2 cani pe zi), dar se face trecerea la laptele integral de vaca (sau la formulele de lapte speciale pentru juniori de peste 1 an).
18-24 luni: Reuseste sa manance singur, fara a mai da mult pe jos. Poate manca alimente intr-o forma de prezentare diferita: sandwich-uri, mancaruri cu sos etc. Odata cu aparitia molarilor, isi dezvolta tehnica de mestecat alimente. Este perioada cea mai probabila de a face mofturi. Invata sa-si exprime dorintele legate de mancare (mai mult, mai vreau, nu mai pot).

Surse: www.askdrsears.com; www.nestle.fr