Pe perioada sarcinii greutatea corporala reprezinta o preocupare total justificata, in sensul ca luarea in greutate prea brusca sau prea lenta poate influenta nefavorabil atat viitoarea mama cat si copilul.
Kilogramele care se depun pe perioada sarcinii depind foarte mult de greutatea de la momentul conceperii. In general se recomanda sa nu se ia in greutate in mod excesiv pentru a evita durerile de spate, varicele si alte complicatii de genul hipertensiunii arteriale.
Luarea in greutate variaza de la femeie la femeie. Daca se incepe sarcina la o greutate normala, castigul ponderal ar trebui sa fie de 12-16 kg. In acest sens se pot adauga zilnic 300 de calorii suplimentare dietei anterioare. Majoritatea femeilor iau in greutate 2-3 kg in primul trimestru si apoi cate o jumatate de kilogram saptamanal pentru restul perioadei de sarcina.
Daca sarcina se incepe la o greutate mai mica decat cea normala, surplusul de kilograme ar trebui sa fie mai mare, 13-18 kg, pentru a evita nasterea unui copil subponderal. Asadar este recomandata cresterea cu peste 0,5 kg in al doilea si al treilea trimestru.
In cazul in care sarcina debuteaza pe exces ponderal, este recomandat sa se ia in greutate intre 10 si 13 kg. In al doilea si al treilea semestru ar trebui sa se ia 0,5 kg la doua saptamani si evident ca nu se va incerca nici o dieta de slabire in timpul sarcinii.
In cazul in care se asteapta gemeni, cresterea in greutate va fi de 16 pana la 21 de kg. Asta inseamna ca in ultimele doua trimestre de sarcina ar trebui sa se ia in greutate saptamanal 0,750 kg.
Luarea in greutate incet si constant este cea mai buna cale pentru o sarcina frumoasa si fara probleme. Exista, in literatura de specialitate, o serie de date care se refera la greutatea medie pe componente si la distributia kilogramelor in timpul sarcinii.
Astfel:
1. Copilul – 3,5 kg;
2. Tesut adipos – 3,5 kg;
3. Lichide maternale in tesuturi – 1,5 kg;
4. Sange maternal – 1,5 kg;
5. Sani – 1 kg;
6. Fluid amniotic – 1 kg;
7. Placenta – 0,750 kg;
8. Uter – 1 kg
Total: aproximativ 14 kg.
Cresterea ponderala pe sarcina este sanatoasa si naturala, insa majoritatea mamicilor isi doresc foarte mult sa revina cat mai repede la silueta pe care au avut-o cu 9 luni in urma. Trebuie inteles faptul ca daca greutatea s-a pus incet si constant pe timpul sarcinii, in acelasi mod se va pierde aceasta greutate. Cele mai practicate metode sanatoase de revenire la silueta pre-natala sunt: alaptarea, gimnastica, alimentatia sanatoasa si bineinteles plimbarile in parc cu bebelusul.
Lector univ. Drd. – Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, Consultant Nutritie – Centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" – 021.650.46.50; 0721.091.762