Foarte des intalnite la gravide, vergeturile afecteaza aproximativ 80% din viitoarele mamici. Ele pot sa apara si la celelalte femei (si barbati), mai ales la sportive, adolescente si la cei care se ingrasa.
Cand pielea se intinde pana la limita, straturile de colagen de dedesubt se sfasie. Pielea se rupe pur si simplu, chiar daca nu o simtim. Aceste mici rani din profunzimea pielii se vindeca si formeaza tesut cicatricial. La inceput, vergeturile sunt linii neregulate, rosii, roz, violet sau maro inchis, cu lungime si grosime variabila. Cu timpul, se deschis la culoare si devin mai greu de observat.
Nimeni nu-ti poate spune daca esti una dintre mamicile care vor avea vergeturi. Insa se stie care sunt factorii de risc. Pe primul loc sta mostenirea genetica. Daca mama sau sora ta au vergeturi, este foarte posibil sa le ai si tu. De asemenea, este posibil sa iti apara daca ai pielea deschisa la culoare, daca ai o alimentatie gresita, daca ai pielea uscata si daca te ingrasi mult in timpul sarcinii. Daca ai un copil mare sau o sarcina multipla, riscul creste.
Vergeturile nu dispar complet niciodata
Vestea cea mai proasta este ca vergeturile nu vor disparea complet niciodata. Iar daca vrei sa le faci mai greu de observat singurele solutii sunt interventiile medicale, mai mult sau mai putin invazive. In perioada in care nu s-a format tesutul cicatricial, adica atunci cand vergeturile sunt inca rosii, roz sau mov, poti incerca diferitele creme cosmetice disponibile pe piata, insa nu-ti poate garanta nimeni ca rezultatul va fi cel dorit. Cand vergeturile se deschid la culoare, inseamna ca deja s-au vindecat si nu mai are rost sa incerci creme cosmetice. In acest moment, singurul tratament cu adevarat eficient poate fi facut numai de catre medic.
Singura sansa pentru viitoareele mamici predispuse la vergeturi este sa previna aparitia lor. Si asa ajungem la ceea ce ne intereseaza de fapt, pe toate. Ce avem de facut pentru a preveni nesuferitele vergeturi, atat de greu de vindecat? Cuvantul cheie este perseverenta. In fiecare zi trebuie sa ai grija de tine si de pielea ta.
Trucuri anti-vergeturi
Adopta o dieta sanatoasa si variata, care va fi un plus nu numai pentru copil ci si pentru pielea ta. Mananca multe fructe si legume, bogate in vitamina C si E, zinc si siliciu. Nu uita sa te hidratezi cu multa apa.
La dus foloseste un burete abraziv pe zonele pe care ar putea sa-ti apara vergeturi. Astfel imbunatatesti circulatia de la nivelul pielii.
Hidrateaza-ti pielea cu uleiuri si lotiuni de corp. Ideale sunt cele de calitate, speciale pentru gravide. Cu cat pielea este mai uscata, cu atat sansele sunt mai mari sa ai vergeturi. Exista produse cosmetice speciale, care promit sa previna vergeturile. Ele contin vitamina E si A, lanolina, uleiurile naturale. In mod sigur hidratarea eficienta ajuta mult, dar nu trebuie sa te bazezi numai pe aceste creme. Eficacitatea lor nu a fost dovedita stiintific.
Daca nu ai facut-o inca renunta imediat la fumat. Tutunul nu numai ca ii face rau copilului dar impiedica oxigenarea eficienta a pielii, predispunand la vergeturi si alte afectiuni dermatologice.
Evita acumularea kilogramelor prin multa miscare. Cateva kilograme tot ai sa iei, indiferent ce ai face, dar prin sport vei reusi sa minimizezi numarul lor.