Nasterea unui copil este unul dintre cele mai memorabile evenimente din viata ta. Cu fiecare nastere vei simti ingrijorare, teama,chiar durere, dar si o sarbatoare intima si unica a vietii tale. Recompensa merita cu prisosinta efortul. Fie ca nasti vaginal sau prin cezariana, ca primesti anestezie sau nu, nascand „natural” la spital, aceasta experinta este a ta insati si fiecare decizie trebuie luata in cel mai bun interes al tau si al pruncului tau.
Modificarile reciproce ale fatului, mamei si placentei in ultima parte a sarcinii
In ultimele 6-8 saptamani de sarcina au loc numeroase modificari corelate ale mamei, fatului uterului si placentei. Mama , fatul si placenta formeaza o unitate functionala, care se influenteaza reciproc. Rezulta nasterea unui copil matur si viabil, de catre o mama capabila sa-si alapteze si ingrijeasca copilul. Hormonul eliberator de corticoptropina, produs de placenta si creierul fatului, contribuie la declansarea nasterii.
Semne premergatoare ale travaliului
Nimeni nu poate preciza inceputul sau durata travaliului; 95% dintre femei nasc inainte sau dupa data asteptata, de la cateva zile la cateva saptamani.
Inainte de inceperea travaliului apar unele semne care arata ca nasterea este iminenta:
-
coborarea capului in bazin. Vei observa o schimbare in forma burtii, para coborata. Respiri mai usor, iar senzatia de arsura epigastrica a scazut. In schimb simti mai multa presiune in pelvis si nevoia de a urina mai des sau de a-ti goli intestinul;
-
contractii uterine slabe, neregulate, cu rol de a tonifica uterul pregatindu-l pentru nastere, numite contractii Braxton Hicks;
-
eliminarea dopului de mucus din colul uterin. Colul uterin se subtiaza, se scurteaza si se dilata 1-2 cm, iar dopul cervical, care proteja uterul de infectii este eliminat impreuna cu cateva pete de sange; poti continua totusi sarcina cateva zile dupa aceea;
-
pozitia fatului este evidenta: capul se prezinta de obicei primul, cu occiputul posterior, anterior sau transvers;
-
dureri de spate si pelvis prin intinderea ligamentelor uterine si pelvine;
-
cresterea secretiei vaginale, cu aspect de albus de ou sau usor roz; scurgerile vaginale pot deveni apoase, datorita ruperii membranelor sau a pierderii de urina; pentru a le diferentia, pune un tampon si contacteaza imediat moasa sau doctorul;
-
scaune moi, chiar diareice;
-
durata poate fi scurat sau persista cateva zile;
-
mama se simte energica;
-
modificarile emotionale variaza de la o femeie la alta (anxietate, frica, indoiala, anticipare, nerabdare, multumire si chiar exaltare), nesiguranta daca este in travaliu sau nu, accentuarea instinctului matern (de “cuib”); gravida face in graba ultimele pregatiri pentru nastera copilului sau se poate prezenta la maternitate prea devreme, supraestimand progresul travaliului.
-
Acestea sunt semne ca travaliul se apropie. Perioada de pregatire atravaliului dureaza de la cateva ora la cateva saptamani. In acest timp copilul coboara in pelvis pe cand colul uterin se subtiaza, “stergandu-se” partial si se deschide (se dilata) 1-2 cm.
-
Sugestii pentru mama:
-
pregateste-ti gabajul pentru maternitate.
-
Alterneaza repausul si somnul cu activitati placute, neobositoare.
-
Plimba-te, viziteaza-ti prietenii, fa un dus, asculta muzica, aranjeaza imbracamintea pruncului sau fa-i o camasuta.
-
Mananca si bea normal, evita deshidratarea.
-
Foloseste tehnici invatate anterior de a-ti asigura confortul si micsora durerea.
-
Sugestii pentru sot: Incurajeaza-i activitate moderata si perioade de somn in timpul zilei.
-
Ofera-i suport fizic si emotional.
-
Vizionati un film sau vizitati prieteni.
-
Ofera-i masaj pentru a o relaxa.
-
Masoara-i periodic contractiile uterine.
-
Verifica detaliile; numere de telefon ale rudelor si prietenilor, gustari si lichide pentru amandoi, modul de transport la matrenitate.
-
Uneori este greu de facut deosebirea intre contractiile adevarate ale travaliului si cele false
Marin Gh. Ciobanu