Sarcina este o perioada a vietii tale in care nu trebuie sa fii singura. Discutiile cu alte mamici sunt de mare ajutor, in masura in care se poate face un mic schimb de experienta. Astfel iti dai seama ca si alte mamici au treut exact prin aceleasi lucruri, ca si ele au avut aceleasi simptome si ca au trecut peste ele, revenindu-si complet. Daca nu ai o prietena, o sora, sau pe mama aproape forumul Nou-Nascuti te ajuta sa discuti cu celelalte mamici dornice sa transmita din experienta lor celor mai tinere. Totusi, raspunsurile care au darul de a le linisti cel mai bine pe mamici sunt cele care vin de la medicul ginecolog sau obstetrician. Iata care sunt rapsunsurile medicilor la cele mai frecvente intrebari ale proaspetelor mamici.
Ce se intampla in corpul meu, dupa nastere?
Imediat dupa nastere, vei pierde cateva din kilogramele acumulate, o veste buna pentru multe mamici ingrijorate de silueta. Copilul cantareste in jur de trei kilograme, placenta si lichidul amniotic, aproape doua kilograme. Deci imediat dupa nastere esti mai uoara cu cinci kilograme. In prima saptamana vei mai pierde doua sau trei, sub forma lichidului acumulat in tesuturi si in sange.
Uterul ramane inca umflat dupa nastere, asa ca nu te mira daca burtica n-a disparut complet dupa expulzie. El se strange in fiecare zi cu cel putin un centimetru si la aproximativ 12 zile nu va mai fi simtit la palparea abdomenului. La sase saptamani de la nastere, uterul ajunge la marimea si greutatea lui normala.
O alta sursa de ingrijorare a proasetelor mamici este eliminarea lohiilor, resturi de sange si mici cheaguri care au ramas in uter dupa nastere. La inceput scurgerea este mai abundenta, iar lichidul este rosu, ca sangele menstrual. Pe parcurs, devine tot mai redus, cantitativ si isi schimba culoarea in rozaliu, pana cand devine transparent. Pana in a 15 zi de la iesirea in maternitate, lohiile dispar complet, la majoritatea mamicilor. In ziua 12 poate sa apara o scurgere rosie, care dureaza pana la 48 de ore si este cunoscuta ca „mica intoarcere a nasterii”.
Cate zile voi sta in maternitate?
Orice mamica este nerabdatoare sa ajunga cu bebele acasa, unde va fi alaturi de cei dragi si unde se simte cel mai confortabil. Insa in primele zile dupa nastere, este bine sa ramai in spital pentru a primi ingrijirea medicala necesara (pansamente, copci, etc) si pentru a te putea odihni cat de cat. Ajunsa acasa, va trebui sa te ocupi singura de bebe, asa ca profita de zilele de spitalizare pentru a te reface. In general, toate mamicile ar trebui sa ajunga acasa in primele sapte zile de la nastere, daca nu exista complicatii. Dupa cezariana este nevoie de mai multe zile de spitalizare, decat dupa o nastere naturala.
Cand imi voi recapata tonusul muscular in zona abdominala?
Asta depinde de fiecare mamica in parte si de efortul pe care este gata sa-l depuna. Intreba-ti medicul cand ai voie sa faci exercitii pentru muschii abdominali. In unele maternitati, mamicile sunt incurajatae sa faca aceste exercitii chiar din maternitate. Incepe cu exercitii usoare, apoi, pe masura ce te refaci, poti face si unele mai grele. Insa orice tip de exercitiu ai face, el nu trebuie sa-ti provoace dureri. Unele mamici aleg sa foloseasca un corset elsatic care ajuta la refacerea muschilor abdominali. Cere sfatul medicului tau daca il consideri necesar.
Cand pot sa primesc vizite?
Din nou, asta depinde de tine. Cu siguranta toti prietenii si toate rudele vor fi nerabdatori sa-l vada pe bebe si sa te felicite. Tu decizi cand poti sa-i primesti. Prea multe vizite pot fi obositoare pentru o mamica ce nu doarme suficient si nu s-a obisnuit cu noua ei viata. Asa ca, cel mai bine este sa limitezi vizitele si sa rogi prietenii sa sune inainte de a veni la tine. Sau – de ce nu? – lasa-l pe tatic sa „gestioneze” vizitele si sa faca „programari”.
Cand pot face baie?
In primele zile dusul este cel mai indicat, pentru a preveni infectiile. Insa mamicile de abia asteapta o baie lunga, calda si relaxanta. O pot face la 15-20 de zile dupa nastere, cand colul este inchis.
Ce trebuie sa mananc?
In general, poti manca tot ce iti place. In primele zile te poti astepta la o constipatie mai usoara sau mai grava, deci trebuie sa mananci multe fibre si sa bei lichide care pot sa previna aceasta problema. Nu uita ca primele scaune pot fi dureroase, mai ales daca ti s-a facut epiziotomie, asa ca este cu atat mai indicat sa mananci alimente care inmoaie scaunul.
Daca alaptezi trebuie sa eviti substantele periculoase (cafea, alcool, tutun) si trebuie sa adopti o dieta bogata in nutrienti caci produtia laptelui este un efort pentru organismul tau. Pentru un litru de lapte, corpul mamei consuma 900 de kcal, ceea ce nu e deloc putin. Daca vrei sa slabesti, asta e un motiv de bucurie, dar nu uita ca dietele drastice sunt interzise mamicilor care alapteaza. Ajunge sa adopti o alimentatie sanatoasa, fara dulciuri, fara prajeli, fara coloranti si conservanti, fara E-uri.
Cand pot avea primul contact sexual?
Din nou, depinde de fiecare mamica. Unele sunt gata la doua saptamani de la nastere, altele abia la un an. Cert este ca tot mai multi medici sunt impotriva celor opt saptamani de abstinenta care se recomandau pana acum. Intreaba medicul cand iti poti relua viata sexuala, pentru ca recomandarile pot diferi in functie de tipul nasterii, eventualele rupturi perineale si alte complicatii.
Trebuie sa merg la controlul postnatal?
Absolut! La sase saptamani de la nastere, sau la momentul stabilit cu ginecologul trebuie sa mergi la controlul care va urmari greutatea mamei, tensiunea arteriala, pozitia si marimea uterului, aspectul colului, al vulvei si vaginului. Tot acum se poate discuta cu medicul si metoda de contraceptie care va fi urmata.