Desi e o stare absolut normala, sarcina poate sa determine in organismul femeii tulburari care pot fi evitate prin respectarea riguroasa a anumitor reguli de igiena.
In primul rand, medicul este cel care trebuie sa confirme prezenta sau absenta sarcinii. Apoi femeia trebuie sa afle daca starea sanatatii ii permite sa pastreze sarcina sau nu. In sfarsit, consultatiile periodice, in primele doua luni de sarcina se fac lunar, iar in ultimile luni de sarcina, de doua ori pe luna, astfel ca pana la nastere femeia gravida sa fie exeminata de 10-12 ori.
Sarcina si organismul mamei
Medicul urmareste felul cum este tolerata sarcina de catre organismul mamei, prevenind si tratand toate eventualele manifestatii anormale. In cadrul acestor consultatii se examineaza, in mod amanuntit, inima femeii, care, in timpul sarcinii si la nastere, va trebui sa faca fata unor eforturi sporite, apoi plamanii, rinichii si ficatul, mai ales la femeile care au avut afectiuni ale acestor organe. In plus, se efectueaza si unele analize de laborator.
Numararea globulelor rosii si albe si dozarea cantitatii de hemoglobina se executa, si ele, periodic, deoarece, in cursul sarcinii, pot sa survina anemii care, daca nu sunt corectate la timp, pot afecta serios sanatatea mamei. Grupa sangvina si Rh, daca nu sunt cunoscute dinainte, trebuie cercetate neaparat la femeia gravida. Examenul de urina se face periodic, la inceput mai rar, iar in ultimile luni de sarcina, la doua saptamani. In urina se cerceteaza mai ales aparitia albuminei. Urmele nedozabile nu au semnificatie patologica, deoarece provin adesea din secretii vaginale. Cand cantitatea de albumina creste este semn ca se poate instala o complicatie serioasa a sarcinii. Examenul secretiilor vaginale are drept scop depistarea infectiilor cu tricomonas sau gonococ. Depistarea gonococului, microbul blenoragiei are foarte mare importanta, deoarece in timpul nasterii, copilul se poate infecta la ochi, imbolnavindu-se de oftalmie gonococica, care, daca nu este tratata, duce la orbire.
Tensiunea arteriala se masoara cu ocazia fiecarei examinari. In mod normal se inregistreaza o crestere moderata a tensiunii in cursul ultimelor luni de sarcina, care nu are semnificatie patologica.
Cantarirea gravidei
Cantarirea gravidei in fiecare luna este de asemenea obligatorie. In mod normal, pana la sfarsitul sarcinii femeia trebuie sa creasca in greutate in medie cu 10 kg. Cresterile mai mari in greutate indica o retinere de apa, care trebuie corectata prin regim alimentar sau tratament medicamentos.
In afara acestor examinari si analize, scopul principal al consultatiilor prenatale este urmarirea felului in care evolueaza sarcina. Prin palparea uterului gravidei, medicul poate constata daca sarcina se dezvolta normal. In ultima luna de sarcina se stabileste cu precizie pozitia fatului in uter. De asemenea se examineaza bazinul gravidei, deoarece dimensiunile si forma lui, ca si pozitia fatului sunt hotaratoare pentru desfasurarea nasterii. Examinarea gravidei cu ultrasunete, asa numita metoda ecografica, introdusa in ultimii ani de medicina, constituie un mijloc deosebit de folositor pentru precizarea dezvoltarii fatului, a sexului acestuia, a prezentei si pozitiei lui in cavitatea uterina si a locului unde este situata placenta.
Psihicul femeii insarcinate
Femeia gravida are o stare sufleteasca mai deosebita, este mai iritabila si suporta mai greu emotiile. Atat sotul cat si familia dar si colegii de serviciu trebuie sa tina seama de starea deosebita in care se afla si sa o menajeze. Trebuie creata o atmosfera de optimism, de buna intelegere. Lecturile triste, vestile rele, filmele si spectacolele deprimante pot deteriora starea psihica atat a mamei, cat si a fatului. Femeia trebuie sa priveasca cu incredere dezvoltarea sarcinii si sa priveasca optimist atat perioada premergatoare nasterii, cat si cea de dupa nastere. O buna „igiena” pshihica asigura o dezvoltare normala a sarcinii si un fat sanatos, in timp ce o viata agitata, nelinistita poate duce la avort sau nastere prematura.
Femeia insarcinata trebuie sa doarma 7-8 ore noaptea si sa se odihneasca cel putin o ora sau doua dupa masa de pranz. Ea nu trebuie sa-si intrerupa activitatea obisnuita, cel putin in prima parte a sarcinii. Baile la stranduri si la mare sunt premise cu moderatie in primele luni, ca si plaja in orele de dimineata, cand soarele nu este prea puternic. Mersul pe jos, mai ales in ultimele luni, este recomandabil pentru femeia insarcinata. Gimnastica medicala speciala pentru gravide, avand ca scop marirea capacitatii respiratorii si dezvoltarea muschilor abdomenului se poate executa pana in ultima zi de sarcina, exceptand cazul in care femeia are contractii uterine sau mici pierderi de sange. Calatoriile in timpul sarcinii se pot face in primele 6 luni cu orice mijloc de transport confortabil. In ultimele doua luni nu se recomanda ca gravida sa calatoreasca pe distante mai mari cu nici un vehicol, deoarece calatoria pate fi factor declansator al nasterii.