Evenimentele din luna a doua de sarcina pot sa isi faca aparitia atat la nivelul sarcinii, unele avand chiar final tragic, cat si la nivelul organismului tau, survenind simptome care te fac uneori sa iti iei lumea in cap. Comparativ cu prima luna de sarcina, pe parcursul acestei luni vei observa si alte modificari ale corpului tau, dar si la nivelul psihicului. In aceasta luna de asemenea au loc evenimente majore din punctul de vedere al dezvoltarii embrionului.
Simptomele mamei
In timpul celei de-a doua luni de sarcina cele mai multe femei pot sa simta deja ca sunt gravide (daca nu ti-a aparut inca acel unic sentiment de a fi mama, ai sa simti asta macar pentru greturile si oboseala care nu iti mai dau pace). Mediul hormonal necesar cresterii in conditii optime a embrionului incepe sa te afecteze si pe tine: apar modificari, subtile la inceput apoi din ce in ce mai evidente, atat la nivel fizic cat si emotional. Aminteste-ti totusi ca aceasta este o stare de disconfort nu numai tranzitorie dar si unica in esenta ei. Daca te gandesti ca esti pe cale sa gazduiesti si sa modelezi o alta viata, cea a copilului tau, poate ca toate aceste neplaceri le vei suporta mai usor.
Modificari ale sanilor. In timpul lunii a doua uterul tau se mareste, dar inca este situat dupa osul pubian si nu isi face simtita prezenta. In schimb sanii tradeaza faptul ca esti gravida cu mult inainte ca uterul tau s-o faca. Sanii tai pot sa fie mariti si sensibili la atingere cu mult mai evident decat in prima luna, uneori chiar la un mers mai alert poti simti un oarecare disconfort. Deoarece pe parcursul sarcinii sanii se pregatesc pentru periada alaptarii si la nivelul lor au loc permanente procese de restructurare arhitecturala, uneori poti simti dureri mai acute, ca niste junghiuri, la nivelul lor. Areola mamara devine mai inchisa la culoare si marita ca suprafata. Apar niste mici vinisoare pe toata suprafata sanului (ca in poezia „Zburatorul” lui Heliade) datorate impregnarii hormonale a organismului tau.
Greata.Greata si varsaturile care au inceput sa iti dea de furca poate inca din luna trecuta, in ce-a de-a doua luna nu numai ca pot persista dar pot sa se intensifice atat ca frecventa cat si ca intensitate. Desi greata are semnificatia ca sarcina merge bine, sa te simti rau 24 din 24 de ore este extrem de neplacut. Pentru asta ia legatura cu doctorul tau care va fi in masura sa determine daca starea aceasta necesita terapie sau nu.
Oboseala. Episoadele de oboseala pe care le aveai in prima luna acum se pot transforma intr-o adevarata epuizare. Luna trecuta simteai ca ai nevoie de odihna, luna asta simti iarasi ca trebuie sa te odihnesti! Poti sa te simti „moarta de oboseala” fara sa faci efectiv vreun mare efort fizic. Nu te speria! Este modalitatea prin care natura te sustrage de la diferitele ocupatii pentru ca sa iti poti dirija energiile acolo unde sunt cu adevarat necesare. Totusi nu te lasa sedusa de ideea de a-ti petrece toata sarcina pe canapea mancand floricele si uitandu-te la video. Oboseala asta poate fi „educata” prin practicarea unei forme speciale de efort fizic, gimnastica prenatala. Totusi un somn de 2-3 ore dupa-amiaza nu strica.
Uscaciunea si mancarimi ale pielii. Desi pruritul tegumentar este cel mai des intalnit in ultimul trimestru de sarcina (in special la nivelul abdomenului in crestere), unele femei se plang de aparitia acestui simptom inca din luna a doua. Unele acuza mancarimi pe toata suprafata pielii, altele doar in anumite zone precum palmele sau talpile. Aceste mancarimi nu au semnificatie patologica. Evita totusi sapunurile puternice care iti „curata” uleiurile naturale secretate de piele.
Urinare frecventa. Daca din prima luna inca nu ti-ai facut un aranjament placut in baie, este timpul sa incepi, deoarece pe parcursul sarcinii iti vei petrece destul de mult timp aici pe parcursul sarcinii, atat din cauza urinarii frecvente cat si poate din cauza constipatiei care incepe sa isi faca simtita prezenta. Uterul creste in marime si, fiind vecin cu vezica urinara, va produce iritarea vezicii si de aici urinarea aceasta frecventa. Poti sa observi ca iti va lua mai mult timp pana incepi sa urinezi. Acest lucru se datoreaza tot uterului gravid. Daca vrei sa scapi de aceste neplacute simptome ar fi bine sa te apuci sa practici exercitiile Kegel. Nu uita sa iti anunti doctorul daca tulburarile de urinare devin chiar suparatoare: poate fi vorba de o infectie urinara! (senzatia permanenta de urinare, dureri la urinare, uneori febra).
Hipersalivatie. Este posibil sa te fi intalnit cu acest simptom inca din prima luna. Compozitia si volumul salivei se modifica in primele luni de sarcina. Poti sa observi asta si prin gustul ciudet pe care il ai in gura si prin cantitatea excesiva de saliva care uneori poate fi suparatoare. Uneori modificarile salivare pot sa declanseze greata. Pentru alte gravide se poate produce fenomenul invers, adica greata sa declanseze salivatia. Daca gustul particular pe care il aveti in gura va irita, luati un Orbit fara zahar. :
Sete. Necesitatea de a urina mai frecvent poate sa va determine sa beti mai multa apa. Dar cel mai important motiv al aparitiei senzatiei de sete ramane nevoia organismului de a folosi cat mai multe fluide in complexul proces al formarii habitatului embrionului (care va incepe sa pluteasca intr-un mediu acvatic special numit lichid amniotic). Apa bauta in cantitati suficiente ajuta si rinichiul matern sa epureze mai eficient sangele care contine acum si deseurile metabolice ale copilului in crestere.
Constipatie. Multe femei tind sa se constipe pe parcursul sarcinii. Aparitia acestui neplacut eveniment in lunile timpurii ale sarcinii pot sa fie puse pe seama impregnarii hormonale specifice sarcinii, care creeaza o stare de relaxare a tractului digestiv. Ulterior constipatia se va datora uterului gravid. Aceasta stare de relaxare intestinala are si o latura pozitiva, anume aceea ca prin reducerea tranzitului intestinal, organismul matern are timp sa extraga mai eficient fluidele si nutrimentele necesare. Aceasta eficienta impreuna cu motilitatea redusa determina starea de constipatie atat de neplacuta. Pentru a o combate, trebuie sa va axati pe o dieta bogata in fibre vegetale si lichide. Si nu uitati de exercitiile Kegel. Dar cel mai important este sa va educati intestinul: creati-i un orar fix si nu in ultimul rand mergeti la WC de cate ori va „spune” acesta (desi femeile moderne nu prea isi fac timp pentru aceasta) si nu amanati acest lucru pentru mai tarziu.
Balonare. Aceleasi modificari intestinale care determina aparitia constipatiei produc si aparitia balonarii. Pe masura ce sarcina progreseaza senzatia de balonare se poate intensifica, deoarece apare o competitie pentru spatiu intre uterul gravid si intestine. Pentru a evita acest inconvenient trebuie sa va mentineti intestinele in lucru evitand constipatia, sa fiti atenta cand mancati si sa nu inghititi aer, sa evitati mancarurile grase si bauturile care fermenteaza si, in fine, sa mancati mese dese si reduse cantitativ.
Arsuri gastrice. La scurt timp dupa mese unele gravide pot sa simta senzatia de arsura la nivelul stomacului impreuna cu cea de plenitudine intestinala (tradusa prin eructatii). Cauza? Bineinteles ca tot hormonii! Staza intestinala isi face simtita prezenta si la nivelul staomacului, care digera mai lent astfel ca sucurile gastrice isi fac mai pregnant prezenta. Pentru a evita aceste arsuri e bine sa mancati putin si des, sa evitati sa va aplecati sau sa va intindeti in pat imediat dupa masa, sa mancati alimente cat mai naturale si cat mai putin condimentate, sa evitati grasimile si prajelile.
Talie ingrosata. Chiar daca inca nu se vede, se poate ca jeans-ii stramti cu care faceai furori lunile trecute sa nu te mai incapa. Chiar inainte de a deveni mai plinuta este posibil sa te simti tu insuti mai implinita in talie. Este normal. Organismul tau incepe sa retina apa, si abdomenul va incepe sa isi mareasca dimensiunile. Este timpul sa faci o vizita de curtoazie la croitoreasa.
Secretii vaginale. In timpul sarcinii este posibil ca secretiile vaginale sa devina mai abundente si mai vascoase, chiar si mai albicioase. Mucoasa din jurul vaginului poate sa devina mai albastruie si mai impastata, semn ca organismul creste aportul sanguin la nivelul acesta. Daca secretiile devin suparatoare (abundente, urat mirositoare, insotite de mancarimi) este bine sa iti anunti doctorul.
Modificari ale starii emotionale. De multe ori „sufletul” iti spune ca esti gravida inainte ca sa iti apara primele simptome. In timpul acestor prime luni poti sa devii introspectiva pe masura ce analizezi miracolul gazduirii unei noi vieti in organismul tau. Multe dintre emotiile primei luni pot sa se exacerbeze pe parcursul celei de-a doua, mai ales daca este prima ta sarcina. Uneori poti simti nevoia sa vorbesti cu copilasul tau (nu te jena, eu te incurajez s-o faci ori de cate ori ai ocazia) dar este posibil ca alteori sa simti o oarecare antipatie pentru el deoarece din cauza lui ai starile acelea insuportabile de greata care nu iti mai dau pace (este normal si asta, mai ales ca dupa ce vor trece iti va trece cu siguranta si tie supararea pe el). Poti sa fii de o sensibilitate crescuta, iar lucrurile care inainte iti erau indiferente acuma te marcheaza si uneori te fac sa reactionezi impropriu. Poti sa te trezesti uneori acasa sau la servici ca ai o stare de inexplicabila tristete sau de prelungita reverie. Pari sa te crezi o neinteleasa deoarece nimeni din jurul tau nu are cum sa stie cum te simti, si in special vei observa asta la partenerul tau. Totusi libido-ul tau poate fi crescut in aceasta perioada, desi uneori ai vrea sa il vezi plecat la mama lui– Senzatia ca esti dependenta de altii te poate marca destul de serios, si mai ales ca ea se va adanci pe masura ce sarcina evolueaza. Evita aceste probleme prin metode de relaxare, concentrare si meditatie sub indrumarea unui instructor specializat, si de ce nu?, practicand forme usoare de yoga.
Dezvoltarea embrionului
Embrionul isi continua imperturbabil cresterea. Pe parcursul acestei luni el va trece de la aspectul unui mormoloc cu codita si cu branhii la un aspect mai apropiat de, sa zicem, o maimutica (care nu mai are insa codita din saptamanile anterioare). Toate organele sale interne sunt pe cale sa se formeze si incep sa si functioneze. Inima sa incepe sa bata de la inceputul lunii iar la sfarsitul acesteia este aproape complet formata, batand cu un ritm de cca 150 pe minut. Sistemul nervos se formeaza, maduva spinarii si sistemul nervos central devin din ce in ce mai bine conturate (interesant este ca creierul copilasului tau deja functioneaza, intrucat la sfarsitul lunii pot fi inregistrate undele cerebrale!). La inceputul lunii a doua apar mugurii viitoarelor membre, care sunt deja formate impreuna cu degetele la sfarsitul acesteia. Dintii si palatul sunt in formare. Dar nu si gura. La fel si laringele incepe sa se formeze, dar copilasul tau inca nu va incepe sa cante sau sa planga! Urechile si ochii embrionului sunt clar vizibili la sfarsitul lunii (desi el tine pleoapele inchise). Musculatura embrionului incepe sa se formeze si sa isi faca simtita prezenta la sfarsitul lunii cand cel mic incepe sa execute adevarate salturi in lichidul care-l inconjoara. Capul embrionului este mai mare decat restul corpului deoarece creierul lui creste rapid. Pielea lui este aproape transparenta si prin ea se vad vasele sanguine prin care circula sangele sau. Uimitor, deja la aceasta varsta, el are grupa sa sanguina personala! La sfarsitul aceste perioade embrionul tau va „trece clasa” si va deveni fat (nume pe care il va purta pana cand se va naste).
Vizita la doctor
Ai ajuns in luna a doua si ti-ai sunat doctorul care ti-a si fixat o intalnire. Ce ar trebui sa te astepti de la aceasta intrevedere? Cel mai probabil va dori sa te consulte. E logic. La varsta asta de sarcina uterul tau este inca mic dar e globulos (cat o minge de tenis) si se afla situat dupa oasele pubiene, asa ca multe informatii inca nu-i va da. Dupa ce te-a consultat si a constatat ca esti ok, iti va scrie pe o hartie o serie de teste pe care trebuie sa le faci, cel mai probabil la policlinica de care apartii. Daca nu este foarte ocupat si daca are chef, iti va spune in ce consta si de ce este nevoie de fiecare dintre aceste teste. Dar cel mai probabil este ca vei iesi din cabinetul lui fara sa intelegi mare lucru din cele scrise acolo, desi ai tot dreptul sa fii informata. Pentru asta am sa trec in revista cateva dintre testele care ar trebui sa fie trecute pe hartiuta din mana ta la plecarea din cabinetul doctorului.
Testul de sarcina
De ce se face acest test? Ca sa fii sigura ca intarzierea ciclului este datorita sarcinii. Ar trebui sa fac acest test? Cu siguranta ca da. Este posibil sa il faci si de una singura, acasa, cumparand de la farmacie un „test de sarcina”. Cand ar trebui sa fac acest test? Cand ai o intarziere de menstruatie si anterior de asta ai facut sex neprotejat. Cum se face acest test? Se pune putina urina intr-un recipient mic (eprubeta, o sticluta de medicamente) si se introduce betisorul acela de carton in urina. Cand sunt gata rezultatele? Aproximativ dupa 5 minute, adica relativ pe loc, testul este pozitiv daca apar doua liniute clar vizibile.
Grupa sanguina
De ce se face acest test? Este deosebit de importanta aflarea grupei sanguine de tip ABO in eventualitatea nefericita a aparitiei unei urgente care necesita transfuzie (pe vremuri politia dadea amenda pentru lipsa grupei sanguine din buletin), dar si datorita unei eventuale incompatibilitati intre tine si partenerul tau. Grupa sanguina de tip Rh este importanta in cazul unei incompatibilitati intre tine si partenerul tau (numai in cazul ca tu ai Rh-negativ iar el Rh-pozitiv). Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita facuta la obstetrician. Cum se face acest test? Putin sange prelevat ori din buricul degetului ori din brat (odata cu sangele prelevat pentru restul de teste sanguine). Cand sunt gata rezultatele? In functie de laborator, pe loc sau in cateva zile.
Hemoleucograma
De ce se face acest test? Testul acesta da informatii doctorului tau despre calitatea sangelui tau: daca esti anemica, daca ai vreo infectie, daca ai tulburari de coagulare, etc. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si ori de cate ori este recomandat de doctorul tau cand exista suspiciuni ce pot fi elucidate prin interpretarea acestui test. Cum se face acest test? Prelevare de sange din brat. Cand sunt gata rezultatele? Depinde de laborator, de la cateva ore pana la 2 zile.
Titru anticorpi
De ce se face acest test? Acest test este esential pentru decelarea existentei in sangele tau a urmelor unor infectii care pot afecta embrionul: rubeola, varicela, toxoplasma, sifilis, virusul citomegalic, parvovirus, herpes genital, SIDA (HIV), brucella, etc. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu, dar se recomanda. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita sau cand aveti in antecedente sarcini pierdute inexplicabil sau daca anterior sarcinii sau pe parcursul primelor 2 luni ati prezentat simptome sugestive pentru bolile de mai sus. Cum se face acest test? Prelevare de sange din brat. Cand sunt gata rezultatele? Depinde de laborator, minim o zi.
Glucoza
De ce se face acest test? Pentru a decela existenta unui eventual diabet sau a unei predispozitii a ta de a face diabet. Se testeaza atat sangele cat si urina. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita. Cum se face acest test? Se preleveaza sange din brat sau o intepatura din deget daca se face cu glocotestul. Urina colectata peste noapte. Cand sunt gata rezultatele? Pe loc (cu glucotestul) sau in cateva zile.
Albumina
De ce se face acest test? Pentru a explora functia renala. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si mai tarziu in sarcina daca doctorul o recomanda. Cum se face acest test? Urina recoltata peste noapte. Cand sunt gata rezultatele? Ori pe loc, daca se face cu tester, ori in cateva zile.
Probe hepatice
De ce se face acest test? Explorarea functiei ficatului tau. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si ori de cate ori recomanda doctorul. Cum se face acest test? Masurarea bilirubinei, albuminei, a transaminazelor si a altor enzime hepatice din sangele prelevat din brat. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Probe renale
De ce se face acest test? Explorarea capacitatii renale de epurare (curatire) a organismului sau a integritatii renale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si de cate ori este cazul. Cum se face acest test? Masurarea creatininei si a ureei din sangele prelevat din brat si din urina colectata peste noapte. Decelarea prezentei de celule albe si rosii in urina precum eventual si a calculilor (nisip sau pietre) sau a bilirubinei. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Test chlamydia
De ce se face acest test? Decelarea prezentei chlamidiilor in secretiile vaginale. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita. Cum se face acest test? Recoltare de secretii vaginale si din col pe un tampon de vata. Cand sunt gata rezultatele? O saptamana.
Gonoree
De ce se face acest test? Descoperirea unei eventuale infectii gonoreice. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu, doar daca aveti secretii vaginale purulente. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita sau cand exista simpome sugestive. Cum se face acest test? Recoltare de secretii vaginale pe un tampon de vata sau cu o ansa. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Papanicolau
De ce se face acest test? Determinarea prezentei unor celule anormale la nivelul colului tau. Ar trebui sa fac acest test? Oligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita (de fapt ar fi bine sa ti-l faci la fiecare 6 luni si dupa ce nasti). Cum se face acest test? Se recolteaza secretii vaginale cu un mic tampon de vata. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Echografie
De ce se face acest test? In primul rand poate confirma existenta sarcinii. Apoi este extrem de important in a localiza cu exactitate locul unde s-a implantat embrionul (in uter sau in afara lui, pe fundul uterului sau mai jos, spre col). Este un instrument puternic folosit in aflarea varstei sarcinii, a viabilitatii embrionului (de la 7 saptamani poate decela bataile cordului embrionar). Ulterior este esentiala pentru monitorizarea dezvoltarii normale a embrionului/fatului tau. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test? Doctorul echografist vizualizeaza pe un ecran datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultatele? Pe loc.
Probleme ce pot aparea
Greata, varsaturi
E bine de stiut ca simptomele aceste pot sa devina atat de pregnante incat sa creeze adevarate probleme gravidei. Uneori starile de greata pot sa fie atat de grave incat gravida nu mai poate manca sau bea nimic, existand pericolul unei pierderi marcante in greutate, spolierii organismului matern de minerale, deshidratarii, diminuarii cantitatii de urina cu aparutia unei stari de intoxicatie a organismului, care nu mai poate elimina produsii de metabolism. Nu vreau sa te „incurajez”, dar de cele mai multe ori aceste simptome nu sunt majore in luna a doua, ci au un maxim de manifestare in jurul saptamanilor 10-12. Daca deja greturile nu-ti mai dau pace, ia legatura cu doctorul tau deoarece aceste greturi pot ascunde si o patologie mai grava care nu este bine a o lasa nedescoperita.
Sangerare
Poate parea neverosimil, dar sangerarile pe parcursul primelor luni de sarcina pot fi foarte frecvente (pana la 30% in primul trimestru). Exista un intreg cortegiu de cauze care conduc la sangerare, unele fara semnificatie patologica, altele deosebit de grave. Este deosebit de important ca in momentul cand observi ori ca ai chilotul patat ori ca ai o sangerare franca sa iti anunti doctorul. Petele de pe chilot sau sangerarea mica de culoare rozacee sau maronie neinsotite de alte semne nu prevesteste de obicei ceva grav. Sangerarea de culoare rosie deja reflecta o tulburare care ar putea fi serioasa. De cele mai multe ori aceasta sangerare poate sa fie data de o cervicita (afectiune a colului uterin) sau de catre viitoarea placenta care este in plin proces de implantare la nivelul peretelui uterin, aftfel ca sarcina poate evolua pana la capat fara ca episoadele acestea sa se mai repete. Este important sa faci o corelatie intre aparitia sangerarii si o anumita activitate precum sexul, efortul fizic, stresul, etc. In aceste cazuri este bine a le evita ulterior. O sangerare poate prevesti totusi existenta sau declansarea unui proces patologic grav precum decolarea oului, sarcina extrauterina, mola hidatiforma, sau chiar avortul spontan franc, mai ales daca este insotita si de alte manifestari, dintre care cea mai importanta este durerea.
Dureri
Uneori pot sa apara dureri in abdomenul inferior, cel mai des avand un caracter de crampa. Este bine a va anunta doctorul, desi uneori aceste crampe pot fi date de catre o indigestie. Crampele mai pot fi date si de catre o apendicita in plina evolutie, de catre o anexita neglijata sau de catre o infectie a vezicii urinare (cistita). De aceea, repet, nu te jena sa-ti deranjezi doctorul ori de cate ori simti ca ceva este in neregula, deoarece durera poate prevesti un avort pe cale sa se infaptuiasca dar poate fi si un semn ca exista o implantare defectuoasa a sarcinii in afara cavitatii uterine (sarcina ectopica), ambele conditii necesitand tratament neintarziat.
Vene varicoase
Daca ai o predispozitie, ori familiala ori constitutionala, de a face varice, sarcina este momentul cel mai prielnic pentru aparitia acestora. Cauzele aparitiei varicelor tin de volumul sanguin crescut si de presiunea crescuta datorata congestiei pelviene. Desi nu afecteaza deloc cursul sarcinii, aparitia varicelor cu siguranta te va afecta pe tine din punct de vedere estetic. Semnele de insotire a acestei neplacute conditii sunt dureri sau senzatia de greutate in membrul inferior, precum si aparitia unor linii albastre sau chiar a unor vene turgescente oriunde de la nivelul gambei pana sus la nivelul coapsei. Pielea poate deveni uscata, iritata sau umflata. Exista o singura metoda eficienta de a preveni dezvoltarea varicelor: conduita vis-à-vis de efort si sedentarism, iar aste se poate face prin exercitii fizice.
Probleme ce pot sa apara fara existenta unor simptome
Daca nu ai ceva probleme care sa te determine sa apelezi la doctor si iti spui „lasa ca ma duc la doctor mai tarziu” este bine sa stii totusi ca exista posibilitatea ca sarcina sa nu decurga normal. Exista cazuri foarte grave care nu isi manifesta prezenta pe parcursul acestei luni. Nu inca… Ele pot sa-si faca simtita prezenta mai tarziu, uneori cu consecinte grave pentru mama. De aceea subliniez importanta primei vizite la doctor precum si efectuarea unei echografii cat mai minutioase si preferabil la cabinete specializate de echografii. Stari patologice deosebit de grave precum sarcina extrauterina (sarcina implantata in afara uterului), mola hidatiforma (sarcina formata numai din materialul genetic patern, cu un embrion incomplet dezvoltat, deci neviabil, si cu o placenta defectuoasa), sau potential grave precum zone de decolare a viitoarei placentei, numite hematoame deciduale (mici spatii umplute cu sange aparute intre placenta si mucoasa uterin), pot sa aiba o evolutie oculta pana cand devin manifeste punand in pericol viata atat a copilului cat si a mamei. Fii inteleapta, contacteaza-ti doctorul.
Responsabilitatile tale
Chiar daca ai luat legatura cu doctorul tau si acesta ti-a „trasat” anumite „sarcini” pe care trebuie sa le duci la indeplinire, este bine sa stii ca dincolo de responsabilitatile tale vis-à-vis de cerintele „oficiale” (analizele la zi, vizitele la doctor atunci cand esti programata, etc.) mai ai o serie de responsabilitati atat fata de copilasul tau cat si fata de organismul tau. De aceea, chiar cu riscul de a repeta ceea ce am scris pentru luna intaia, subliniez importanta dietei, evitarii stressului si a exercitiului fizic in aceasta perioada de sarcina.
Stresul
Avand in permanenta in minte faptul ca orice modificare a starii tale emotionale poate influenta marcant dezvoltarea embrionului, trebuie ca sa iti continui conduita mentala pe care ti-ai impus-o inca din prima luna de sarcina: relaxare si serenitate. Zambeste tot timpul, afiseaza o mina fericita (ai si de ce, vei da nastere unui copil superb), vorbeste neincetat cu copilasul tau (nu-ti fie frica de ridicol, el te intelege, nu uita ca deja activitatea creierului sau poate fi masurata incepand inca din aceasta luna), asculta muzica buna (nu manele, il va agita!), urmareste la televizor numai programe fara violenta, citeste lucruri relaxante si interesante. Incearca sa-i faci pe cei din jurul tau sa inteleaga cat de important este ambientul atat fizic cat mai ales cel mental din jurul tau (sau mai bine zis al vostru, caci sunteti doi de acum incolo), si sa incerce sa va ajute si sa va protejeze (insa nu profitati prea mult de acest rasfat, s-ar putea sa cadeti in extrema cealalta). Daca ati inceput un program de relaxare, concentrare si meditatie bazat pe yoga, tai-chi-chuan sau autosugestie, continuati-l cu orice pret, este absolut benefic pentru dezvoltarea armonioasa a embrionului dumneavoastra.
Dieta
Este de o importanta primordiala a intelege ca nu este important cat mananci ci cum mananci si ce mananci. Continuati-va dieta inceputa luna trecuta. Mancati aceleasi alimente cat mai putine trecute prin foc, proaspete, naturale. Alimentele bogate in fibre va vor feri de constipatie. Nu uita sa iei in continuare suplimentul de acid folic pe care ai inceput sa-l iei inca din luna trecuta (studiile facute au aratat ca suplimentul de 0,4 mg acid folic pe zi reduce dramatic incidenta defectelor de tub neural la embrion). De asemenea vitaminele prenatale, nu le uita.
Exercitiul fizic
Daca nu erai o clienta fidela a salilor de fitness sau aerobic inainte de a ramane insarcinata, acum, in luna a doua, este extrem de important sa incepi sa practici in mod regulat si sub indrumare profesionala exercitiul fizic. De ce este importanta adoptarea acestei atitudini? Beneficiile sunt inestimabile:
- Duc la cresterea increderii in sine, scazand depresia si anxietatea
- Mentin un ritm de castig in greutate sanatos si constant
- Ajuta la reducerea disconfortului datorat graviditatii
- Scad riscul ajungerii la o operatie cezariana
- Scurteaza timpul de recuperare dupa nastere
- Accelereaza pierderea de greutate postpartum
- Cresc nivelul energetic al organismului matern
- Imbunatatesc calitatea somnului
- Maresc eficienta travaliului
- Scad oboseala pe parcursul travaliului
Desi ar fi bine sa efectuezi aceste exerciti sub indrumare sau supraveghere profesionala (kinetoterapeuti sau moase cu specializare in acest domeniu), este bine a sti cateva amanunte privitor la exercitiul fizic.
- Fitness. Daca deja frecventai sala inainte de a ramane gravida, cu siguranta ca acum vei fi in stare sa-ti faci anumite ajustari la programul tau de antrenament. Daca de abia incepi sa faci exercitii fizice trebuie sa incepi acest nou drum cu intelepciune si respectand anumite principii:
- Incepe cu exercitii foarte usoare
- Fa aceste exercitii de cel putin 4 ori pe saptamana
- Exercitiile de stretching fa-le cu moderatie (nu este de dorit a schimba nici macar temporar medicul obstetrician cu un ortoped!)
- Impune-ti un ritm respirator adecvat (pentru a invata cum sa respiri pe parcursul efortului fizic ia legatura cu personalul specializat)
- Incearca sa-ti verifici ritmul cardiac pe durata sedintelor de fitness, mentine-ti un ritm cardiac constant si nu depasi 120-130 batai pe minut
- Nu ridica greutati
- Incearca sa bei multe lichide cu cel putin o ora inainte de sedinta de fitness
- Inotul. Este, dupa parerea mea, cea mai completa modalitate de tonifiere a organismului matern antepartum. Tonifica cam toate grupele musculare mari si, foarte important, te invata sa respiri ritmic (lucru care te va ajuta in travaliu). Este bine sa eviti totusi stilurile agresive gen crawl sau fluture (nu te vaneaza nici un rechin, deci nu te grabi). Inoata brass si nu te lauda cu cat mai multe „bazine” facute. De asemenea, nu sari de pe blocstart, poate iei o „burta” care s-ar putea sa nu iti faca asa de mare placere, mai ales ca a ta e pe cale sa creasca din ce in ce mai mare. Nu iti tine respiratia mai mult de 15 sec, evita inotul subacvatic. Cand intri in bazin, fa-o treptat, nu brusc. Daca nu stii sa inoti este bine sa te duci la bazinul cu apa mica.
- Yoga. Daca nu ai practicat yoga in tinerete sau inainte de a fi insarcinata, este bine a lua legatura cu un instructor si de a merge la o grupa de incepatori sau una speciala pentru gravide. Contrar reprezentarilor larg raspandite in folclorul local, este bine sa stii ca yoga nu reprezinta o modalitate de a-ti pune picioarele dupa gat (ceea ce in cazul tau ar complet inutil, neoferindu-ti nici un ajutor in sarcina sau la nastere). Yoga este in primul rand o forma de transpunere in viata a unei intregi filosofii. Pe scurt si foarte schematic spus, in yoga se urmareste crearea unui corp sanatos capabil sa gazduiasca o minte stabila. Yoga inseamna nu numai posturi corporale (care se numesc „asane”), dar si dieta vegetariana, exercitii de respiratie, de concentrare mentala si de meditatie, si nu in ultima instanta o noua si aparte modalitate de a privi si actiona in viata.
- Plimbarile in aer liber. Vor inlocui joggingul, daca l-ai practicat cu succes anterior sarcinii. Tonifica musculatura membrelor inferioare si a bazinului, mareste ventilatia pulmonara, oxigeneaza mai bine sangele, produce relaxare mentala deosebita (cu conditia sa nu faci aceste plimbari prin piata din cartier, ci intr-un parc mare si linistit).
- Exercitiile Kegel. Reprezinta cea mai simpla forma de a iti intari planseul muscular pelvin (cel care este cel mai mult solicitat in cursul travaliului). Desi denumirea lui poarta oarece unda de mister si de complexitate, in realitate acest exerciti nu este altceva decat contractarea si relaxarea ritmica a muschilor perineului (contractia anusului si a uretrei). Este indicat a face acest exercitiu ori de cate ori iti aduci aminte: la servici daca ai munca de birou, in tramvai sau autobuz (daca ai avut norocul sa iti cedeze cineva locul), acasa la televizor, etc. Sunt necesare minim 100 de contractii consecutive, pentru inceput. Ulterior poti sa depasesti milionul! : Exercitiile acestea sunt excelente pentru a evita aparitia prolapsului genital si este recomandabil sa le faci si cand nu mai esti gravida… ”
Sursa: www.infertilitate.ro