Preeclampsia sau toxemnia este o complicatie relativ frecventa a sarcinii, marcata prin hipertensiune arteriala si un nivel mare al proteinelor in urina. Poate aparea oricand in timpul sarcinii, dar este caracteristica celei de-a doua parti – la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau in al treilea trimestru.
Eclampsia este cea mai grava forma de preeclampsie si se declanseaza atunci cand complicatia nu este tratata. Pe langa simptomele deja mentionate, femeile cu eclampsie pot sa aiba convulsii si sa intre in coma. Exista riscul ca atat mama cat si copilul sa-si piarda viata inainte, in timpul sau dupa nastere.
Ce stim despre aceste afectiuni?
Ce se stie despre aceste afectiuni este ca sunt mai expuse riscului femeile aflate la prima sarcina, gravidele in varsta (peste 40 de ani) si cele foarte tinere, adolescentele. Ceilalti factori de risc sunt hipertensiunea cronica inainte de sarcina, preeclampsia la o sarcina anterioara, istoricul familial de preeclampsie (mama, sora), obezitatea, sarcina multipla, diabetul, bolile rinichilor, lupusul, artrita reumatoida. Mamicile care au avut sau au una din aceste afectiuni trebuie sa fie mai atente la simptomele preeclampsiei pentru a risca sa faca aceasta complicatie.
Simptome care alarmeaza
Dar care sunt aceste simptome care ar trebui sa alarmeze viitoarea mamica? Pentru ca nu poti sti singura ce tensiune ai sau care este nivelul proteinelor din urina, urmareste urmatoarele semne:
-
Ingrasare rapida (de fapt nu este vorba de acumulare de grasime ci de un volum mai mare de lichid in corp)
-
Dureri abdominale
-
Dureri puternice de cap
-
O schimbare in viteza reflexelor si viteza de reactie
-
O cantitate mai mica de urina elimintaa in cursul unei zile.
-
Sange in urina
-
Ameteala
-
Greata, varsaturi
Am spus la inceput ca unul din semnele preeclampsiei este umflarea mainilor si a picioarelor. Dar nu intotdeauna este cazul. Este normal ca o gravida sa aiba picioarele, uneori si mainile usor umflate. Daca edemul (umflatura) nu cedeaza cand te odihnesti sau este insotit si de alte simptome din cele enumerate mai sus, atunci este cazul sa te adresezi medicului.
Preeclampsia este periculoasa atat pentru mama cat si pentru fat. Aceasta complicatie nu lasa placenta sa primeasca tot sangele de care are nevoie, ceea ce inseamna ca bebele se va naste foarte mic. Preeclampsia este unul dintre principalii vinovati pentru nasterile pemature si problemele care le urmeaza (epilepsia, probleme de vaz si auz, etc.)
Din fericire, preeclampsia poate fi tinuta sub control. Dar asta cu conditia sa fie diagnosticata. De fapt, singurul tratament cu adevarat eficient al acestei complicatii este nasterea. Daca este inca prea devreme pentru nastere, preeclampsia se poate tine sub control pana cand fatul este gata sa vina pe lume. Medicul va recomanda odihna la pat, spitalizarea sau tratamentul corespunzator pentru a mari sansele de supravietuire ale copilului.
Atunci cand preeclampsia este grava si ameninta viata mamei se trece la tratament mai agresiv, adica se induce travaliul sau se face cezariana, oricare ar fi varsta gestationala.