Majoritatea femeilor insarcinate, simt macar o usoara greata in primele luni de sarcina, iar la unele greata este insotita si de varsaturi. Este posibil sa-ti fie rau dimineata cand te trezesti, sau este posibil sa vomiti de mai multe ori, pe tot parcursul zilei. Inca nu se stie cu exactitate ce provoaca aceste stari, dar se pare ca ar avea legatura cu schimbarile hormonale prin care trece femeia insarcinata sau cu dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Multi medici cred ca greturile de dimineata apar mai des la femeile insarcinate cu gemeni sau tripleti, dar nu exista dovezi clare in acest sens.
Daca vomiti foarte des, este posibil ca organismul tau sa se deshidrateze. Afectiunea se numeste hyperemesis gravidarum, sau sarcina toxica, si daca suferi de asa ceva ai nevoie de ajutorul doctorilor care iti vor hidrata organismul prin perfuzii. Mergi la medic daca ti se pare ca vomiti prea mult sau pierzi in greutate.
Greturile de dimineata sunt provocate de:
- anumite mirosuri
- anumite mancaruri
- prea multa mancare consumata
- foame
- senzatia de oboseala
- stres
Dar adesea pot aparea fara vreun motiv aparent.
Cum prevenim greturile?
- Fereste-te de mirosuri puternice. Fumul de tigara, benzina, vopsea, mancaruri prajite, parfumuri… Toate aceste mirosuri pot provoca crizele. Fereste-te de ele si roaga-i pe cei din jur sa nu se apropie de tine cu substante care au miros puternic.
- Evita mancarea grasa sau condimentata. In mod ironic, mancarea poate fi atat cauza cat si tratamentul greturilor. Evita mancarurile grase, dulciurile, bauturile cu cofeina, mancarea de tip fast food. Alege alimente cat mai sanatoase si naturale: legume, fructe, cereale integrale, branzeturi slabe.
- Mananca putin si des. In loc de trei mese mari pe zi, alege sase sau opt mese mai mici. Daca mananci o data la doua ore, iti pastrezi un nivel al glicemiei constant si vei avea si suficienta energie pentru a duce la bun sfarsit treburile zilnice. Atunci cand iti scade glicemia, aica nivelul zaharului din sange, vei avea o senzatie de greata, dureri de cap si varsaturi.
- Fa-ti provizii de ghimbir. Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi un remediu natural pentru greturile de dimineata. Bea cateva cani pe zi.
- Consuma lichide sanatoase. Apa si ceaiul de ghimbir sunt foarte bune pentru a pastra un nivel optim de hidratare. Dar lichidele baute in timpul mesei pot dilua sucul gastric. De aceea, e bine sa bei cateva pahare de apa intre mese.
- Odihneste-te. Fa tot posibilul pentru a fi relaxata, odihnita si pentru a evita stresul si grijile de orice fel. Exercitiile fizice usoare (de exemplu mersul pe jos) te ajuta sa te simti bine, sa ai energie si combat insomniile.
- Alege alimente bogate in substante nutritive. Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale te ajuta sa pastrezi un echilibru al zaharului din sange si sunt satioase.
Pentru a evita senzatiile de arsura la stomac, nu te aseza in pat imediat dupa ce ai mancat si dormi cu capul usor ridicat. Iar pentru a incepe ziua in forta mananca cateva felii de paine integrala prajita.
Probabil ai auzit multe despre beneficiile vitaminei B si ale acidului folic in timpul sarcinii. Dar putine femei stiu ca un supliment cu complex de vitamina B este foarte eficient si in combaterea greturilor si stresului.