Inainte de a incepe orice fel de exercitiu fizic in acest sens este bine sa va consultati cu medicul obstetrician. In unele cazuri, efortul fizic nu aduce beneficii si este chiar periculos.
Beneficiile exercitiului fizic in sarcina
- Combate oboseala
- Reduce durerea de spate
- Previne excesul ponderal
- Actioneaza eficient impotriva anxietatii si stress-ului
- Pregatesc organismul pentru o nastere mai usoara
- Reprezinta un aliat in lupta contra constipatiei
- Imbunatateste calitatea somnului
- Scurteaza perioada de recuperare dupa nastere
Trebuie stiut ca nu orice fel de exercitiu fizic va ajuta pe perioada sarcinii. Cu siguranta insa veti obtine beneficii notabile in urma plimbatului, inotului, dansului, aerobicului prenatal si practicilor Pilates.
Bine de stiut!
- Nu epuizati organismul in timpul efortului si consumati cantitati sporite de lichide pentru a preveni deshidratarea.
- Pe parcursul sarcinii, urmariti raspunsul organismului la activitatea fizica. Orice discomfort va reduce intensitatea si durata acestuia.
- Incepeti intotdeauna prin efort fizic progresiv crescand, mai ales daca nu erati obisnuita nici inainte cu exercitiile. Notati elementele precum ameteala sau respiratia dificila.
In prezent, exista cursuri pentru acasa precum si profesori specializati si grupuri de lucru care transforma activitatea fizica in adevarate moment placute. In timpul primului trimestru puteti pastra majoritatea modalitatilor sportive normale. Veti fi poate nevoita sa ajustati efortul in functie de noua rezistenta. Odata ce pasiti in al doilea trimestru trebuie evitate miscarile care presuspun decubitul dorsal. Pe masura ce sanii si abdomenul se maresc veti evita aparatele de fittnes atat de dorite inainte de sarcina.
Este important sa evitati efortul fizic in medii stresante precum altitudinea extrema, acolo unde cantitatea de oxigen este scazuta si interfera cu dezvoltarea bebelusului. Daca erati un fan al scufundarilor, trebuie sa luati o pauza pentru a nu creea probleme circulatorii atat dumneavostra cat si copilului. Caldura intensa creste riscul de supra incalzire astfel incat in lunile de vara evitati efortul in aer liber si adoptati miscarea in spatiul salilor de gimnastica. Nu amestecati relaxarea fizica cu poluarea. Orasul ofera numeroase variante in acest sens, dar stati departe de parcuri poluate, aglomerate sau arii semi-industriale.
Pe parcurasul sarcinii veti fi nevoita sa renuntati la sporturile colective. Schimbarile hormonale pot induce o senzatie de flexibilitate. Nu mizati prea mult pe acest lucru si nu fortati ligamentele si grupele muscular cand vine vorba de aerobic.