Ureaplasma Urealyticum este o bacterie care afecteaza tractul genital, putand duce la vulvite si vaginite, afectiuni usoare dar care, netratate, provoaca unele complicatii destul de grave, cum este anexita, salpingita, abcesul pelvin. Aceste complicatii pot insemna infertilitate si avort spontan sau nastere prematura la gravide. De asemenea, Ureaplasma poate sa infecteze caile urinare inferioare (uretrita) si superioare (litiaza renala).
Infectia vaginala se manifesta prin scurgeri, mancarimi si iritatii ale zonei intime. Diagnosticul se poate pune numai dupa examenul de secretie, iar tratamentul cel mai potrivit se stabileste in urma antibiogramei.
Dintre gravidele cu sangerari vaginale, 82% sunt infectate cu Ureaplasma. In afara de faptul ca provoaca sangerari, bacteria se transmite fatului pe cale placentara, ducand la corioamniotita si avort spontan, nastere prematura, infectii neonatale.
Nou-nascutii prematuri sunt mai expusi riscurilor decat cei la termen, putand dezvolta pneumonie, meningita si septicemie. Nu se stie inca daca toate mamele infectate transmit bacteria fatului. De asemenea, nu se stie daca Ureaplasma singura poate determina avort spontan si travaliu prematur pentru ca de obicei a fost gasita in organismul gravidelor impreuna cu alte bacterii periculoase.
Totusi, s-a constatat ca tratamentul antenatal cu antibiotice reduce cu 50% riscul unui travaliu prematur si, implicit, al unei nasteri premature.
Orice tratament se incearca, acesta nu are rost daca nu il primeste si partenerul. El poate fi infectat chiar daca nu prezinta simptome, pentru ca, la barbati, manifestarile sunt mai putin evidente. Totusi, asta nu inseamna ca bacteria nu ar fi periculoasa si pentru ei. Produce uretrite, prostatite si infectii urinare, iar una dintre complicatii ar fi infertilitatea, datorata capacitatii acestei bacterii de a opri migrarea spermatozoizilor.
Transmiterea bacteriei se face pe cale sexuala si, mai rar, nocozomiala (din spital) si este favorizata de factori care distrug flora vaginala normala. Relatiile sexuale cu mai multi parteneri, existenta unei sterilet, spalaturile vaginale, pregatesc terenul pentru infectia cu Ureaplasma.