Anorexie
Femeile care sufera de anorexie cantaresc de obicei mai putin de 85% din greutatea normala, raportata la varsta si la inaltimea lor. Acestea prezinta intotdeauna o teama extrema de a lua in greutate, au o imagine nerealista asupra propriului corp, folosesc laxative sau isi provoaca voma si au episoade in care mananca exagerat.
Bulimie
Pentru femei, este foarte dificil si frustrant sa observe cresterile in greutate, de altfel normale in timpul sarcinii. Cu atat mai greu de acceptat este pentru o femeie cu tulburari alimentare sa vada cum ia constant in greutate. Acceptarea acestor kilograme in plus poate necesita multa munca si efort, dar este esentiala pentru sanatatea ei si a copilului.
Daca considerati ca aveti probleme de acest fel, incercati sa le rezolvati inainte de a ramane insarcinata, pentru ca tulburarile alimentare afecteaza si mama, si copilul! Problemele asociate cu tulburarile alimentare in timpul sarcinii includ:
- crestere in greutate sub limita normala
- greutate scazuta a nou-nascutului
- amenintare de avort si crestere a sanselor de deces a fatului
- restrictionarea dezvoltarii intrauterine
- fat in prezentatie pelviana (din pricina nasterii premature, copilul nu are timp sa se intoarca in prezentatie craniana)
- presiune sanguina crescuta a mamicii
- depresie in timpul sarcinii si dupa nastere
- malformatii
- deficiente ale mineralelor esentiale din organismul viitoarei mame
- scaderea volumului plasmei
- un scor Apgar scazut la 5 minute dupa nastere