Desi sarcina este o perioada speciala si putin mai sensibila in viata unei femei, o gravida cu sarcina fara probleme nu are interdictii si se poate bucura de viata ca orice alta persoana. Fie ca-ti place marea sau muntele, nu trebuie sa renunti la vacanta in timpul sarcinii. Trebuie doar sa eviti activitatile prea solicitante si sa ai mai multa grija de tine.
Din cauza hormonilor, pigmentatia pielii poate sa o ia usor razna, iar expunerea prelungita la soare nu face decat sa inrautateasca situatia. Probabil ai auzit deja de linia nigra si de cloasma (sau masa gravidei), pete pigmentare datorate influentei pe care o au hormonii sarcinii asupra melanocitelor. Aceste celule produc melanina, pigmentul care ne coloreaza pielea si al carui nivel creste cand ne expunem la soare, motiv pentru care apare bronzarea. La gravidele care au deja pete pigmentare pe ten, expunerea la soare mareste diferenta de culoare dintre pielea normal colorata si aceste pete, asa ca ele vor deveni mai evidente. In aceste cazuri este bine sa se evite bronzarea, macar pe fata. Se poate folosi o crema cu factor de protectie mare impreuna cu o palarie mare care sa acopere fata.
Daca nu exista problema petelor pigmentare, te poti bucura linistita de soare, evident, urmand cateva reguli pentru siguranta ta.
Cum se face expunerea la soare
Expunerea la soare se face treptat, dar evitand perioadele periculoase ale zilei (intre 11:00 si 15:00-16:00).
Cand soarele incepe sa arda, chiar daca nu s-a facut 11:00 sau e mai tarziu de 16:00, foloseste o crema cu factor de protectie mai mare sau mai mic, in functie de culoarea pielii si durata expunerii precedente la soare. Atentie! Daca este innorat sau frig afara (bate vantul) nu inseamna ca nu arde soarele sau ca nu trebuie folosita crema cu SPF. Pentru hidratarea pielii se foloseste, dupa plaja, un ulei sau o crema hidratanta cu vitamine.
Sa nu uitam de burtica! Chiar daca bebele este bine protejat in uterul mamei si razele solare nu ajung pana la el, pielea de pe burtica poate avea de suferit din cauza soarelui. Este oricum supusa unei grele incercari (se intinde mult) si nu trebuie solicitata si mai mult. Soarele usuca pielea, iar pielea uscata face mai repede vergeturi.
Nici sanii nu trebuie neglijati pentru ca si ei sunt solicitati foarte mult in aceasta perioada. Pentru a-i proteja este indicat un sutien cu intarituri la cupe.
Efectele soarelui asupra pielii
Datorita caldurii, efectele vasodilatatiei devin vizibile pe pielea picioarelor. Este bine sa protejam picioarele facand cate putina miscare in mod regulat (sunt foarte bune plimbarile pe malul marii cu picioarele in apa) si ridicandu-le la fiecare 2-3 ore pentru cateva minte ca sa ajutam sistemul circulator.
Pentru ca vacanta sa nu se termine prost, atentie mare la insolatie! Pentru a o evita, tine-ti capul acoperit, bea multa apa si nu sta la soare in orele periculoase.
Tinand cont de toate aceste aspecte, sa nu uitam totusi, ca soarele nu ne este inamic si nu trebuie sa fugim de el. Fara soare nu ar exista viata pe Pamant, deci el ne este absolut necesar. Ajunge sa ne gandim la vitamina D, care se produce prin expunerea la soare si fara de care nu se fixeaza calciul, care, la randul lui este esential pentru oase si dinti. Totusi, ca in toate domeniile, trebuie sa fim moderati si in expunerea la soare, trebuie sa stim cum sa ne bucuram de el si de caldura lui, fara sa ne facem rau.