Modificariile hormonale fac dintii si gingiile mai sensibile fata de bacterii, stfel ca creste riscul unor probleme si complicatii stomatologice. Asa ca suna-ti dentistul si fa-ti neaparat o programare pana in a doua luna de sarcina. Chiar daca nu ai deocamdata nicio problema, iti va explica ce ai de facut pentru a-ti ingriji mai bine dintii.
Gingivita
Inflamatia gingiilor, sau gingivita, este o problema frecventa la gravide, aproximativ jumatate dintre ele fiind afectate de aceasta boala. Gingiile lor devin rosii, umflate si inflamate, iar la spalarea pe dinti sau la folosirea atei dentare sangereaza usor. Gingivita apare din cauza bacteriilor care se formeaza intre dinti si gingie. Atunci cand mananci, mici bucatele de mancare iti raman intre gingie si dinti, atragand bacteriile care inflameaza gingia. Oricui i se poate intampla asa ceva, indiferent de varsta si starea sanatatii, insa la gravide este mult mai probabil pentru ca nivelul mare de estrogen si progesteron mareste fluxul sangelui in intregul corp, inclusiv in gingii.
Boala pareodontala
Daca nu este tratata la timp, gingivita se transforma in boala pareodontala, o infectie grava a gingiilor, care distruge oasele si celelalte sructuri ce tin dintii in gingie. Boala pareodontala are simptome relativ grave, inclusiv sangerari, pierderea dintilor, infectii. Boala periodontala reprezinta o problema in timpul sarcinii pentru ca apare riscul travaliului prematur si al nasterii unui fat dismatur.
Cariile
Din cauza sangerarilor gingivale, viitoarele mamici sunt tentate sa renunte la perierea dintilor. Astfel, resturile de mancare se aduna intre dintii, placa se acumuleaza pe suprfata lor si, incet, incet apar cariile, care stim cu totii cat sunt de dureroase. O masea cariata poate sa formeze un abces si problemele se tin lant. Va fi nevoie de antibiotice sau de mica operatie prin care sa fie scos puroiul din gingie.
De fapt, toate aceste probleme sunt relativ usor de evitat, mai ales daca avem si ajutorul dentistului.
Igiena dentara corecta incepe acasa, cu periajul dintilor, de doua ori pe zi (nu mai mult, pentru ca periajul excesiv faca rau gingiilor) si folosirea atei dentare pentru a scoate ultimele resturi de mancare.
De asemenea, trebuie evitat excesul de alimente care favorizeaza acumularea de placa si tartru. Este vorba de dulciuri, in special cele gumate, care raman mai mult pe dinti (caramele, jeleuri), de produse bogate in amidon (biscuiti, covrigei) si alimente acide (lamaie, portocala). Pentru sanatatea dintilor si a gingiilor, adopta o dieta sanatoasa, bogata in calciu, vitamina B12 si vitamina C.
In primul trimestru, igiena dentara ar putea sa devina o problema pentru ca unele gravide nu suporta gustul si mirosul pastei de dinti sau al apei de gura. Chiar si asa, nu trebuie evitat periajul corect. Se va cauta o pasta de dinti fara miros si gust, care sa nu provoace greata. O problema ar putea fi si varsaturile, care, prin continutul de acid, ataca smaltul dintilor. Ideal ar fi ca dupa fiecare episod de voma sa spalam dintii bine sau macar sa folosim o apa de gura.
Daca totusi apar probleme dentare, nu trebuie evitat controlul stomatologic. Tratamentele stomatologice moderne nu sunt periculoase nici pentru gravida nici pentru fat. La nevoie se poate face o anestezie locala care nu afecteaza in niciun fel fatul.
In schimb, trebuie evitate pe cat posibil radiografiile dentare. Daca medicul considera necesara o astfel de investigatie, ea se poate face in siguranta, cu un aparat cat mai modern si purtand un sort cu plumb. Daca nu este absolut necesara, insa, este mai bine ca radiografia sa fie evitata, in special in primul trimesru al sarcinii cand riscul de aparitie a malformatiilor este mai mare.