In perioada de sarcina, in corpul tau au loc multe schimbari si elementul esential care contribuie dezvoltarii normale a fatului este fierul. Cu toate acestea, corpul tau pompeaza mai mult sange decat atunci cand nu esti insarcinata. Se poate intampla sa fii si anemica deoarece continutul de plasma poate sa fie mai crescut decat celulele rosii din sange (eritrocite).

Fierul este un elementul esential pentru producerea celulelor rosii (eritrocie). Este necesara suplimentarea fierului in dieta.

Vitaminele luate in timpul sarcinii vor satisface aceasta necesitate, dar alimentele precum rinichiul, spanacul, fasolele si alte legume sunt surse importante de fier.

De la bun inceput trebuie sa mananci bine, apoi:

  • ai nevoie de 300 calorii in plus pe zi (mai multe in caz de efort) si de o cantitate suplimentara de acid folic, fier, zinc si calciu;
  • mai multe mese mici decat trei mese mari;
  • nu rata nici o masa;
  • ia-ti vitaminele;
  • nu pierde in greutate – nu fi preocupata de greutatea ta
  • daca esti un caz aparte (esti vegetariana, sau alergica la anumite alimente), vei avea nevoie de un dietitician/nutritionist;

Recomandat este sa nu mananci un singur tip de mancare si bine ar daca a-i putea sa respecti aceste lucruri, trebuie sa variezi alimentatia si mai ales sa consumi multe legume, fructe, carne de peste si pui, produse lactate, sa bei multe lichide si ceea ce este cel mai important este sa nu uiti ca mananci nu numai pentru tine ci si pentru copilul care se dezvolta inauntrul tau.

Daca poti renunta treptat la lucrurile pe care le faceai in mod repetat, acum ai nevoie de mai multa odihna (in special in ultimele luni de sarcina).

Sursa:www.4women.gov
Tradus si adaptat de Dana Varvaruc