Soarele, apa marii, aerosolii sunt doar cateva din beneficiile unui concediu la mare. Ca sa nu mai vorbim de bucuria de a sta pe plaja, de a admira marea si de a face baie in apa sarata. Dar cand din familie face parte si un bebelus, lucrurile se complica putin si vacanta trebuie pregatita in detaliu, cu mare grija.
In primul rand, daca esti genul boem care s-ar urca in tren si ar fi in stare sa doarma si pe plaja sau intr-un cort de doua persoane, de acum s-a zis cu libertatea ta. Un bebelus are nevoie de o camera curata si calduroasa, de apa curenta, baie cu apa calda, poate chiar si gaze. Asigura-te ca ai rezervat o camera unde ai parte de toate aceste facilitati.
In al doilea rand, sa nu uitam ca un mediu nou nu este chiar o bucurie pentru un bebelus. Lor le palce rutina, locurile cunoscute si persoanele cunoscute. Asa ca vederea unor persoane noi si traiul intr-un mediu necunoscut ar putea sa-l sperie pe copil. Asteapta-te la crize de plans, mofturi la mancare si schimbari in tiparul somnului. Copilul ar putea fie sa aiba insomnii, fie sa doarma mult din cauza ca noile descoperiri il obosesc.
Probabil ca primele doua-trei zile vor fi rezervate adaptarii si nu te vei putea bucura de vacanta. Deci nu ar fi rau sa-ti programezi un concediu putin mai lung. Altfel iti vei da seama ca in momentul cand cel mic s-a adaptat deja a venit timpul sa va intoarceti acasa.
Pentru ca procesul de adaptare sa fie mai usor, asigura-i condii asemanatoare cu cele de acasa. Daca este posibil ia cu tine patutul lui bebe, jucariile lui preferate, paturicile lui, CD-uri cu muzica preferata si orice alt lucru care il ajuta sa se calmeze. Asigura-te ca ii oferi toata grija si dragostea ta, toate mangaierile pe care i le ofereai si acasa. Daca are anumite tabieturi, pastrarea lor in aceste momente grele ii va fi de mare ajutor. Nu-l lipsi de povestea de seara sau lapticul de dimineata daca era obisnuit cu asa ceva.
Dar sa revenim la pregatiri. Bagajul tau din acest an va fi unul enorm. Trebuie sa ai la tine, pe langa jucarii, paturici, patut, CD-uri si alte lucruri „utile”, multe hainute curate. Copiii se murdaresc repede si probabil ca nu vei avea chef sa speli in vacanta. Pregateste haine subtiri, de vara, dar si cateva puloverase pentru serile reci sau pentru cazul in care ar ploua. De asemenea, ai nevoie de cat mai multe biberoane si suzete, lapte praf, daca nu alaptezi, sterilizator pentru biberon si orice alt accesoriu pe are il folosesti acasa. Nu te gandi ca te vei putea lipsi de un anumit obiect pentru cateva zile. Nu se stie cand isi aminteste copilul de el si, cum-necum, vei fi nevoita sa i-l oferi.
Sa nu uitam de medicamente. Daca bebelusul face un anumit tratament, trebuie sa iei toate medicamentele lui, indeajuns de multe incat sa iti ajunga pentru toate zilele. Ia si cateva pastile in plus, pentru cazul in care pierzi una sau o scapi pe jos. Daca nu, asigura-te ca ai reteta (daca e necesara) pentru a putea cumpara un flacon nou.
Pentru ca a venit vorba de medicamente, nu strica o trusa de prim ajutor. Ea ar trebui sa contina antidiareice, antipiretice, calmante usoare, antihistaminice (daca bebele are vreo alergie), pansament steril, dezinfectante. Aceasta trusa de prim ajutor este probabil cea mai importanta din tot bagajul. Nu ai vrea sa alergi in miezul noptii intr-un oras necunoscut, in cautarea unei farmacii sau a unei camere de garda. Mare atentie!
Daca bebelusul este mic sau nu a mai fost niciodata la plaja, pregatirile pentru concediu trebuie sa includa cateva vizite la strand sau piscina. Nu conteaza atat de mult contactul cu apa, cat conteaza contactul cu razele solare. Pielea sensibila a bebelusilor se arde rapid, mai ales daca nu a mai fost expusa razelor solare. Va trebui sa rezervi mai multe zile pentru strand, asa incat cel mic sa fie expus la soare cate putin si des. Pentru ca am vorbit despre contactul cu apa, daca mergeti la strand, nu este chiar indicata baia. Apa din strand poate sa fie infectata cu tot felul de bacterii, iar bebelusii sunt atat de sensibili. Ar putea lua orice, de la boli dermatologice pana la conjunctivite. Nici apa de piscina nu este excelenta pentru ca e foarte bogata in clor, care poate sa dea alergii.
Din bagajul pentru mare nu trebuie sa lipseasca nimic din cele necesare protejarii copilului la plaja. Acum exista in comert corturi speciale, care se monteaza foarte usor si se folosesc la plaja, pentru a adaposti copiii de razele puternice. Daca crezi ca bebelusul tau ar fi capabil sa stea intr-un sigur loc, sub acel cort, el este o investitite pretioasa. Chiar si asa, crema de plaja de calitate si cu un factor de protectie solara cat mai mare, nu trebuie sa lipseasca. Ideal este sa o cumperi inainte de plecare, dintr-o farmacie cunoscuta, in care ai incredere. Nu apela la cremele pe care le vand comerciantii pe plaja pentru ca acelea stau mult timp in soare si nu poti fi niciodata sigura de calitatea lor.
Pielea bebelusilor se protejeaza si cu ajutorul unui tricou subtire sau al unui maiou care va fi purtat tot timpul cat stati la plaja. Ideale sunt tricourile inchise la culoare care absorb mare parte din razele ultraviolete. Cele albe lasa sa treaca razele si pielea copilului se poate arde chiar daca e imbracat.
Nu uita de palariuta sau sapcuta care va proteja capul celui mic. Este esentiala, chiar daca ai cort sau umbreluta de plaja.
Cand este expus la caldura puternica, bebelusul va avea nevoie de multa hidratare. Este ideal un termos in care sa tii apa sau limonada la o temperatura potrivita. Daca tii bautura intr-o stila normala, se va incalzi rapid, iar daca o cumperi de pe plaja va fi prea rece pentru gatul sensibil al copilului.
Pentru ca siguranta in apa este foarte importanta, colacul sau aripioarele gonflabile nu trebuie sa-ti lipseasca. Nu te baza pe faptul ca celui mic nu-i place apa, deci nu va avea nevoie de colac. Probabil ca se va razgandi repede cand va vedea valuri, miscarea apei sau bucuria altor copii care se joaca pe plaja.
Si pentru ca vorbim de joaca, vei avea nevoie de galetusa, lopatica si celelalte jucarii pentru nisip. Joaca in nisip este o mare bucurie pentru orice copil si nu trebuie sa-ti lipseasca „accesoriile” caracteristice.
Chiar daca pregatesti bine vacanta, cu siguranta iti vei da seama cand ajungi la destinatie ca ai uitat cateva detalii. Nu e nicio problema, atata timp cat nu sunt cele esentiale. Important este sa fii pregatita pentru a improviza si sa tratezi cu umor fiecare situatie aparuta. Pana la urma vacanta este menita sa te relaxeze.