Deja se stie ca soarele este periculos pentru pielea noastra si ca suntem in fiecare an tot mai nevoiti sa renuntam la bronzul natural si sa ne protejam cu crema de protectie solara. Aceasta regula este cu atat mai importanta in familiile cu copii, caci pielea celor mici este mult mai sensibila decat a noastra si mult mai predispusa atat arsurilor cat si iritatiilor.
Ca sa poti lua cea mai buna decizie pentru familia ta este important sa intelegi de ce protectia solara este atat de necesara.
Radiatiile ultraviolete sunt acea parte a razelor solare care dauneaza pielii. Exista trei tipuri de radiatii ultaviolete, numite A, B, si C. Din fericire, UVC si mare parte din UVB sunt retinute de ozonul si oxigenul din atmosfera Pamantului. Totusi stratul de ozon devine tot mai subtire si mai incapabil de a retine radiatiile periculoase. Probabil ai observat ca in ultimi ani soarele a devenit tot mai puternic, iar arsurile solare sunt frecvente chiar si la persoanele care acum 10 ani nu avea absolut nicio problema, chiar si dupa zile de plaja.
Daca nu ne protejam asa cum se cuvine, primul efect nedorit sunt arsurile atat de neplacute. Cu timpul, pielea devine uscata si incepe sa semene cu pielea de sarpe, se rideaza mult mai repede si chiar poate sa fie afectata de diverse tipuri de cancer.
Sa nu iti imaginezi ca ultravioletele te afecteaza numai daca esti pe plaja. Chiar si in parc, sub un copac, ele ajung la pielea noastra. Specialistii considera ca iarba reflecta 20% din radiatii. Daca esti pe plaja, nisipul reflecta 20% din razele solare, deci nici sub o umbrela nu esti complet protejata.
Daca inoti in mare sau in piscina, apa reflecta 75% din radiatiile solare. Chiar si intr-o zi innorata, apa reflecta o treime din aceste radiatii.
Toate acestea ar fi de ajuns pentru a ne da seama de ce protectia solara este important pentru toata lumea, fie adulti, fie copii. Insa trebuie sa mai adaugam cateva informatii:
90% din cancerele de piele pot fi puse pe seama expunerii la soare.
In tarile vest-europne, doar o treime din copii sunt protejati in mod corespunzator de soare. Evident, nu putem spera ca lucrurile ar sta mai bine in Romania.
Cei mai multi oameni acumuleaza intre 50% si 80% din timpul total de expunere la soare pana la varsta de 18 ani.
Cele mai multe cancere de piele apar la varsta adulta, dar cele mai mari daune se produc in copilarie.
O singura arsura solara mai grava, facuta in copilarie, dubleaza riscul de aparitie a cancerului de piele.
Un tricou alb de bumbac blocheaza doar 5% din radiatiile UV, si chiar mai putin daca este ud.
In Australia, in orice casa gasesti o crema cu FPS laga usa, pentru ei, obiceiul de a o aplica fiind la fel de comun ca spalatul pe dinti sau legarea centurii de siguranta.
Avand in vedere toate acestea, un parinte responsabil nu are voie sa plece la plaja, la strand, la piscine fara sa aiba in bagaj o crema cu FPS pentru copiii. Daca nu o folosesti la fiecare iesire din casa, ea nu trebuie sa lipseasca cel putin la plaja.
Pentru a fi cu adevarat eficienta, crema trebuie aplicata cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare. Daca incepi sa aplici crema in momentul in care ai ajuns la plaja, pielea celui mic va fi complet descoperita in prima jumatate de ora, timp suficient pentru a se arde.
Crema sau lotiunea cu SPF se aplica o data la doua ore sau dupa fiecare baie, chiar daca este rezistenta la apa.
Aceasta crema care are sarcina de a proteja pielea copilului tau trebuie neaparat sa fie una de calitate. Nu face rabat la calitate doar ca sa economisesti bani. Mai bine ia un costum de baie mai ieftin, ca sa-ti ramana mai multi bani pentru crema de plaja. Verifica termenul de garantie si ai grija de unde cumperi crema. Cel mai indicat loc pentru astfel de cumparaturi este farmacia.
Daca nu gasesti o crema speciala pentru copii, poti alege una cu factorul de protectie cat mai mare. FPS-ul poate sa ajunga pana la 50. Ce depaseste 50 trebuie notat cu 50+. Deci daca gasesti un produs al carui ambalaj pretinde ca ar avea SPF 60, iti poti da seama foarte usor ca nu este de incredere.
La fiecare expunere la soare, nu uita de ochelari. Ochii copiilor sunt de trei ori mai sensibili decat cei ai adultilor, iar expunerea indelungata a ochilor la soare poate duce la cataracta si alte probleme ale ochilor. Ochelarii de soare se cumpara numai de la magazinele specializate in optica. Cei cumparati de pe plaja nu ofera niciun fel de protectie, ba chiar pot strica ochisorii celui mic.
Daca iei toate masurile de protectie necesare vei vedea ca te poti bucura in voie de vacanta. Soarele nu este un dusman. El este necesar vietii si ofera o multime de avantaje, insa trebuie sa stim cum sa profitam de ceea ce ne ofera si cum sa ne ferim de partile lui rele.