Ziua de nastere se sarbatoreste in mai toate culturile lumii, indiferent de vasta persoanei cu pricina. Este un eveniment fericit, care se sarbatoreste in familie, intre prieteni. Din pacate, astazi a devenit un pretext de a ne mandri cu pozitia sociala, sau cel putin de a primi cadouri.
Trist este ca la fel se intampla si cand sarbatoritul este doar un bebelus. Tot mai multi parinti uita ca de fapt aniversarea trebuie sa-i faca placere celui mic si nu sa gadile orgoliul adultilor sau sa starneaca invidia anturajului.
Pentru ca cel mic sa fie fericit, aniversarea, cu tot ce inseamna ea, trebuie sa fie pe masura copilului. Cu cat este mai mic cu atat petrecerea ar trebui sa fie mai restransa si mai simpla.
La primele sale aniversari copilul nici macar nu este constient de ceea ce se intampla si nu stie ce este cu toti oamenii aceia care il saruta il iau in brate si se manifesta zgomotos. Nici cadourile scumpe nu-l impresioneaza si nici delicatesele de pe masa, mai ales daca el nu se poate bucura de ele, fiind deocamdata prea mic.
Sa incepem cu locul unde se desfasoara petrecerea, spunand ca bebelusilor le place rutina si se simt in siguranta in locurile cunoscute. Restaurantele de lux sunt potrivite pentru aniversarile celor mari, nicidecum pentru copii. Si, desi sunt la moda saloanele speciale pentru copii, cu locuri de joaca, acestea sunt mai potrivite pentru copiii mari, de la patru ani in sus, si nu pentru bebelusi care nu se pot bucura inca de jucarii. Copilul mic se simte in siguranta acasa, in mediul pe care il cunoaste cel mai bine.
Lista de invitati trebuie sa se rezume la familie si prietenii apropiati, pe care copilul ii cunoaste si in compania carora sa se simte in siguranta. Daca am invitat la petrecere o multime de necunoscuti care vor sa-l ia in brate pe cel mic, sa-l atinga si sa-l sarute, sa nu ne miram ca el va plange neconsolat pe tot parcursul zilei. Invitatii trebuie instruiti, macar in mare, in legatura cu obiceiurile copilului (nu-i place sa fie luat in brate, se teme de necunoscuti, il sperie zgomotele puternice, etc.). Ar putea fi prima data cand copilul vede atatea persoane la un loc si nu se stie cum va reactiona. Petrecerea s-ar putea transforma intr-un chin si pentru parinti si pentru copil.
Sa nu uitam obiceiurile alimentare ale copiilor. Chiar daca este ziua lui, asta nu inseamna ca poate face excese sau ca este momentul sa experimenteze. Oricate delicatese ar fi pe masa, cel mic trebuie sa aiba propria lui farfurie, cu mancare pentru bebelusi sau o alta mancare pe care deja a incercat-o.
Daca printre invitati se numara si copii, ei trebuie sa aiba aceeasi varsta cu sarbatoritul. Copiii mai mari, de 3-4 anisori nu prea stiu sa se comporte cu un bebelus, daca nu au un fratior mai mic, si nu-si pot stapani frustrarea sau impulsurile violente, astfel ca joaca se poate tranforma oricand in lacrimi. In plus, daca exista diferente de varsta, copiii mai mari vor forma un grup al lor, care ii va exclude pe cei mici. Sarbatoritul s-ar putea simti dat la o parte chiar la propria sa petrecere.
Daca toti copiii au varste apropiate si se pot juca impreuna, au nevoie de un loc al lor, unde sa-si puna jucariile si sa-si organizeze jocurile. Evident, avem nevoie de jucarii pentru toti copii, caci multi nu stiu inca sa imparta cu altii obiectele lor.
Comportamentul si distractiile adultilor prezenti trebuie sa tina cont de obiceiurile copiilor si de varsta lor. Muzica data la maxim, conversatiile galagioase, fumul de tigara pot strica petrecerea celor mici.
In sfarsit, ajugem si la cadouri, care trebuie sa fie potrivite varstei. Fara rusine, parintii pot informa invitatii in legatura cu gusturile sarbatoritului sau regulile stabilite pentru el. Unii parinti prefera jucarile ecologice si non-toxice din lemn, excluzand din arsenalul copilului mini-calculatoarele, jocurile video sau alte tipuri de jucarii electronice. Daca invitatii nu cunosc gusturile parintilor, ideal este sa fie informati. De asemenea, invitatii pot fi anuntati daca cel mic are nevoie de ceva. Unele obiecte necesare copiilor pot sa reprezinte adevarate investitii si daca toti invitati contribuie se pot strange banii de care este nevoie.
Sa nu uitam ca evenimentul este organizat pentru copil si cadourile trebuie sa-i placa lui si sa-i fie utile nu sa pastreze anumite aparente sociale. Pe bebelus nu-l impresioneaza cadourile scumpe si nu-l intereseaza starea sociala a invitatilor, iar parintii ar trebui sa se bucure de ceea ce il bucura pe copil.
Este posibil ca unii invitati sa ofere bani in loc de obiecte. Nu este un semn al lipsei de interes. Din contra, ei inteleg ca mami si tati stiu cel mai bine ce i-ar trebui lui bebe sau ce i-ar face placere sa primeasca.
In concluzie, aniverarea bebelusului trebuie sa fie un eveniment placut in primul rand pentru el, apoi pentru ceilalti copii invitati. Adultii sunt pe ultimul loc.