Un copilas care este incurajat sa faca primii pasi prin jocuri si alte metode ludice este, de obicei, un copilas care invata sa mearga mai repede. Aceeasi regula se aplica si pentru un bebe care a invata deja sa mearga, dar care mai are nevoie de putin antrenament.
De fapt, acest lucru trebuie sa fie pentru dumneavoastra o lectie de aplicat in orice situatie: daca se distreaza, cel mic va invata orice cu mai mult spor.
Iata cateva activitati distractive care pot ajuta la dezvoltarea capacitatilor motorii ale copilului:
- Baloane de sapun. Vreti sa-i oferiti copilului un „program” complet de sarituri si alergare? Daca este micut inca si nu a capatat curajul sa faca primii pasi, „vanatoarea” baloanelor il va indemna sa incerce o urmarire indrazneata. Daca este mai marisor, exercitiile de prindere si spargere a baloanelor il vor antrena pentru urmatoarea expeditie in aer liber.
- Cursa cu obstacole. Unul dintre cele mai amuzante jocuri ale copilariei, labirintul cu probe ca alergarea, cocotarea, ocolirea obstacolelor, mersul taras etc. reprezinta, in plus, si una dintre cele mai bune metode de a perfectiona capacitatile motorii ale copilasului. In functie de varsta celui mic, puteti utiliza numai un tobogan pentru catarat de-a busilea si alunecare usoara sau diferite elemente haioase pentru a creste dificultatea probelor (cutii goale pentru ascunzatori, scaune pe sub care sa se strecoare, sfori peste care trebuie sa sara etc.). Nu uitati ca, la sfarsitul probei, copilul trebuie sa primeasca si un premiu pe masura.
- „Ce fac eu sa faca toti”. Mai stiti acest joc al copilariei? Liderul merge in capatul coloanei si cei care-l urmeaza ii imita cu strictete miscarile. Chiar daca in acest joc nu intrati decat dumneavoastra si copilul, proba va fi extrem de amuzanta pentru nazdravanul dumneavoastra. Suntem convinsi ca de idei nu duceti lipsa, dar nu uitati sa strecurati printre gesturile esentiale cateva aplecari, rasuciri, pasi de urias, mersul piticului si alte exercitii numai bune pentru a dezvolta flexibilitatea celor mici.
- Semaforul. Pentru acest joc, n-aveti nevoie decat de spatiu de miscare si de trei cartoane sau de foi de hartie glasata colorate in galben, rosu si verde. Daca aveti doi copilasi, jocul va fi cu atat mai antrenant. Regulile sunt cat se poate de simple. Dumneavoastra sunteti conducatorul de joc si trebuie sa ridicati, pe rand, unul dintre cartoanele avute la dispozitie. Fiecare dintre ele da un semnal. Cartonul galben inseamna mers incet, cel rosu arata ca jucatorii trebuie sa „mearga” pe loc, iar verdele da semnalul alergarii. Fiecaruia dintre copii i se arata cate un alt carton sau foaie, pentru ca fiecare sa indeplineasca alta activitate.