Baietii poarta albastru si fetele roz sau rosu. Asa stim din mosi stramosi si pastram mai mult sau mai putin acesta traditie pana cand copiii nostri incep sa aiba propriile lor gusturi.
Lumea care ne inconjoara este plina de culori. Uneori le admiram, alteori suntem prea preocupati ca sa le dam importanta. Adesea alegem culoarea hainelor, a zugravelii sau a tapetului in functie de starea psihica de moment. Uneori ne trezim ca peste nici o luna de zile poate nu ne mai place, am vrea altceva.
Cat entuziasm ne cuprinde atunci cand ne pregatim sa decoram camera bebelusului sau a prichindelului nostru. Cred ca avand ceva cunostinte despre efectul culorilor si stiind foarte bine personalitatea si temperamentul copilului, sau dorindu-ne un anumit comportament de la acesta, putem apela fara prea mari riscuri si la cromoterapie. Pana la urma chiar daca efectul nu e cel scontat 100%, ochiul nostru se va bucura oricum de paleta cromatica aleasa.
Culorile influenteaza starea de spirit. Cromoterapia a dovedit-o. Haideti sa dezlegam putin din misterul care le inconjoara si de ce nu, sa le folosim ca arme inofensive in viata de zi cu zi.
Rosu – O camera cu peretii rosii sau cu lucruri predominant in rosu, predispune spre nervozitate si agitatie. Desi e o culoare calda, pasionala, culoarea rosie capteaza atentia din prima clipa. Hainele rosii dau senzatia de putere, de energie multa, dar si de agresivitate. Se mai spune, in literatura de specialitate, ca utilizarea rosului, stimuleaza apetitul si ca face ca scurgerea timpului sa fie uitata.
Rozul – sora mai blanda a culorii rosii, este simbolul feminitatii si a romantismului. Culoare calmanta care predispune spre iertare dar efectul ei este de foarte scurta durata.
Albastru – Cea mai frecventa calitate a acestei culori o reprezinta linistirea sistemului nervos si induce somnolenta. Este deci opusul rosului. Dar, o camera zugravita in albastru intens, duce la tristete, depresie, insingurare. Hainele de culoare albastra denota incredere, loialitate si calmitate.
Verde – In general o culoare neutra care nu are efecte atat de semnificative asupra psihicului. Ea reprezinta „crudul”, tinerete, speranta. Se foloseste in cromoterapie in saloanele de spital tocmai pentru acest efect. Psihologii spun chiar ca feritilitatea creste sub influenta culorii verde.
Galbenul – este o culoare foarte aprinsa, extrem de obositoare pentru ochi. Cercetarile au dovedit ca in camerele zugravite in galben oamenii devin irascibili, iar copiii plang foarte usor. Folosirea insa a multor obiecte galbene sau a hainelor de acesta culoare, predispune la veselie, la joaca si stimuleaza creativitatea. Galbenul foarte pal, poate insa simboliza boala, slabiciune si frica.
Portocaliul – Este culoarea de folosit cu predilectie in bucatarie. Studiile au aratat ca aceasta culoare creste cel mai mult apetitul. Este si simbolul sanatatii. este o culoare puternica ca si rosul dar nu atat de agresiva si intensa.
Albul – Culoare racoroasa, neutra. Este utilizata acolo unde ideea de curatenie, puritate si inocenta. Este des folosita in camerele copiilor pentru ca se poate combina foarte usor cu orice alta culoare.
Negrul – Banuiesc ca nu i-a trecut nimanui prin cap sa-si zugravesca camera in negru. In schimb stiu multe persoane care prefera acesta culoare in tinuta de zi cu zi. Unii o prefera pentru ca este emblema stilului in vestimentatie. Altii pentru ca are darul de a mai fura ochiului din kilogramele in plus. Iar altii pentru ca le da incredere si putere. Oricum ramane o culoare mult controversata, atribuindu-se de-a lungul timpului atribute diametral opuse, de la rautate, moarte, culoare asociata demonilor, pana la durabilitate, incredere, rafinament, supunere (hainele preotilor sunt negre).
Maro – Culoare destul de neutra ca efect asupra psihicului. Este simbolul pamantului, a caldurii, a confortului. Culoare care inspira stabilitate. Preferata de multe persoane, tocmai pentru ca nu are un efect esential asupra ochiului si psihicului.
Violetul – Combinatia dintre rosu si albastru, este din nou o culoare controversata. Simbolizeaza bogatie( culoare asociata regilor), lux. Pe de o parte inspira emotii si pasiuni, dar pe de alta parte are efect si asupra nostalgiei si a gandurilor fugite „aiurea”.
Gri – Culoare trista, terna, dar care da siguranta, maturitate si incredere.
Va urez sa va fie viata mereu „in roz”, fara „nopti albe”, si „inima albastra”!