Biblia vorbeste despre doua surori, Rahela si Lea, prima – frumoasa si admirata de toti, a doua – mediocra si lipsita de iubire. Dumnezeu i-a daruit copii Leei, dar Rahel n-a reusit sa ramana insarcinata ani la rand. Cand in sfarsit a nascut un fiu, ea a strigat: „Dumnezeu mi-a luat rusinea, si mi-a daruit un fiu„. Si astazi, pentru multe femei, infertilitatea e o rusine, in ciuda descoperirilor din stiinta, a educatiei si a culturii.
Astazi, a nu putea avea copii este dureros, dar nici nu se compara cu chinurile prin care treceau femeile infertile cu sute de ani in urma. In unele popoare antice barbatul isi putea spanzura sotia infertila. Putin mai tarziu, in Anglia, barbatii isi abandonau nevestele daca ele nu reuseau sa ramana insarcinate intr-o anumita perioada de timp.
Regina Maria a Angliei, fiice lui Henri VIII, obisnuia sa spuna „Cunoasterea inseamna putere„. Aceasta credinta a ajutat-o sa faca fata multor incercari, printre care si infertilitatea. Una din dorintele cele mai mari ale Mariei a fost sa aiba un copil, dar anii au trecut si ea a devenit „regina stearpa a Angliei„. A avut chiar o sarcina fantoma: a luat in greutate, i s-a oprit menstruatia, avea greturi si totusi nu era insarcinata. Dar Maria a stiut ca a avea copii nu este singurul mod in care poti realiza ceva in viata. Obisnuia sa citeasca mult, pentru a invata despre tratamente medicale si depsre religia ei. Maria este un exemplu demn de urmat pentru toate femeile infertile: corpul tau poate fi sterp, dar nu e neaparat ca mintea si sufletul tau sa fie la fel.
Desi infertilitatea poate foarte bine sa fie o problema masculina, dealungul istoriei, toata vina a fost aruncata asupra femeii. Henri VIII este faimos pentru cruzimea fata de sotiile sale. Desi casatoriile si divorturile lui aveau in principal cauze politice, el obisnuia sa-si abandoneze sotiile care nu-i ofereau un mostenitor de sex masculin. Acum se stie ca tocmai cromozomul masculin este cel care da sexul copilului.
Ludovic XVI, regele Frantei si sotul Mariei Antoaneta suferea de infertilitate. Nu avea un numar mic de spermatozoizi, cea mai des intalnita cauza a infertilitati msculine, ci suferea de „inabilitatea de a penetra„. Inca exista o controversaasupra boli de care suferea Ludovic: fie hidrocel (acumularea de lichid in jurul unuia din testicole), fie fimoza (boala in care preputul este stramt si nu poate fi retras la baza glandului). Ani de-a randul poporul francez a dat vina pe Maria Antoaneta, „stricata austriaca” care nu le oferea mostenitorul ata de asteptat.
Si astazi femeile infertile trebuie sa suporte critici, sfaturi rautacioase, presiune din partea rudelor „bine intentionate„, insesibilitatea comunitaii medicale si a societatii. Din pacate infertilitatea este si astazi un stigmat.
Femeile infertile din Anglia Renascentista erau sfatuite de doctori sa bea o potiune facuta din lapte de iapa, sange de iepure si urina de oaie. In 1600 deja satule de sange si urina, femeile au trecut la tratamente cu ceai de menta pisicii (o planta inrudita cu menta), iar in perioada victoriana, medicii trimiteau pacientele infertile la bai.
Tratamentul infertilitatii este inca greoi, neplacut, imprevizibil, dar din fericire medicina a evoluat cu mult. Astazi, odata ce problema este identificata, cuplul este supus unei serii intregi de analize printre care: spermograma, analiza mucoasei cervicale, ecografia, histerosalpingograma, laparoscopia, injectiile cu medicamente pentru fertilitate, fertilizarea in vitro sau transferul intra falopian de gameti. Daca incercarile acestea sunt chinuitoare sau frustrante, rezultatul e cu totul diferit. Descoperirile din endocrinologie si ginecologie dau rezultate uimitoare. Cupluri care nu ar fi cunoscut bucuria de a fi parinti isi aduc acasa copiii – de multe ori nu numai unul singur. Studiile au aratat ca numarul nasterilor multiple a crescut cu 340% din 1980 si pana astazi. Aceasta crestere poate fi atribuita si medicamentelor care stimuleaza ovulatia.
Dezvoltarea medicinei neonatale este un alt factor care a dus la nasterea atator copii-minune. Prematurii nascuti la 25 de saptamani care nu cantaresc nici macar un kilogram pot fi salvati. Nu e acesta un miracol?
Cuplurile infertile au astazi si avantajul de a se utea informa in legatura cu problema lor. Zeci de carti despre infertilitate sunt publicate in fiecare an. Ele te pot ajuta in intelegerea si tratarea problemelor tale.