Crezi ca nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu fertilitatea pana la 35 de ani? Crezi ca numai femeile au probleme de fertilitate? Ca stresul te impiedica sa ramai insarcinata? Afla care este adevarul despre fertilitate si miturile legate de ea.
De secole au existat si inca mai exista o multitudine de mituri legare de fertilitate. Asociatia americana pentru fertilitate a desfasurat un studiu bazat pe 15 intrebari despre fertilitate. Din cei 12.382 de respondenti, numai unul a raspuns corect la toate intrebarile. Numai unul!
De ce atatea mituri despre conceptie? Unele sunt povesti ale moaselor, altele sunt fapte stiintifice prost intelese si interpretate.
Am strans cele mai comune mituri despre conceptie si le-am pus langa fapte dovedite stiintific, pentru a clarifica lucrurile.
O femeie sanatoasa este o femeie fertila
Unul din cele mai comune si mai raspandite mituri despre fertilitate spune ca o femeie sanatoasa are mai multe sanse de a ramane insarcinata. Multe femei cred ca daca au grija de corpul lor, daca se hranesc sanatos si fac sport, fertilitatea lor nu va scadea. Pur si simplu nu este adevarat. Fertilitatea scade odata cu varsta, indiferent de starea de sanatate a femeii. Desi o viata sanatoasa poate prelungi perioada fertila, ea nu impiedica total scaderea fertilitatii.
Problemele de fertilitate incep de la 35 de ani
Stiinta a aratat ca fertilitatea unei femei se schimba dealungul vietii ei, si nu scade brusc la 35 de ani. Multe femei ating maximul de fertilitate pana in 25 de ani, varsta la care multe nici nu se gandesc sa devina mame. Dar daca nu te gandesti la copii, nu inseamna ca ceasul tau biologic nu ticaie. Daca stii si intelegi acest lucru inca de la inceputul vietii de adult, vei fi scutita mai tarziu de dezamagiri si vei avea asteptari realiste in legatura cu sansele tale de a concepe.
Infertilitatea e o problema feminina
Din anumite motive, cand un cuplu se confrunta cu infertilitatea, vina este aruncata asupra femeii, ceea ce e cat se poate de gresit. 40% din cazurile de infertilitate au cauze masculine. Alte 40% din cazuri au cauze feminine, iar restul, de 20% sunt atribuite ambilor parteneri.
Daca faci sex zilnic ai mai multe sanse sa ramai insarcinata
Desi poate fi placut, a o femeie care face sex mai des decat de obicei nu va avea neaparat mai multe sanse de a ramane insarcinata. Sperma barbatului nu va avea aceeasi calitate, daca el ejaculeaza in fiecare zi. Un contact sexual la doua zile, in perioada ovulatiei (de obicei intre ziua 12 si 16 a ciclului menstrual) este de ajuns, pentru ca spermatozoizii pot supravietui, in medie, 2 zile.
Contraceptivele reduc fertilitatea
Nu existe dovezi medicale care sa arate ca pilula poate afecta fertilitatea. Deoarece o pastila ramane in corpul femeii circa 24 de ore, substantele continute in ea nu vor avea niciun efect asupra fertilitatii. Din contra, folosirea contraceptivelor poate ajuta. Ajunge sa ne gandim ca pilula este folosita pentru a reduce sau usura simptomele unor boli precum endometrioza, care provoaca infertilitate.
Fecundarea are loc numai in timpul contactului sexual
Fecundarea poate avea loc chiar si la cateva zile de la contactul sexual. Tocmai de aceea, unele metodele contraceptive, precum cea a calendarului, pot da gres. Deoarece spermatozoizii pot supravietui in corpul femeii cateva zile, ea poate sa aiba relatii sexuale inainte de ovulatie si totusi sa ramana insarcinata. Misterele procreeri!
Stresul duce la infertilitate
Stresul poate intarzia ovulatia, deoarece afecteaza echilibrul hormonal, dar nu afecteaza cu nimic abilitatea de a procreea. Unirea spermatozoidului cu ovulul nu poate fi deloc afectata de stres. Desigur, stresul poate afecta capacitatea unui cuplu de a avea relatii sexuale, dar asta este o cu totul alta poveste.
De asemenea, trebuie facuta diferenta intre stresul zilnic si cel agravat. Daca stresul afecteaza calitatea muncii tale, sau viata de familie, poate sa iti afecteze si fertilitatea. Acupunctura sau alte tipuri de terapii de acest gen ar putea fi de ajutor femeilor foarte stresate si obosite care vor sa devina mame.
Ramai insarcinata mai usor daca ai deja copii
Desi sunt mai multe sanse ca o femeie sa ramana insarcinata, daca are deja copii, nu exista garantii in acest sens. O prima sarcina poate sa faca uterul un mediu putin neprietenos pentru implantarea ovulului. Iar daca femeia se apropie de 40 de ani rezervele de ovule sunt deja limitate.
Ovulatia are loc in ziua 14
Desi ciclul menstrual are teoretic 28 de zile, in practica lucrurilenu stau intotdeuna asa. Multe femei au cicluri mai lungi sau mai scurte, intre 21 si 35 de zile. Ca sa afli data ovulatiei, numara inapoi, 14 zile de la ultima zi a ciclului. Poate foarte bines a fie ziua 14, sau 12, sau 20.
Nu poti sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei
Deoarece ziua ovulatiei variaza de la femeie la femeie, poti s ramai insarcinata si in timpul menstruatiei. Desi este putin probabil, unele la unele femei ovulatia are loc in a saptea zi a ciclului; la alte femei perioada menstruatiei dureaza mai mult, pana aproape de data ovulatiei. Si cum spermatozoizii pot supravietui cateva zile in mucoasa cervicala… orice e posibil.