Glanda hipofiza produce doua tipuri de gonadotropine: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni duc la productia celorlalti hormoni sexuali, deci joaca un rol important in productia ovulelor si spermatozoizilor, dar influenteaza si trasaturile sexuale: vocea, masa musculara, pilozitatea, dezvoltarea sanilor.
Gonadotropina umana de menopauza (hMG) si hormonul foliculostimulant recombinat (rFHS) sunt gonadotropinele folosite ca tratament pentru infertilitate. hMG contine FSH si LH extrasi din urina femeilor trecute de menopauza. Dupa menopauza, organismul femeii produce acesti hormoni in cantitati mari, apoi ii elimina prin urina. rSH in schimb este sintetizat in laborator.
Gonadotropina corionica umana (hCG) este o alta gonadotropina asemanatoare cu LH. Contine cantitati egale de FSH si LH.
Cum functioneaza tratamentul?
La femei, LH si FSH sunt hormoni necesari pentru producerea ovulelor. La inceputul ciclului menstrual, femeile cu un nivel scazut al hormonilor sexuali si care nu au ovulatie pot face injectii cu hMG sau rFSH. Daca astfel foliculii ovarieni se maturizeaza, ovarul va fi gata pentru ovulatie. Se va stimula apoi ovulatia cu o doza de hCG.
La barbati, tratamentul cu gonadotropine se foloseste in cazul in care au un nivel scazut al testosteronului si FSH-ului. In mod normal, productia de testosteron este stimulata de LH, iar FSH ajuta la formarea spermatozoizilor. Daca analiza spermei si testele hormonale arata ca exista un dezechilibru hormonal care impiedica productia de spermatozoizi, gonadotropinele sunt prescrise pentru a reincepe productia de sperma. Se fac de trei ori pe saptamana injectii cu hCG pana cand testosteronul revine la nivelul normal (ceea ce poate dura 4-5 luni), apoi tratamentul continua cu hCG de doua ori pe saptamana si hMG sau FSH pana cand numarul de spermatozoizi este normal.
De ce se folosesc gonadotropinele?
Gonadotropinele sunt prescrise pentru a ajuta organismul barbatului si al femeii sa revina la echilibrul hormonal necesar pentru productia de spermatozoizi, respectiv ovule.
La femei gonadotropinele sunt folosite:
- Pentru stimularea ovulatiei atunci cand aceasta este impiedicata de un nivel prea scazut al gonadotropinelor naturale si al estrogenului. De obicei asa ceva se intampla la femeile care fac un efort fizic deosebit de intens sau care sufera de tulburari de alimentatie (bulimie, anorexie).
- Atunci cand clomifenul si metforminul nu au reusit sa corecteze ovulatia neregulata sau absenta care caracterizeaza sindromul ovarelor polichistice.
- Pentru a dezvolta mai multi foliculi pe ovare. Acesti foliculi elibereaza la ovulatie mai multre ovule (fata de unul, cum este normal), care sunt recoltate si folosite in tehnicile de reproducere asistata (FIV, transferul de gameti intrafalopian)
- In combinatie cu inseminarea artificiala intrauterina, in cazurile in care infertilitatea nu poate fi explicate, iar tratamentul cu clomifen nu a dat rezultate.
La barbati, terapia cu gonadotropine poata trata cu success infertilitatea provocata de un numar mic al spermatozoizilor, provocat, la randul sau, de un dezechilibru al gonadotropinelor naturale.
Care sunt sansele de reusita?
Combinatia hMG –hCG sau rFHS – hCG poate fi un bun stimulent al ovulatiei. 60% dintre femeile care nu au ovulatie reusec sa raman insarcinate prin acest tratament. Totusi, trebuie tinut cont ca 35% din sarcinile obtinute se termina prin avort spontan.
Care sunt efectele secundare?
Desi sansele de reusita sunt mari, tratamentul cu gonadotropine pune probleme serioase prin efectele secundare pe care le provoaca, mai multe si mai grave decat in cazul tratamentului cu clomifen.
Care ar fi riscurile?
- In jur de 35% din sarcinile obtinute prin terapia cu gonadotropine se termina prin avort spontan. Riscul este mai mare la o femeie care a primit tratamentul decat la una care a ramas insarcinata in mod natural.
- Intre 5% si 10% din femeile care primesc tratamentul au ovare marite si dureroase.
- Exista riscul unei complicatii numite sindrom de hiperstimulare ovariana, care, in cazuri foarte rare, poate fi fatal. Oricum, complicatia este rara pentru ca medicina moderna permite monitorizrea celor care primesc tratament cu gonadotropine.
- Stimularea ovariana mareste sansele unei sarcini multiple, care este considerata sarcina cu risc atat pentru mama cat si pentru copii.
- Unele femei au dureri de cap si abdominale
- Unii barbati observa ca li se maresc sanii, dar este un efect temporar.
In timpul tratamentului cu gonadotropine, trebuie monitorizata atent evolutia foliculului ovarian, prin analize de sange si ecografii. In caz contrar exista pericolul hiperstrimularii. De aceea, tratamentul nu trebuie adinistrat decat sub supravegherea atenta a unui medic specializat pe infertilitate si care poata trata cu succes eventualele complicatii si efecte secundare