Peste tot in jurul nostrum exista substante toxice, cele mai multe produse de om si care pot foarte usor sa ajunga in organismul nostru prin alimente, apa sau prin aerul pe care il respiram.
Pentru femeile cu probleme de fertilitate exista unele substante care sunt mai nocive decat altele. Una din acestea este dioxina, o substanta produsa prin procesul de fabricatie si distrugere a maselor plastice, despre care specialstii banuiesc ca ar fi responsabila de multe cazuri de endometrioza.
Tratamentul endometriozei consta in calmante (aspirina, paracetamol) si antiinflamatoare. In cazurile foarte dureroase se prescriu calmante mai puternice. Exista si tratamente hormonale care opresc ovulatia si sangerarea mentruala pe o perioada mare de timp: contraceptive orale sau injectabile, medicamente pe baza de progesteron. Medicii pot sa provoace menopauza prin tratamente cu testosteron sau medicamnte care provoaca liberarea de gonadotropina.
Atunci cand nu exista alta solutie, medicii pot recurge si la interventia chirurgicala laparoscopica pentru a extrage tesutul endometrial din abdoment si a reface fertilitatea femeii. Dar leziunile si durerea pot aparea din nou si e nevoie de o noua operatie. In cazuri foarte grave, sau cand orice alt tratament a dat gres, se poate recomanda indepartarea uterului sau a ovarelor.
Cum intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, vei afla in continuare ce trebuie sa faci ca sa elimini din viata ta, acele substante, in special dioxina, care pot provoca endometrioza si iti pot ameninta fertilitatea.
Consuma mai putine produse animale.
De cele mai multe ori, dioxina patrunde in corpul nostru prin mancare. Rezidurile continand dioxina ajung, pe calea aerului, deasupra pasunilor si se depun pe iarba, fiind sonsumate de animale. Apoi dioxina se depune in straturile de grasime ale animalelor, de unde ajung in farfuria noastra. Suntem cei mai expusi la dioxina datorita carnii si produselor lactate. Expertii ne recomanda sa nu consumama produse bogate in grasimi, sa nu consumama peste care provine din lacuri sau rauri aflate in zone industriale. Trebuie sa consumam pesti mici de apa dulce, care sunt mai putin periculosi decat ceilalti.
Ai grija de unde provin produsele pe care le consumi.
Acum avem de ales dintr-o gama larga de produse, venite din toate colturile lumii. Despre multe produse nu tim mai nimic: cum au fost fabricate, de unde vin, care sunt normele de protectie a mediului in tara de provenienta. Trebuie sa fii foarte atenta la alimentele pe care le cumperi si sa tii cont si de tara sau regiunea de unde au fost importate.
Curata bine alimentele.
Particulele de dioxina din aer se pot aseza pe fructe si legume, de aceea trebuie sa le speli cu mare grija. Legumele si fructele cu coaja (castraveti, mere) pot fi curatate pentru mai multa siguranta; substantele nocive se pot aseza sub coaja.
Citeste eticheta.
Citeste cu tentie etichetele, mai ales pe cele ale produselor chimice. Evita produsele ce contin substante chimice organice, in special pe cele al caror nume incepe cu "cloro". Ierbicidele, spray-urile de purici pentru animale sunt un pericol real.
Ocupa-te cu atentie de gradina.
Ca sa eviti pericolele ce provin de la substantele din pamant (mai ales daca gradina ta se afla in apropierea unei ferme sau a unei zone inustriale), poarta o masca speciala pe fata in timpi ce lucrezi in gradina, umezeste pamantul ca sa nu se ridice praful, foloseste imbracaminte si incaltaminte speciale pentru gradinarit si fa dus imediat ce ai terminat lucrul in gradina.
Evita obiectele din PVC.
Obiectele din clorura de polivinil, sau PVC, polueaza mediul pe toata durata ciclului lor de viata, de la productie la reciclare. PVC-ul este folsit in special pentru materiale de constructii, dar si pentru jucarii, instrumente medicale. Cand faci cumparaturi in magazinele de scule, sau jucarii, sau cand angajezi un constructor, spune clar ca nu vrei produse din PVC.
Nu arde gunoiul.
Un studiu efectuat in 1999 a aratat ca o familie de patru personae care arde gunoiul in curte produce la fel de multa dioxina care un mare incinerator de deseuri care deserveste un intreg oras. Acest tip de ardere necontrolata este foarte periculos, pentru ca pe langa dioxina emite si alti perturbatori ai sistemului endocrin, ce pot provoca nenumarate boli.
Produsele din gospodarie nu reprezinta un pericol. Procesul industrial de albire, folosit in cazul hartiei sau al flitrelor pentru cafetiera, erau in trecuta o susrsa importanta de dioxina. Acum lucrurile s-au schimbat, spune dr. Linda Birnbaum, membru al agentiei americane pentru protectia mediului. "Produsele din hartie contin cantitati de dioxina ce tind sper zero. Acum se folosesc alte procedee in industrie" de asemenea, nu trebuie sa va temeti de inalbitori sau clorul din piscine. Studiile au demonstrat ca nici tampoanele interne nu reprezinta un pericol. Mancarea contine mult mai multa dioxina decat tampoanele, spun medicii. De fapt un studiu al cercetatorilor de la Yale a demonstrat ca la femeile care folosesc tampoane interne, incidenta endometriozei este redusa.