Gustul alimentelor consumate acum trec din sangele tau in lichidul aminotic, pe care fatul il inghite, obisnuindu-se cu ele. Se creeaza astfel sansele ca pruncul sa le prefere mai tarziu la masa.
Legenda:1 cana= 240ml; K= Potasiu; Na= Sodiu; Fe= Fier, Se= Seleniu, Mg= Magneziu, Zn= Zinc; Ca=Calciu.
Supa de linte. Ingrediente: 1/2 cana de orez integral spalat, 3 linguri de ulei, 3 catei de usturoi tocati, 2 morcovi taiati bucatele mici, 1 ceapa taiata marunt, 1 ½ cana de linte, 2 foi de dafin, 1 litru de apa sau bulion. Ceapa usturoiul si morcovii se calesc intr-o tigaie cu uleiul masurat. Se adauga lintea, orezul, foile de dafin, apa si se fierb aproximativ o ora sau pana ce orezul este fiert. Contine: proteine, glucide, grasimi saturate, nesaturate, fibre alimentare, Na, K, Fe, Ca, Se, Mg, An, vitA, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, fitoelemente.
Supa de brocoli si branza: Ingrediente: 1 lingura de untdelemn, ½ ceapa mica tocata, 2 cani de brocoli, 1 cartof taiat cubulete, 2 cani de bulion de pui sau apa, ¾ cana de branza rasa, ¼ cana de lapte batut, un praf de sare, piper. Intr-o tihaie cu untdelemn se caleste ceapa. Se adauga brocoli, cartofii si zeama de pui sau apa. Se fierb aproximativ 10 minute. Se raceste supa si se omogenizeaza cu mixerul pana ce devine o supa crema si se pune din nou la foc pentru a se incalzi. Se adauga branza rasa si laptele batut. Contine: proteine, glucide, grasimi saturate, nesaturate, colesterol, fibre alimentare, Na, K, Ca, Se, Mg, vit A, B2, B6, B12, D, folati, fitoelemente.
Supa de rosii cu avocado. Ingrediente: 2 linguri de untdelemn, 3 cepe tocate, 2 catei de usturoi tocat marunt, 4 rosii tocate sau 1 conserva de rosii bucati, 4 cani de suc de rosii, sare, piper, 1 avocao maruntit, ½ ardei gras maruntit. Se caleste ceapa si usturoiul intr-o olisoara, apoi se adauga rosiile si sucul de rosii. Se condimenteaza cu sare, piper, oregano. Se dau la fiert pentru 15 minute la foc potrivit. Se serveste cu avocado. Contine: proteine, glucide, grasimi saturate, nesaturate, fibre alimentare, Na, K, Fe, vit A, B1, B6, C, folati, fitoelemente.
Supa de peste cu cartofi. Ingrediente: 1 lingura de untdelemn, 1 ceapa medie tocata, 1 morcov ras, 1 ½ apa sau bulion de pui, 4 cartofi mici taiati in sferturi, 250 g de peste taiat bucatele, sare, piper, marar, ½ ardei gras taiat marunt. Se caleste ceapa si morcovul. Se adauga supa de pui sau apa. Se fierb la foc mic. Se adauga cartofii si se mai fierb 10 minute. La sfarsit se adauga pestele si mararul si se fierb la focul foarte mic. Se serveste fierbinte cu ardeiul gras presarat peste. Contine: proteine, glucide, grasimi saturate, nesaturate, colesterol, fibre alimentare, Na, K, Fe, Ca, Se, Mg, Zn, vit A, B1, B2, B3, B6, B12, D, folati, fitoelemente.
Marin Gh. Cioban