Ca si legumele, fructele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, iar fibrele continute vor contribui la reglarea scaunelor celui mic. Daca bebe sufera de o usoara constipatie din pricina laptelui artificial imbogatit cu fier, introducerea fructelor va ajuta la rezolvarea problemei. Este indicat sa alegeti fructe bine coapte si sa le serviti pasate, fierte sau gatite.

Inainte sau dupa legume?

Raspunsul corect il veti da dumneavoastra. Dar trebuie sa stiti ca acestea se introduc de obicei in meniu dupa legume, pentru ca gustul lor, dulce si parfumat, le va face foarte apreciate de catre bebe, care ulterior ar putea face mofturi la aparitia legumelor.

Primele fructe

Alegerea fructelor este capitala pentru o buna alimentatie a bebelusului dumneavoastra. Calitatea este principalul criteriu de alegere, permitandu-va sa-i oferiti celui mic un maximum de nutrienti. Dar foarte importanta este si selectia fructelor cu un minimum potential alergen.
Nu uitati ca, in sezonul rece, majoritatea fructelor provin din import. Pentru a beneficia de binefacerile acestora, coaceti-le in casa, intr-un loc intunecat sau in pungi de hartie.
Primele fructe pe care trebuie sa le propuneti celui mic sunt: merele, perele, piersicile, caisele, bananele. Toate trebuie sa fie bine coapte si gatite pentru a fi transformate in piure.
Nu adaugati zahar in piureul de fructe, nici miere. Continutul natural in zahar al fructelor este suficient.
Treptat, mai puteti adauga mandarine, mango, avocado, portocale. Totusi, atentie la fructele exotice, care pot, in unele cazuri, provoca alergii. Alte fructe posibil alergene sunt cele cu seminte (capsuni, zmeura, kiwi, rodii). Ele sunt, in general, interzise pana la 12 luni. Pepenele rosu, strugurii, ciresele, prunele pot fi incercate cu precautie, din pricina riscului de a cauza diaree sau o iritatie a colonului.

Cate un fruct, pe rand

Oferiti-i celui mic cate un singur fruct la o masa si asteptati o perioada de 4-5 zile pentru introducerea unui alt fruct in meniu.
Vei incepe cu o cantitate mica de piure de fructe, de 3-5 ml, care pot fi amestecate in mixajul de cereale pentru prima varsta. Momentul ideal pentru servire este pranzul, dar puteti sa mai strecurati fructe si in masa de seara. Cantitatea va creste progresiv, la fiecare masa. Inainte de a trece la mixaje de fructe, obisnuiti bebelusul cu gustul si savoarea fiecarui fruct in parte.

Sucuri?

Puteti utiliza si sucul stors al fructelor de sezon, pentru a varia meniul celui mic. Dar este preferat sa asteptati pana la 9 luni sau mai mult, pana cand sistemul digestiv al bebelusului poate digera corespunzator fructele crude. De asemenea, nu-i oferiti cantitati mari de suc (nu mai mult de 60-120 ml pe zi), pentru ca un nivel superior acestei limite poate dauna echilibrului alimentar si poate duce la aparitia cariei de biberon.