De ce este important sa ai o dieta sanatoasa inainte si in timpul sarcinii?
Ceea ce mananci in fiecare zi, chiar si inainte de a fi insarcinata, este foarte important pentru sanatatea ta dar si pentru sanatatea bebelusului tau. Dieta presarcina si din timpul sarcinii ar trebui sa contina vitamine si factori nutritivi de care corpul tau va avea nevoie pentru a ajuta copilul sa se dezvolte si sa creasca cat mai corect posibil.
Invata sa mananci corect si ia multivitamine in fiecare zi. Incearca sa ai acest obicei dinainte de sarcina si continua sa manaci sanatos si sa iei multivitamine prenatale si in timpul sarcinii.
Daca trebuie sa alegi sa mananci mancare sanatoasa sau daca ai intrebari despre cum sa-ti imbogatesti regimul alimentar pentru viitorul tau copil intreaba-l pe medicul de familie au adreseaza-te unei clinici locale de sanatate.
Cum ar trebui sa se schimbe regimul meu alimentar acum cand sunt insarcinata?
Daca mananci o mancare sanatoasa inainte de a ramane insarcinata, poti avea nevoie doar de cateva schimbari pentru a intampina nevoile nutritive ale sarcinii.
Femeile insarcinate ar trebui sa creasca varietatea de mancare obisnuita a celor 4 mari grupe alimentare (de la un total de 2500 la 2700 calorii zilnice) si sa includa urmatoarele:
Fructe si Legume
Sapte feluri sau mai multe de legume si fructe combinate (3 feluri de fructe si 4 de legume) pe zi pentru vitamine si minerale.
Fructele si legumele cu vitamina C te ajuta pe tine si pe copilul tau sa aveti gingii si tesuturi sanatoase si iti ajuta organismul sa-si vindece ranile si sa absoarba fier.
Exemeple de fructe si legume ce contin vitamina C: capsunele, fragii, murele, portocalele, papaya, rosii, fasolea verde, varza, broccoli.
Fructele si legumle de asemenea trebuie sa le incluzi in dieta ta pentru ca au multe fibre si minerale care iti dau energie. In plus legumele inchise la culoare contin vitamina A, fier si acid folic, care sunt facori nutritivi importanti din timpul sarcinii.
O portie de fructe = 1 mar mediu, 1 banana, o jumatate de cana de suc de fructe, o jumatate de cana de fructe taiate.
O portie de legume = o cana de legume crude, o jumatate de cana de legume (crude sau gatite), un sfert de cana de suc de legume
Painea imbogatita sau cerealele
Poti opta pentru noua sau mai multe feluri. Toate produsele bogate in amidon ca de exemplu: paine, orez, paste si micul dejun din cereale contin fier, vitamina B, unele proteine, minerale si fibre de care corpul tau are nevoie. Acidul folic este necesar sa ajute la prevenirea unor defecte serioase ce pot sa apara la copil, in timpul sarcinii.
Alegand un mic dejun compus din cereale sau alte produse imbogatite cu amidon ce contin acid folic este important atat inainte cat si in timpul sarcinii.
Produsele lactate
Incearca sa mananci una sau mai multe mese care sa includa lapte degresat sau semidegresat, iaurt sau alte produse lactate precum branza pentru a primi o cantitate suficienta de Ca. Tu si copilul tau aveti nevoie de calciu pentru ca dintii si oasele voastre sa fie puternice. Produsele lactate contin de asemenea vitaminele A, D precum si vitamine din grupul B. Vitamina A ajuta la crestere, confera rezistenta la infectii si are rol in procesul vederii. Femeile insarcinate au nevoie de 1000 mg de Ca in fiecare zi. Daca ai mai mult de18 ani sau mai putin , ai nevoie de 1300 mg de Ca in fiecare zi. Incearca sa mananci produse lactate degresate sau cu putine grasimi pentru a scadea astfel cantitatea de grasimi pe care o consumi. Alte surse de Ca includ legumele cu frunze verzi (mai ales cele mai inchise la culoare), fasole uscata si mazare, nuci si seminte precum si tofu. Daca ai intoleranta la lactoza si nu poti digera produsele lactate, poti sa obtii totusi necesarul de Ca. Exista cateva produse cu lactoza redusa sau chiar fara lactoza disponibile. In unele cazuri medicul te poate sfatui sa iei un supliment de Ca.
Proteine
Femeile insarcinate au nevoie de aproximativ 60 de grame de proteine in fiecare zi. Acestea se pot obtine din carne slaba gatita, carne de pasare fara piele sau peste. Nu manca carnuri sau peste negatite sau gatite insuficient! Acestea pot sa te faca sa te simti rau. Ouale, nucile, fasolea uscata si mazarea contin de asemenea cantitati importante de proteine. Proteinele ajuta la formarea muschilor, tesuturilor, enzimelor, hormonilor si anticorpilor atat la tine cat si la copilul tau. Aceste alimente au de asemenea vitamine din grupul B si Fe care este un constituent important al globulelelor rosii. Necesarul de proteine din primul trimestru este mic dar creste in trimestrele 2 si 3, cand copilul tau are o crestere importanta iar organismul tau trebuie sa suplineasca necesarul energetic pentru aceasta crestere.
Ar trebui sa limitez cantitatea de peste pe care o mananc in timpul sarcinii?
Unele tipuri de peste contin mercur care, in doze mari poate afecta dezvoltarea creierului si sistemului nervos al copilului tau. Sunt unele tipuri de peste pe care nu ar trebui sa le consumi daca esti insarcinata. Iata niste indicatii:
- Nu manca carne de rechin, peste sabie sau scrumbii deoarece aceste tipuri de peste au cantitati mari de mercur.
- Nu consuma cantitati mari de ton
Limiteaza-te la maxim doua mese de peste pe zi. Atunci cand consumi peste, alege crevetii sau somonul deoarece au cantitati reduse de mercur.
Sursa:www.4women.gov
Tradus si adaptat de Dana Varvaruc