Descoperirile din domeniul medicinei au facut posibil ca mai toate substantele naturale de care are nevoie corpul nostru sa fie inlocuite cu produse sintetice. Totusi, in ultimul timp se observa o reintoarcere catre natura si catre plantele medicinale, care adesea se dovedesc a fi adevarate medicamente mai ieftine, mai blande si cu mai putine efecte secundare.
Multe plante si-au dovedit eficacitatea in tratarea bolilor tipic feminine. Atentie, insa, remediile naturale, ca si medicamentele sintetice trebuie luate doar dupa consultarea unui medic.

Papadia

Papadia, care face parte din familia Asteracee ajuta ficatul, stimuland productie bilei si inhiband productia de grasimi. Pntru ca ficatul este cel care consuma excesul de hormone, papadia poate trata o serie intreaga de probleme ale menstruatiei, ale menopauzei si ale sanilor.

Frunza de papadie este un diuretic excelent, motiv pentru care poate ususra retentia de lichide asociata cu sindromul premenstrual. Atat frunza cat si radacina de papadie pot preveni acumularea de kilograme asociata cu retentia de lichide si cu metabolimul lent.

Frunzele de zmeur

Zmeurul face parte din familia Rosacee. Frunzele lui sunt bogate in minerale, calciu, magneziu si fier

Frunzele de zmeur au fost private ca un panacea universal pentru sanatatea feminine. Ele erau introduce in alimentatia fetelor, odata cu prima menstruatie, pentru a le fi de ajutor pe parcursul schimbarilor prin care trec. Frunzele de zmeur usureaza crampele menstruale, reduce „poftele” si sangerarea excesiva.

Ceaiul din frunze de zmeur este folosit de mult timp pentru a mari fertilitatea. Femeilr insarcinate din China, Europa si America foloseau acest cei pentru a scapa de o serie intreaga de probleme associate cu sarcina. S-a observat ca pana si animalele gestante cauta aceste frunze.

In sarcina, frunzele de zmeur sunt folosite pentru a preveni greturile si sangerarile si pentru a imbunatati calitatea sangelui, reducandu-se, astfel, riscul de anemie. De asemenea acest ceai face ca colostrul sa fie mult mai hranitor.

De asemenea, ceaiul din frunze de zmeur este folosit in timpul travaliului, deoarece se pare ca substantele pe care le contine sunt un bun tonifiant pentru muschii pelvici si pentru uter.

Baut dupa nastere, ceaiul de zmeur, usureaza nasterea placentei, ajuta la refacerea uterului si previne sangerarile postpartum. Totusi, nu se recomanda pe perioada alaptarii, deoarece proprietatile lui astringente scad cantitatea de lapte produs.

La femeile ajunse la menopauza, ceaiul de zmeur pastreaza tonusul uterului si scade intensitatea bufeurilor de caldura.

Vitex agnus castus

Vitex agnus castus, (cunoscut si ca fructul castitatii, piperul calugarului sau mielarea) este cunoscuta inca de pe vremea lui Hippocrate. Aceasta planta stimuleaza glanda hipofiza, care controleaza hormonii sexuali, inclusiv progesteronul.

Vitex poate regal ciclul menstrual, ajutand atat in cazul sangerarilor excesive, cat si in cazul menstruatiilor prea dese. De asemenea, poate vindeca amenoreea si sangerarile intre menstruatii.

Vitex este folosita cu success si pentru problmele associate cu menstruatia: tensiune si acne premenenstruala, constipatia, retentie de lichide, insomnie si migrene. Poate fi de ajutor si in cazul problemelor pshihologice, precum pofta de dulciuri, anxietatea, depresia.

S-a observat ca Vitex functioneaza prin stimularea productiei de hormone lutieinizant si prin inhibarea productiei de hormone foliculo-stimulator, ceea ce are ca rezultat un nivel crescut de progesteron si un nivel mai echilibrat de estrogen.

La mamele care alapteaza Vitex, imbunatateste producerea laptelui. Rezultatele cele mai bune se obtin daca se foloseste aceasta planta in primele 10 zile dupa nastere. S-a descoperit ca Vitex agnus castus echilibreaza nivelul de prolactina (hormonal asociat cu producerea de lapte). Destul de interesant este faptul ca poate sa reduca nivelul de prolactina la femeile care nu alapteaza si care au cicluri neregulate.

Soia

Se pare ca in Orientul Indepartat, unde se consuma foarte multa soia, sunt mai rare cazurile de cancer si problemele cauzate de menopauza. Soia contine un antioxidant care poate reduce bufeurile de caldura si impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, s-a demonstrate ca soia este de mare ajutor in lupta cu colesterolul.