Nu astepta mai mult de opt luni
Cam la sase luni, copilul incepe sa aiba nevoie de nutrientii care se gasesc in alimentele solide: fier, vitamina C, proteine, carbohidrati, zinc, apa si calorii. Daca intarzii prea mult cu trecerea la solide, se poate sa intarzii si cresterea normala a copilului. Solidele ajuta si in ceea ce priveste dezvoltarea comportamentala a copilului. Este foarte important ca el sa invete sa manance si sa mestece inainte de opt – noua luni. Altfel, bebelusul va refuza mancarea solida atunci cand i-o oferi.
Semne ca e gata pentru solide
Pediatrul trebuie sa caute anumite semne ca cel mic este gata pentru alimentele solide. Aceste semne sunt:
- copilul are patru luni sau mai mult
- cantareste dublu fata de cat cantarea la nastere
- cantareste cel putin 5 kg
- poate sa stea in fundulet daca e ajutat si poate sa se aplece inainte sau inapoi ca sa-ti arate ca vrea sa manance sau ca s-a saturat
- isi controleaza muschii gatului si poate intoarce capul ca sa-ti arate ca s-a saturat
- nu mai apare reflexul de extruziune daca ii pui o lingurita in gura
- mananca de cel putin opt – zece ori in 24 de ore, goleste ambii sani la o masa si tot nu se satura
- poate sa duca la gurita un obiect pe care il tine in mana
- pare interesat de alimentele pe care le vede in jur
- incepe sa se trezeasca in timpul noptii sau incepe sa doarma tot mai putin
Aceste semne tind sa apara cam la aceeasi varsta la toti copiii din cauza unor relatii simple dintre greutatea bebelusului si numarul de calorii de care are nevoie. Bebelusul are nevoie de 100 de calorii zilnic, pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Deci un copil de cinci kilograme are nevoie de 500 de calorii zilnic. Laptele de san sau laptele praf au in jur de 20 de calorii la 30 de grame. Deci laptele pe care il produce organismul tau nu ii mai este suficient.
Cu ce alimente incepem?
Ar trebuie sa incepi cu acele alimente care sunt usor de digerat si nu pot provoca reactii alergice. Exista mai multe optiuni, dar poti incerca cerealele imbogatite cu fier pentru bebelusi. Ele se gasesc in comert. Alte alimente la fel de potrivite sunt: cartofii dulci, bananele coapte, sau iaurtul daca bebelusul este mai mare. Inainte de a incerca sa-i oferi toate aceste alimente nu strica sa ai o dicutie cu pediatrul.
Cand vorbim despre alimente solide, nu vorbim de fapt despre cele pe care le consumam noi, adultii. Pentru a manca aceste alimente, copilul tau ar avea nevoie de un set complet de dinti, care deocamdata ii lipsesc. Asa zisele solide pentru bebelusi sunt de fapt mai mult lichide decat solide. Aunci cand pregatesti primele mese adauga in mancarea solida o portie mare de lapte de san sau apa.
Vei fi susrprinsa sa vezi cu cat de putin se satura bebelusul tau la primele mese: o lingurita sau doua de mancare. Cantitatea de mancare de care va avea nevoie la urmatoarele mese depinde de greutatea copilului si de cat lichid a consumat. Inainte de a manca.