Orice parinte a trecut la un moment dat prin adevarate lupte la ora mesei. Pentru multi aceste evenimente enervante devin in curand ingrijoratoare. Daca cel mic mananca doar o lingura de macaroane toata ziua, cum va putea organismul lui sa primeasca nutrientii necesari cresterii? Din fericire, in cele mai multe cazuri nu sunt motive de ingrijorare si exista multe feluri de a rezolva problema.
Este normal ca un copil sa devina mofturos la un moment dat, iar motivele sunt de natura emotionala si fizica. Cei mai multi mofturosi au intre doi si patru ani. Iata cateva dintre motivele pentru care copii refuza sa manance:
- Copiilor le place rutina si se tem de oameni si experiente noi. Gusturile, mirosurile si texturile noi ii sperie. De aceea, ei refuza sa incerce noi feluri de mancare.
- Unul din felurile in care un copil isi manifesta independenta ete prin a refuza sa manance. Pe masura ce copilul creste si poate face anumite lucruri fara ajutorul parintilor, isi da seama de abilitatile pe care le are si incepe sa aiba propriile pareri in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faca, locurile in care trebuie sa mearga. Intre doi si patru ani, copiii exploreaza lumea din jurul lor, inclusiv masa din bucatarie.
- Mofturile la mancare ii permit copilului sa exploreze relatia cauza-efect. Nimic nu-i place mai mult decat sa observe reactia parintilor la ceea ce face.
- Unii copii nu au nevoie de prea multa mancare. Copiii cresc foarte repede, dar cei intre unu si trei ani cresc putin mai incet decat ceilalti. De fapt, sunt perioade in care nu cresc deloc. Deci pofta de mancare a copilului variaza in fuctie de aceste perioade. Uneori ii este foame si mananca mult, alteori nu are nevoie de prea multa mancare. Si cum stomacul unui copil este destul de mic, nu va avea nevoie de prea multa mancare ca sa fie satul.
Iata si cateva strategii pentru a trece cu bine de ora mesei.
- Masa trebuie sa fie un moment distractiv. Sandwich-ul zilnic devine mai atragator daca are forma de dinosaur sau broscuta. Fa in asa fel incat farfuria sa arate bine, si vei vedea cum dispare toata mancarea din ea.
- Strecoara in farfurie mancaruri noi. Copiii mananca un numar limitat de alimente in fiecare zi. Pentru a largi “repertoriul“ copilului tau, ofera-i pe langa alimentele cunoscute si portii mici din mancaruri noi. La inceput le va ignora, dar daca esti perseverenta, pana la urma va incerca si alimentele noi.
- Tine-l departe de sucuri. Bauturile sunt importante in alimentatia unui copil, mai ales laptele si apa. Este recomandat ca un copil sa bea doua – trei pahare de lapte pe zi. Totusi incearca sa limitezi consumul altor lichide, cum ar fi sucurile. Multi copii beau prea mult suc si cand au stomacul plin de lichid isi pierd pofta de mancare.
- Fa si compromisuri din cand in cand. Daca cere niste cereale dulci, amesteca cateva din cele cu ciocolata in castronul cu cereale fara zahar. Putin zahar din cand in cand nu face rau, mai ales daca ai grija la cantitatea pe care o consuma.
- Lasa copilul sa ajute la pregatirea mesei. Chiar si cei mai mici pot sa amestece in salata si sunt mai mari sansele sa incerce mancare daca a participat la preparea ei.
- Fii un exemplu bun. Programeaza masa in asa fel incat sa poata manca toata familia, cel putin odata pe zi. Sunt mai multe sanse ca cel mic sa incerce noi feluri de mancare daca vede ca toata lumea le mananca.
- Lasa copilul sa se ridice de la masa cand termina de mancat. Un copil mic nu are rabdarea necesara sa stea la masa pana cand toata lumea termina de mancat. Lasa-l sa se joace in liniste in bucatarie pana cand termina si ceilalti.
Nu-ti face griji de fiecare data cand cel mic refuza sa manance tot. Ofera-i trei mese sanatose si doua gustari in fiecare zi. Iar daca ti se pare ca nu mananca de ajuns, nu te ingrijora, el isi da seama mai bine decat oricine cata mancare ii incape in burtica.