Suntem mirati si socati cand auzim de lipsa igienei corespunzatoare in restaurante, fast-food-uri, crese, gradinite sau cantine. Ni se pare un sacrilegiu daca nu au dezinfectat bine paharele sau nu au pastrat carnea la temperatura corespunzatoare. Dar mai rar ne gandim cate dintre regulile igienei le respectam noi insine, acasa, sau cati dintre noi stiu macar cum se pastreaza corect alimentele.
Mancarea poate sa fie periculoasa si sa duca la imbonavire din cauza germenilor, care ajung pe ea si se dezvolta. Nu se pot vedea si adesea nu schimba gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, asa ca nici nu dam seama ca am mancat ceva periculos. Si germenii au mancarurile lor preferate. Este vorba de lapte si produse lactate, oua, carne, fructe de mare si peste, legume si fructe. Acestea sunt alimentele la care trebuie sa avem cea mai mare grija pentru ca prezinta cel mai ridicat risc de imbolnavie.
Sa vedem cum trebuie sa pastram aceste alimente si altele pentru a scadea riscul de imbolnavire:
- In primul rand, sa ne asiguram ca bucataria si ustensilele pe care le folosim la prepararea hranei sunt perfect curate.
- Dupa cumparaturi, este bine sa ajungem acasa cat mai repede, mai ales daca avem in sacose si alimente refrigerate (carne cruda, branza, etc) si sa punem totul la frigider sau congelator.
- Inainte de a prepara mancarea si inainte de a o scoate din sacose pentru a o pune in frigider, ne spalam pe maini timp de cel putin 20 de secunde.
- Inainte de a pune in frigider fructele si legumele, le spalam bine cu apa calduta. Daca avem produse mai murdare si mai greu de curatat (morcovi), le putem freca cu o perie speciala pe care o folosim numai la asa ceva.
- Carnea cruda si fructele de mare crude pot sa poarte tot felul de germeni, asa ca nu trebuie sa atinga alte mancaruri inainte de a fi pregatite la temperaturi inalte. Nu aseza carnea cruda, de exemplu, pe aceeasi farfurie cu legumele sau alte alimente. Zeama scursa de la aceste alimente, de asemenea nu trebuie sa atinga alte mancaruri. Pentru a sterge aceasta zeama de pe blat sau tocator, foloseste servetele de hartie de unica folosinta.
- Frigiderul se pastreaza la o temperatura sub 4 grade Celsius, iar congelatorul la 0 grade Celsius. Temperaturile se verifica in mod regulat, chiar daca nu am umblat la termostat.
- Frigiderul se spala in mod regulat, de preferinta la curatenia saptamanala, iar orice lichid care s-a scurs inauntru, indiferent de provenienta lui, se spala imediat ca sa nu ajunga in alte mancaruri.
- Orice aliment care arata ciudat, are un gust sau un miros ciudat se arunca. Mucegaiul poate sa para chiar si in frigider si, desi nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra, poate sa strice gustul mancarii. Cel mai sigur este sa aruncam macar partea mucegaita a unui aliment.
- Inainte de a fi asezat in frigider, fiecare aliment se pune in punguta lui, sigilata la gura, sau intr-un borcanas special. In lipsa acestora, fiecare aliment se inveleste in folie de plastic.
- Legumele se tin intr-o punga de plastic pentru a-si pastra nutrientii si umiditatea.
- Ouale se pastreaza mai degraba in cartonul in care au fost cumparate, decat in locul special al frigiderului. In special, ouale nu se tin in usa frigiderului, unde temperatura este mai mica.
- Alimentele uscate (cerealele, biscuitii, faina, zaharul) se tin intr-un loc uscat si curat, la cel putin 15 centimetri de podea.
- Resturile de mancare gatita se pastreaza cel mult trei zile.
- Pentru a decongela carnea, ea se scoate din congelator in frigider, cu o seara inainte de a o pregati sau se foloseste programul special al cuptorului cu microunde. Carnea nu se dezgheata pe chiuveta sau in apa incalzita pentru ca exista riscul sa se dezvolte in ea, bacterii.
- Se raceste la aer mancarea gatita inainte de a o pune in frigider pentru a-i pastra savoarea si a economisi energie.