Cand trebuie sa-ti treci sugarul pe mancare solida? Un raspuns corect iti poate da numai pediatrul care iti ingrijeste copilul. Dar probabil ca medicul va spune ca momentul potrivit este candva intre a patra si a sasea luna de viata.
Ideal ar fi ca momentul respectiv sa fie cat mai aproape de a sasea luna de viata, mai ales daca sugarul a fost hranit la san. Organismul copilului tau este astfel construit incat in primele luni de viata nu poate digera decat lapte de la san sau ceva asemanator. Si niciun aliment solid nu este la fel de bun pentru el ca laptele de la san.
Daca introduci alimente solide in alimentatia copilului tau, va scadea cantitatea de lapte consumata. Deci ai inlocui laptele, cel mai bun aliment pentru bebelus, cu ceva care este inferior din punct de vedere nutritiv si care este mult mai greu de digerat. Alimentele solide nu rebuie sa inlocuiasca laptele de mama, ci doar sa vina in completarea lui.
De ce trebuie sa asteptam cel putin patru luni?
Copilul tau nu este pregatit, din punct de vedere fizic, sa manance alimente solide inainte de patru luni. Poate ca mama sau bunica ta nu vor fi de acord, spunand ca ele si-au hranit copiii cu solide inca de la doua saptamani. Exista insa mai multe motive pentru care ar trebui sa astepti.
- Sistemul digestiv al copilului este prea imatur pentru alimente solide inaintea varstei de patru luni. Desi poate suge laptic de la san sau din biberon, el nu produce suficienta saliva pentru a digera mancarea. Pana la trei – patru luni, sistemul lui digestiv nu produce anumite enzime, de exemplu, enzima numita amilaza, necesara pentru digerarea carbogidratilor complecsi (cereale). Inaintea varstei de sase luni, sistemul digstiv al bebelusului nu poate descompune anumite tipuri de grasimi. Anumite mancaruri vor trece prin stomacul lui nedigerate si vor sfarsi in scutec. In plus, anumite alimente, precum laptele de vaca, ouale, carnea pot provoca probleme rinichilor inca nedezvoltati complet.
- Copilul tau nu este gata, din punctul de vedere al dezvoltarii, sa manance alimente solide. Pana la varsta de patru luni, gatul sugarului nu este indeajuns de dezvoltat incat sa poata inghiti solide. Si abia in jurul varstei de patru luni isi poate folosi limba pentru a impinge mancarea in partea din spate a gurii pentru a fi inghitita. De fapt, daca atingi limba copilului vei vedea ca tinde sa impinge limba in afara gurii. Acest raspuns se numeste reflexul de extruziune, si apare cand orice altceva in afara de lichide ajunge in cavitatea bucala a sugarului. Reflexul dispare abia la 16 luni. Prima data cand iti hranesti sugarul cu lingurita, vei vedea ca pare sa scuipe mancarea si sa inchida gura atunci cand nu trebuie. Asta nu inseamna ca respinge mancarea ci doar ca reflexul de extruziune nu a disparut inca. Abia pe la 5 luni, copilul isi da seama ca trebuie sa deschida gurita atunci cand lingura se apropie.
- Bebelusul tau trebuie sa stie cum sa te anunte atunci cand este satul. Cand a terminat de mancat laptele, pur si simplu se opreste din supt sau adoarme. Dar pana la varsta de patru – cinci luni cand poate sa intoarca capsorul ca sa refuse mancarea nu poate sa te anunte in nicun fel ca s-a saturat de solide. Din cauza acestei incapacitati de a intoarce capul la o varsta frageda exista posibilitatea sa-i dai prea multa mancare bebeluslui. Acest lucru impiedica dezvoltarea sistemului digestiv si poate sa duca la obezitate mai tarziu.
- Contrar parerii generale, alimentele solide nu-ti vor face sugarul sa doarma toata noaptea. Studiile au aratat ca bebelusii de trei luni dorm toata noaptea fie ca au mancat lapte sau alimente solide. Si chiar daca solidele ar face copilul sa doarma mai bine, acesta nu e un motiv ca sa treci la astfel de alimente prea devreme.
- Daca alaptezi la san, si treci pe solide prea devreme, organismul tau va produce prea putin lapte.