Anorexia se carcterizeaza prin refuzul de a mentine o greutate corporala normala minima.
Mii de femei si din ce in ce mai multi barbati se uita in oglinda in fiecare zi si urasc ceea ce vad. Din pacate, aceste griji se transforma uneori in obsesie, ceea ce duce la tulburari de alimentatie, care intervin in viata de zi cu zi si impiedica organismul si psihicul sa functioneze normal. Tulburarile de alimentatie, in forme mai usoare sau mai grave, afecteaza milioane de oameni, iar dintre acestia cateva sute isi pierd viata. Totusi, aceste afectiuni pot fi tratate cu success, nu trebuie sa devenim prizonierii lor.
In general, tulburarile de alimentatie implica ganduri negative, auto-critice si controlarea excesiva a greutatii corporale si a aportului caloric.
Anorexicii se infometeza intentionat pentru a scade cat mai mult cantitatea de calorii consumata. Ei se tem permanent ca se vor ingrasa. Boala afecteaza mai mult adolescentele si se instaleaza, in general, odata cu inceperea pubertatii, primul semn fiind slabire drastica, pana se ajunge la o greutate cu 15% sub limita normala. Astfel, bolnavii ajung foarte slabi, dar se vad in continuare supraponderali. Pierderea kilogramelor se realizeaza in multe feluri. Tehnicile cele mai comune sunt exercitiile fizice excesive, infometarea si folosirea laxativelor.
Anorexicii se vad grasi chiar si atunci cand sunt subponderali, sunt foarte bolnavi sau chiar pe moarte. De multe ori dezvolta obiceiuri alimentare ciudate, de exemplu refuza sa manance in preajma celorlalti sau pregatesc mese mari pentru ceilalti, dar ei refuza pana si sa guste din mancare. Anorexia apare mai des la persoanele din clasele sociale mai inalte si la cei care lucreaza in medii unde silueta este importanta, precum dansul, baletul, gimnastica, actoria sau modeling-ul.
Daca un membru al familiei tale sau o prietena de-a ta sufera de anorexie, este important sa-i acorzi tot sprijinul tau. Ideal ar fi sa-l insotesti la un control medical. Din pacate, in Romania nu exista medici sau clinici specializate in tulburari alimentare dar tratamentul il pot prescrie un medic generalist, un nutritionist si un psiholog.
Pentru a putea sa ajuti pe cineva sau chiar pe tine insuti, trebuie sa stii care sunt simptomele anorexiei. Primul semn este greutatea corporala mai mica decat normal, dar o persoana slaba nu este neaparat anorexica. Iata care sunt alte simptome:
- Lipsa ciclului menstrual cel putin trei luni la rand.
- Refuzul de a manca in public
- Anxietatea
- Slabiciunea
- Pielea uscata, descuamata
- Respiratie greoaie, oboseala la cel mai mic efort.
- Obsesia legata de numarul de calorii.
Este important ca o persoana anorexica sa fie dusa la specialist imediat ce s-a observat boala, pentru ca aceasta implica multe riscuri: oase fragile, risc crescut de a face osteoporoza, lipsa de minerale, temperatura corporala scazuta, batai neregulate ale inimii, incetarea cresterii si dezvoltarii normale (la adolescenti), aparitia unei alte tulburari de alimentatie, bulimia. Folosirea continua a laxativelor este daunatoare corpului pentru ca slabeste muschiul intestinului si il face sa functioneze prost in lipsa laxativelor.
In timpul sarcinii, anorexia este deosebit de periculoasa, atat pentru mama cat si pentru fat. Pentru ca fatul sa se dezvolte normal, o gravida trebuie sa ia in greutate intre 11 si 15 kilograme. A spune asa ceva unei anorexice este ca si cum i-ai spune unei personae sanatoase ca trebuie sa se ingrase cu 50 de kilograme. Femeia anorexica are sanse mai slabe sa conceapa un copil si sa poarte sarcina pana la capat din cauza ciclului menstrual neregulat si al oaselor atat de fragile. Femeile care sufera de tulburari alimentare au sanse mai mari de a suferi un avort si de a naste copii prematuri.
Articol preluat din www.cura-de-slabire.ro