Copii alimentati la san primesc suficienta apa din laptele matern. Acesta contine apa in proportie de aproximativ 90%.
– Administrarea de apa sugarilor creste riscul de infectie prin posibilitatea introducerii unor germeni patogeni. Contaminarea poate veni direct din apa sau de la ustensilele folosite (biberon, cana, lingura). Copiii care nu sunt alimentati exclusiv la san se imbolnavesc in proportie mai mare. Numai apa continuta in laptele matern este suficient de pura.
– Daca dam copilului apa, starea lui de nutritie va fi mai putin buna decat ar putea fi. Stomacul sugarului este mic. Atunci cand i se da apa, copilul nu mai poate consuma la fel de mult lapte si astfel va primi mai putina energie si mai putini nutrienti.
– Daca sugarul primeste apa, el nu va primi suficienti anticorpi. Laptele matern contine agenti antibacterieni si antivirali si actioneaza ca prima vaccinare a copilului. Daca apa inlocuieste laptele de mama, copilul nu va putea beneficia de maxima protectie impotriva bolilor.
Secretia lactata a mamei poate diminua. Ea depinde in principal de solicitarea copilului. Daca dam copilului apa si mai putin sa suga, mama va incepe sa secrete mai putin lapte.
– Administrarea de apa pericliteaza protectia contraceptiva oferita de alaptarea frecventa, iar mama care da copilului apa nu va fi protejata de o noua sarcina la fel de mult timp cat ar fi putut fi alaptand exclusiv.
– Daca sugarul are o diaree usoara, alaptati mai des. Daca diareea este moderata sau severa, alaptati mai des, dar faceti si rehidratari orale.

NU UITATI:
Un copil normal nu trebuie sa primeasca nimic altceva in afara de laptele matern timp de aproximativ 6 luni. Daca mama crede ca ii este sete copilului, ea insasi trebuie sa bea apa si sa alapteze mai des.