Spre deosebire de laptele-formula, un biberon cu lapte matern se pregateste dinainte si se poate pastra foarte bine la congelator, cu conditia de a respecta cateva reguli de baza.
Principii de baza ale congelarii
Imediat dupa mulgere, laptele matern trebuie conservat la congelator cat mai rapid posibil, pentru a-i pastra toate vitaminele continute. Stocat in recipiente ermetice, acesta se mentine nealterat la temperaturi de -18 grade Celsius timp de cel mult 4 luni. Dincolo de acest interval, laptele nu mai corespunde nevoilor lui bebe, aflate in continua evolutie. Din punct de vedere nutritional se observa, de altfel, si o diminuare a calitatii laptelui congelat odata cu trecerea timpului. Oxidarea materiilor grase din lapte reprezinta principala schimbare inregistrata la nivelul laptelui.
Decongelarea laptelui matern
Pentru a prezerva integral calitatile nutritionale ale laptelui muls, decongelarea trebuie sa se faca treptat, fara schimbari bruste ale temperaturii.
Exista mai multe tehnici de decongelare. Alegeti varianta dorita, in functie de timpul avut la dispozitie.
Decongelarea la frigider
Aceasta este metoda ideala, presupunand lasarea recipientului cu lapte sa se dezghete progresiv in frigider, in cel mai racoros compartiment. Laptele are nevoie de cel putin 6 ore pentru a se decongela, dar cel mai bine este sa aveti la dispozitie pentru dezghetare 12 ore, adica o noapte. Temperatura recomandata pentru a realiza decongelarea este de + 4 grade Celsius. Nu plasati recipientul cu lapte pe usa frigiderului, acest loc este absolut nerecomandat.
Dupa etapa decongelarii, laptele se conserva la rece un interval de maximum 24 de ore. Atunci cand vine ora mesei, scoateti din frigider numai cantitatea pe care o anticipati ca fiind necesara pentru cina sau pranzul copilului. Altfel, restul va trebui aruncat. Laptele scos din frigider si plasat la temperatura camerei trebuie consumat in decurs de o ora. Daca bebe nu a terminat biberonul, nu-l puneti la loc in frigider!
Decongelarea rapida
Plasati biberonul cu lapte matern congelat sub jet de apa calda, pana cand acesta atinge temperatura ideala pentru consum. Rotiti-l bine pentru a omogeniza continutul (amestecand substantele grase) si verificati daca este prea cald sau prea rece, turnand o picatura pe mana dumneavoastra, de preferat pe incheietura.
Incalzirea
Mai puteti incerca varianta incalzirii la bain-marie a recipientului cu lapte sau decongelarea intr-un aparat special de incalzit biberoane (incalzitor electric).
Nu uitati! Incalzirea laptelui la microunde este interzisa. In afara faptului ca astfel veti avea mari dificultati in a aprecia temperatura bauturii, putand risca sa-i oferiti celui mic un lapte prea fierbinte, incalzirea la cuptorul cu microunde are un efect nefast asupra compozitiei laptelui, distrugand anumiti nutrienti.
Laptele incalzit astfel trebuie consumat in urmatoarea jumatate de ora.
Participa si tu la discutiile despre alaptare din Salonul sugarilor! |