Pentru orice mama, nutritia copilului este foarte importanta si de multe ori mamicile se afla in situatia in care nu stiu sa „cantareasca” daca bebelusul lor mananca suficient.
Semne care demonstreaza ca bebelusul a primit lapte suficient
Inainte de toate, pentru a asigura o rezerva de lapte buna: hraniti bebelusul frecvent, nu limitati niciodata alaptarile, asigurati-va ca bebelusul este corect atasat la san si ca il auziti inghitind pe masura ce suge. Contactul piele-pe-piele dintre mama si bebelus este foarte important. Evitati suplimentele alimentare sau suzetele in timpul primelor trei sau patru saptamani.
Numararea scutecelor
In primele cinci zile, asteptati-va sa vedeti cel putin un scutec ud sau murdar pe ziua de varsta. De exemplu, la varsta de trei zile bebelusul poate avea cel putin trei scutece murdare. Este vorba de un minimum! Unii bebelusi pot avea mai mult mai multe scutece murdare, depinzand de cat meconiu elimina in timpul acestor prime zile. Dupa ziua a 5-a, ar trebui sa vedeti un total de 7 – 10 scutece pe zi, si cel putin trei dintre ele ar trebui sa includa scaun. (Nou nascutii pot avea scaun dupa fiecare alaptare).
Urina trebuie sa fie clara, de culoare galben deschis. Scaunele sunt galbui si moi: pot avea consistenta mustarului, pot aparea ca si cum ar contine seminte, pot contine cruste albe, asemanatoare cu branza proaspata de vaci. Pana la varsta de 3 luni, bebelusii vor avea scaune mai mari cantitativ, mai rare si pot avea chiar cateva zile intre scaune.
Cresterea in greutate
In ultimele saptamani de sarcina, bebelusii inmagazineaza extr-fluide pentru a-si facilita drumul prin canalul de nastere, si pentru a-i ajuta in decursul primelor zile de viata.
Este normal si este de asteptat ca nou-nascutii sa piarda in greutate 5-7% din greutatea lor la nastere in decursul primelor zile, pe masura ce elimina acest exces de fluide. Daca pierd mai mult de 7%, medicul neonatolog ar trebui sa monitorizeze mai indeaproape alaptarea. In general, nu este necesara suplimentarea alaptarii. Bebelusii ar trebui sa recastige greutatea pana la sfarsitul primelor doua saptamani, si ar trebui sa castige in greutate in mod constanta mai departe.
Cand sa ne ingrijoram
Daca bebelusul creste in greutate, se dezvolta bine, urineaza normal si are scaun asa cum am descris mai sus puteti fi sigura ca totul este in regula.
Totusi, in unele circumstante, foarte rare, daca observati oricare dintre aceste semne, trebuie sa contactati medicul pediatru: mai putin de 5 scutece in 24 de ore, mai putin de un scaun pe zi (dupa ziua a 5-a), urina de culoare galben inchis, urina cu sediment rosiatic, o fontanela scufundata, gura uscata sau o tenta galbena a pielii sub linia pieptului, sau ingalbenirea albului ochilor bebelusului. Sau daca bebelusul in loc sa para a fi multumit dupa alaptare, este letargic sau neinteresat de alaptare.
Varfurile de crestere si grevele in alaptare
Asteptati-va ca bebelusul vostru sa aiba varfuri de crestere in jurul varstelor de 2 saptamani, 6 saptamani, 3 luni si 6 luni. De fiecare data, bebelusul va fi neobisnuit de agitat, si se va hrani perioade mai lungi de timp si mai frecvent decat in mod obisnuit. Cresteti durata si frecventa alaptarilor. Acest lucru va dura numai cateva zile.
Grevele in alaptare: uneori bebelusii vor trece prin perioade cand nu vor sa se hraneasca asa cum v-ati obisnuit ca o fac. Cauzele posibile sunt durerile datorate eruptiei dentare, supra-stimularea, reactii la schimbari aparute in rutina zilnica, diferente in aroma laptelui de san, sau stadiile normale de dezvoltare. Aceasta greva va dura in mod normal numai o perioada foarte scurta de timp si nu trebui considerat ca un semn ca bebelusul este gata sa fie intarcat.