Sa alaptezi un copil nou-nascut poate sa fie o incercare destul de dificila, mai ales pentru o mamica tanara si lipsita de experienta. In aceste conditii, sa alaptezi nu unul, ci doi copii, pare o „misiune imposibila”. Efortul este dublu, oboseala este dubla, grijile sunt duble. Iar responsabilitatea de a hrani doi bebelusi poate sa te copleseasca. Mamicile de gemeni isi fac griji ca nu vor avea destul lapte pentru doi copii sau ca nu vor mai apuca sa se odihneasca deloc. Si odata ce vin pe lume copii ele constata ca nu fac decat sa alapteze de dimineata pana seara. Nou-nascutilor li se poate face chiar si din jumatate in jumatate de ora in primele saptamani de viata.
In plus, cand ai de hranit doua gurite mici si zgomotoase, mameloanele crapate si dureroase, angorjarea si volumul redus de lapte iti pot da mari batai de cap.
Cu toate astea, majoritatea mamicilor de gemeni constata ca situatia nu e chiar atat de grava, mai ales daca au parte de ajutorul medicilor, familiei si prietenilor.
Nu e cazul sa te descurajezi si sa renunti la alaptat. Pana la urma, fie ca alaptezi, fie ca folosesti biberonul, hranirea bebelusilor dureaza la fel de mult. De fapt, varianta cu biberonul necesita chiar mai mult timp pentru ca trebuie sa pregatesti laptele praf, sa sterilizezi biberoanele, sa le speli. Potrivit calculelor facute de “La Leche League International”, alaptandu-ti copiii economisesti cam 300 de ore intr-un an si foarte multi bani.
Cand ai gemeni cel mai bine este sa urmezi un program flexibil si, pe cat posibil, sa-i hranesti pe amandoi in acelasi timp pentru a economisi timp. Totusi, fiecare din copii este un individ diferit, cu nevoi si dorinte diferite. Este posibil ca unul sa vrea lapte la fiecare doua ore, pe cand celuilalt i se face foame la trei ore. O idee ar fi sa faci programul in functie de bebeluslul cel mai mancacios. Cand acestuia ii e foame il alaptezi si pe fratele lui. De asemenea, poti sa-i alaptezi pe fiecare “la cerere” pe timpul zilei si sa urmezi un program strict noaptea.
Sa alapezi doi copii deodata nu e chiar usor. Ca sa-ti scutesti bratele de dureri, incearca sa folosesti o perna de alaptat, eventual una speciala pentru gemeni. Asa vei putea si sa-ti folosesti mainile pentru a schimba pozitia unuia din frati fara sa-l deranjezi pe celalalt. Cu ajutorul pernei poti sa alternezi pozitiile de alaptat. De asemenea, trebuie sa schimbi sanul la fiecare hranire, mai ales daca unul din copii mananca mai mult decat celalalt. Daca ti-e greu sa tii minte cine a supt ultima oara la un san, incearca sa alternzi la fiecare 24 de ore.
Astfel ajuti sanii sa produca lapte in cantitati egale si eviti blocarea canalelor sau angorjarea. Daca unul din copii are probleme de sanatate si trebuie sa stea mai mult in spital, pana la veniea lui acasa foloseste o pompa de san chiar in timp ce alaptezi fratele sanatos. Astfel iti mentii productia de lapte la un nivel optim pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa alaptezi doi bebelusi deodata.
Desi doi copii manaca, in mod evident, mai mult decat unul singur, nu-ti face griji in legatura cu cantitatea de lapte. Cu cat alaptezi mai mult cu atat vei produce mai mult, deci ai incredere in corpul tau. Natura a avutr grija si de mamicile gemenilor. Daca bebelusii nu sunt prea mancaciosi si nu golesc sanii complet, foloseste o pompa pentru a elimina surplusul. Nu uita sa ai multa apa la indemana. Oxitocina pe care oproduce corpul tau atunci cand alaptezi iti poate produce senzatia de sete.
Desi poate ca te astepti la dureri si crapaturi ale mameloanelor, nu intotdeauna e cazul. Prezenta sau absenta lor depinde de felul cum alaptezi, nu de numarul copiilor. Pentru a trata mameloanele crapate, cel mai bun medicament este chiar laptele tau. Dupa masa copiilor unge-te pe mamelonul dureros cu doua-trei picaturi de lapte.
Nu este exclus ca, in ciuda masurilor de precautie, unul din copii sa primeasca prea putina hrana. Medicul pediatru iti poate spune daca e si cazul tau sau nu. Nou-nascutii pierd intre 5 si 9 procente din greutatea de la nastere, inainte sa inceapa acumularea de kilograme. Din a cincea zi de viata, ar trebuie sa ia in greutate cam 30 de grame pe zi. In afara de vizita la pediatru sunt si alte moduri de a-ti da seama daca gemenii tai mananca indeajuns.
Totul este bine daca:
- ambii copii mananca la fiecare 2-3 ore sau cel putin de opt ori pe zi in primele saptamani de viata.
- au cel putin trei scaune pe zi. Pana in a cincea zi de viata scaunele devin de culoarea mustarului.
- din a cincea zi si pana in a treia luna de viata iau in greutate cam 30 de grame pe zi.
- uda cel putin cinci scutece pe zi.
- poti sa auzi copiii cum inghit in timp ce primesc lapte.
- sanii devin mai moi dupa alaptare.
Oricum, toate nelamuririle si grijile pe care le-ai aputea avea pot fi lamurite foarte usor de pediatru. Important este sa nu uiti ca o mamica fericita si odihnita inseamna copii sanatosi si veseli. Inainte de toate, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru ei este sa ai grija de tine, sa te hranesti corespunzator si sa te odihnesti. Profita de fiecare pauza pentru a dormi si cere ajutorul celor din jur, macar din cand in cand.
Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”