Toata lumea stie ca majoritatea produselor alimentare pe care le cumparam sunt “imbunatatite” cu o varietate de aditivi alimentari, asa numitele E-uri. Insa nu multi stiu care sunt efectele abuzului de E-uri asupra copiilor.

Aproape ca nu exista produs care sa nu fie tratat cu aditivi. Fara ei, alimentele pe care le cumparam nu ar fi la fel. Cand cumperi un produs despre care se spune ca ar fi 100% natural, citeste eticheta inainte de a crede ceea ce spune reclama. Un suc natural nu ar resitenta pe raft, la temperatura camerei nici macar o zi, si ar avea o culoare nu tocmai atragatoare.

In general, producatorii adauga E-uri pentru ca alimentele:

  • sa aiba gust bun – sare, monosodiu glutamat, indulcitori artificiali, toate contribuie la gustul caracteristic al dulciurilor, mezelurilor, salatelor.
  • sa aiba un aspect placut – colorantii sunt cei care fac ca dulciurile sa arate atat de apetisant.
  • sa tina mai mult – conservantii, emulsificatorii, stabilizatorii, antioxidantii fac ca durata de viata a produsului, la raft, sa fie mai mare, ceea ce este, evident, in beneficiul producatorilor. 

Acesulfam K este un indulcitor artificial, care se gaseste si in indulcitorii fara calorii sau pentru diabetici, dar si in guma de mestecat, sucuri, cafea instant, creme, si multe alte dulciuri, in special in cele “light” sau fara zahar. Ai fi tentata sa-i oferi asa ceva copilului tau pentru a-l feri de excesul de zahar, insa studiile au aratat ca acesulfamul produce cancer la animale, deci, in timp, ar putea avea un efect asemanator si la oameni.

Colorantii din alimente sunt, in mare parte, sintetici. Desi exista si variante naturale, cei sintetici sunt mai ieftini, deci mai convenabili pentru producatori. De zeci de ani, coloranti au fost banuiti ca ar fi toxici sau cangerigeni, iar in cazul unora din ei, s-a dovedit ca este adevarat. Unii conservanti chiar au fost interzisi, atat in SUA cat si Uniunea Europeana. Pe cat posibil, colorantii trebuie evitati. Oricum majoritatea produselor in care se gasesc nu au nicio valoare nutritionala. Ingredientele naturale ar trebui sa dea alimentelor toata culoarea de care au nevoie.

Aspartamul a fost considerat la un moment dat salvatorul celor care tin regimuri, satui de gustul neplacut al zaharinei. Numai ca aspartamul pune mai multe probleme. Una dintre ele este fenilcetonuria (sau PKU). Este o boala cu care se naste unul din 20.000 de copii. Ei nu pot sa metabolizeze fenilalanina, unul din cei doi aminoacizi continuti in aspartam. Nivelul mare de fenilalanina in sangele unui copil poate sa duca la retard mintal. In plus, mai multe studii au aratat ca aspartamul poate sa altereze functionarea creierului la persoane sanatoase, atat adulti cat si copii. In cazuri rare, consumul de aspartam a dus la ameteli, dureri de cap, convulsii si probleme menstruale la fetite.
BHA si BHT (butil hidroxianisol si butil hidroxitoluen) sunt adaugate in mancarurile grase pentru a preveni oxidarea si rancezirea. Se crede ca BHA este potential cangerigen pentru om si unele studii spun acelasi lucru si despre BHT. Ambele trebuie evitate pe cat posibil, mai ales ca sunt total inutile si nu au un alt effect decat acela de a mari perioada de valabilitate a alimentelor.

Monosodiu glutamat este adaugat in alimentele cu un continut mare de proteine. In cantitati prea mari, el poate sa duca la dureri de cap si o senzatie de arsura in ceafa si antebrate.
Nitratul de sodiu si nitritul de sodiu sunt folosite de foarte mult timp pentru pastrarea produselor din carne. Nitratul nu este periculos. Problema este ca el se transforma in nitrit, care, combinat cu compusii numiti amine formeaza nitrozamine, cu un potential cancerigen foarte mare. Pentru a micsora cantitatea de nitriti consumata de copilul tau, cauta produsele din carne congelata. Congelarea reduce necesitatea folosirii de nitrati. Oricum, carnea procesata ar trebui evitata in primul rand pentru ca este foarte bogata in grasimi si sodiu.
Bromatul de potasiu se foloseste pentru a mari volumul painii. Bromatul provoaca cancer la animale si trebuie evitat, desi cantitatile foarte mici care se gasesc in paine au fost considerate ca fiind sigure pentru oameni.

Sulfitii sunt substante care fac ca fructele si legumele taiate sa para proaspete pentru mai mult timp. Ei previn si decolorarea la caise, struguri si alte fructe uscate. Se folosesc foarte mult si la vinuri pentru a pastra o culoare clara. Sunt foarte periculosi pentru copiii cu probleme respiratorii. In SUA mai multi asmatici au murit din cauza alimentelor cu continut mare de sulfiti.
Avand in vedere discutiile interminabile pe care le-a provocat prezenta E-urilor in alimentele noastre, mai multe cercetari au studiat influenta lor asupra sanatatii noastre si asupra comportamentului copiilor.

Studiile au aratat ceea ce intreaga lume banuia deja. Efectele E-urilor pot fi importante atat la adulti cat si la copii. La copii, s-a observat ca aditivii provoaca dispozitii schimbatoare, cu crize de plans, insomnii, atacuri de furie.

Fiecare copil este diferit si nu toti sunt afectati in aceeasi masura, de aceiasi aditivi, insa in majoritatea cazurilor, un parinte atent poate sa observe efectele: copilul nu se poate concentra, are un comportament ciudat, plange des, nu poate sa doarma desi este obosit, are cosmaruri. Unii micuti reactioneaza intocmai ca niste narcomani. Au ochiii rosii, pupilele dilatate si par sa aiba nevoie de cantitati tot mai mari din aditivii la care sunt sensibili. In multe cazuri, o schimbare in dieta poate sa insemne schimbari pozitive si in comportamentul copilului. De altfel, pearintii micutilor autistii au observat cat de mult s-a schimbat comportamentul lor in momentul cand au trecut pe o dieta naturala.

Aditivii alimentari provoaca nu numai schimbari de comportament, ci si alergii. Daca micutul tau are eruptii cutanate, aparent fara niciun motiv, gandeste-te la ce a mancat in ultimul timp.

Dar asta nu e tot. ADHD, boala care provoaca deficit de atentie si hiperactivitate, dand batai de cap multor parinti din lumea intreaga ar putea sa fie provocata si de E-uri. Unele studii au dus la concluzia ca un anume amestec de coloranti si conservanti modifica atat de mult comportamentul unui copil incat el va fi diagnosticat cu ADHD.
 
Organizatiile medicale din intreaga lume ne sfatuiesc sa renuntam pe cat posibil la conservanti, coloranti si alti aditivi, mai ales cand in familie sunt si copii. Poate ca nu crezi in studiile despre care citesti tot timpul in ziare, insa avand in vedere ca la mijloc este sanatatea copilului tau, ar fi cazul sa citesti cu mai mare atentie eticheta unui produs alimentar, inainte sa il cumperi.