Numele „Mihail” este de origine evreiasca. Miha’El” inseamna „Cine este ca Dumnezeu?” (mi=cine; ke=ca; El este prescurtare de la Elohim). In romaneste, formele cele mai frecventesunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihaita,Misa sau Michi (acesta din urma cu grafii variate si utilizat pentruambele sexe). Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar canume de familie: Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.
Pe 8 noiembrie este marele praznic al Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, numiti in traditia romaneasca si Sf. Voievozi (ai ostirilor ceresti). Sfintii Arhangheli sunt ingeri cu aripi si sabii care iau sufletele oamenilor atunci cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad, in functie de pacatele fiecaruia. Sf. Arhanghel Mihail este mai des intalnit in traditiile romanesti. El este cel care ia sufletele oamenilor, stand la capatul bolnavului daca acesta va muri si la picioare, daca acesta va scapa de boala si va continua sa traiasca.
Daca Arh. Gavriil ii ajuta pe cei care vor copii, Arh. Mihail consolideaza unitatea familiei crestine. Sf. Mihail este si patronul tiganilor si tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci cand va veni sfarsitul lumii. Arhanghelul Mihail este în tradiþia iudeo-creºtinã conducãtorul oºtirilor cereºti. Mihail este implinitorul dreptatii dumnezeiesti, purtand in mana dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer in beznele adancului pe Lucifer, ingerul razvratit.