Numele „Pavel” este forma romaneasca alui Paul (lat. Paullus, explicat prin adjectivul paullus = mic, umil),incetatenita sub influenta greco-slava. Paul/Pavel, supranumit”Apostolul neamurilor”. La noi, formele cele mai raspandite ale numeluisunt Pavel, Paval, Pavlu, Pavle (ultimele trei iesite azi din uz), cudiminutive ca Pavelica, Pavalas, Pavu etc. (pentru femei: Pavelina,Paulina, Polina, cu diminutive rare ca Paulica, Paulita, Pavelica,Pavelita, Pavaluta, Paveluta etc.). Paul (pronuntat uneori Pol sidiminutivat mai ales Paulica) si Paula sunt forme neologice, ajunse lanoi sub influenta occidentala, mai ales catolica. La fel si Paulin sichiar Paulina. Ca si numele Petru, Pavel/Paul sta la baza multor numede familie Pavelescu, Pavlovici, Paulescu, Paulian etc.


În plin miez de varã, când soarele dogoreste pãmântul, iar holdele se pleacã în bãtaia vântului, Biserica Crestinã prãznuieste în fiecare an, la 29 Iunie pe unii dintre cei mai mari, mai cunoscuti si mai venerati dintre sfinti si anume pe Sf. Apostoli Petru si Pavel. Sfîntul Apostol Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era de neam iudeu din semintia lui Veniamin.

Odata, Sf. Pavel stand în biserica si rugandu-se, a ramas uimit si a auzit pe Dumnezeu, zicandu-i: Sarguieste-te si iesi degraba din Ierusalim, fiindca aici nu vor primi marturia ta pentru Mine”. Iar el a zis catre Domnul: „Singuri iudeii stiu ca eu puneam în temnita si bateam prin adunari pe cei ce credeau în Tine, iar cînd se varsa sangele lui Stefan, marturisitorul Tau, stateam singur acolo, pentru ca si eu voiam uciderea lui si pazeam hainele celor ce-l ucideau pe el”. Atunci Domnul a zis catre dansul: Mergi, ca Eu te voi trimite pe tine la neamuri departe!