Numele „Maria” vine din aramaica, Maryam = doamna, stapana. Dupa FericitulIeronim (traducatorul Vulgatei), care-l explica prin limba ebraica,numele s-ar compune din mar = picatura + yam =mare, deci „picatura [deapa] de mare”, in lat. stilla maris (de unde si stella maris = steauamarii- de mai tarziu, celebra denumire a Fecioarei in imnologiaapuseana). Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si destraveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri =a iubi, cusufixul afectiv ebraic – am, deci „cea draga”, „cea iubita”. Maria este un nume pentru cares-au avansat peste 60 de solutii etimologice.
Aproximativ 2,1 milioane de români poarta numele de Maria/Marian sau derivate ale acestora, din care 1.700.000 sunt femei si 400.000 sunt bãrbati.
Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraicã Miryam) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Isus din Nazaret. Principala sãrbãtoare a Mariei este pe 15 august („Sfânta Maria Mare”), sãrbãtoare care se numeºte oficial în biserica romano-catolicã „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar în bisericile ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”.
Recent, biserica anglicanã a introdus „Sãrbãtorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” pe aceeaºi datã. În plus, toate aceste biserici sãrbãtoresc Naºterea Maicii Domnului („Sfânta Maria Micã”), pe , iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolicã se sãrbãtoreºte Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte ºi încrederea în puterea invocãrii respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare ºi tãrie în faþa ispitelor).