Sifilisul congenital este determinat de transmiterea infectiei de la mama la copil, tatal putand si el juca un rol, si anume unul indirect daca el a fost acela care a transmis infectia mamei.
Transmiterea de la mama la fat a sifilisului este mai probabila daca mama a dobandit boala de curand, mai ales daca ea se afla in primul an de evolutie a sifilisului. Ulterior riscul acesta se reduce.
Daca mama a fost infectata in ultimile 2 luni ale sarcinii (deci copilul se va naste inainte ca Treponema palidum, microorganismul ce produce boala sa ajunga in sangele mamei) se poate ca nou-nascutul sa nu prezinte manifestari de boala si el va face un sifilis congenital tardiv (apare dupa doi ani de viata).
Femeile aparent sanatoase, cu sifilis mai vechi pot da nastere atat unor copii sanatosi cat si unor copii cu sifilis congenital precoce sau la copii aparent sanatosi care vor dezvolta sifilis congenital tardiv.
Pana in luna a 5-a de sarcina se considera ca agentul infectios care produce sifilisul (Treponema palidum) nu poate trece prin placenta, de la mama la fat. De fapt contaminarea fatului este posibila incepand cu a 18-a luna de sarcina. Transmiterea infectiei sifilitice de la tata direct la produsul de conceptie (la viitorul copil) este doar o presupunere teoretica.
In momentul in care agentul infectios a ajuns la fat, posibilitatile sunt urmatoarele: sa aiba loc un avort spontan (neprovocat), sa aiba loc moartea fatului in uter, sa se produca o nastere prematura, a unui copil cu sifilis congenital sau sa se nasca un copil sanatos care tardiv va dezvolta sifilis congenital.
Practic sifilisul congenital se manifesta precoce la circa 1,5% din cazuri, tardiv la circa 72% din cazuri, iar 26,5% au doar teste pozitive de infectie.
Sifilisul congenital precoce determina un prognostic prost pentru copil, deoarece infectia apare intr-o perioada cand organismul acestuia nu si-a dezvoltat inca o imunitate deplina, infectarea facandu-se cu o cantitate mare de microorganisme.
Sifilisul congenital precoce este caracterizat prin manifestari de tipul corizei luetice (secretie nazala purulenta sau sangvinolenta ce apare de obicei in saptamanile 2-3 de viata), leziuni osoase si articulare care frecvent nu dau manifestari si care uneori se pot vindeca si fara tratament, si manifestari cutanate si ale mucoaselor-(exanteme localizate mai ales la nivelul mainilor si la nivelul picioarelor si de asemenea in regiunea perigenitala- in jurul organelor sexuale externe) si prezenta ganglionilor fermi, nedurerosi, mobili.
Sifilisul congenital tardiv este sigur, daca prezinta una din manifestarile:
-
nas in sa ( prin prabusirea piramidei nazale datorata distrugerii oaselor de la acest nivel datorita corizei luetice despre care am vorbit mai sus)
-
Santurile Parrot- cicatrici usor adanci dispuse sub forma de raze in jurul gurii si orificiilor nazale
-
Triada Hutchinson- dinti Hutchinson (incisivi bombati cu baza larga, ascutiti), keratita interstitiala (infectie a corneei) si surditate prin afectarea urechii interne.
Problemele foarte severe pe care le poate produce aceasta boala fac sa fie strict necesara cautarea oricarei gravide pentru a se gasi o eventuala infectie sifilitica, mai ales ca sifilisul se poate trata si se poate vindeca oricand pe parcursul sarcinii, si cu cat el este descoperit si tratat mai repede (preferabil inainte de sarcina) sansele de afectare a copilului sunt mai reduse.