Vaccinurile sunt in prezent subiectul unei controverse care a cuprins intreaga lume. Daca majoritatea specialistilor considera ca ele ne-au ajutat sa supravietuim si au contribuit la disparitia multor boli care au decimat populatia lumii, exista voci care sustin ca vaccinurile sunt obiectul unei conspiratii modiale.

Oricare ar fi adevarul, cert este ca Romania, ca si multe alte tari, are o schema nationala de vaccinare, in care sunt incluse o serie de vaccinuri obligatorii si gratuite. Inca din primele zile de viata, inainte sa paraseasca maternitatea, nou-nascutului i se administreaza doua vaccinuri, BCG si antihepatic. Vaccinul impotriva hepatitei B se face in primele 24 de ore de la nastere, iar BCG intre a patra si a saptea zi de viata.

Cele doua vaccinuri, oricat de controversate, apara nou-nascutul impotriva a doua boli grave, cu potential letal. Hepatita B este o infectie a ficatului provocata de virusul hepatic de tip B. El se transmite prin contactul cu sangele sau lichidele corporale ale unei persoane infectate. Se ia de 100 de ori mai usor decat HIV si, fata de HIV, se poate transmite prin contactul intim in familie. Odata instalata, boala ataca celulele ficatului. Netratata, se cronicizeaza, ducand, in timp, la cancer hepatic sau ciroza.

Tuberculoza este o boala infectioasa provocata de bacilul Koch (sau mycobacteria tuberculozei), un microorganism foarte rezistent care supravietuieste chiar daca e inghetat, prelucrat cu alcool sau acizi. In schimb este distrus de lumina solara si temperatura inalte, motiv pentru care se imbolnavesc cel mai usor persoanele care petrec mult timp in camere umede, inchise, reci si intunecate. Cel mai adesea, bacilul Koch ataca plamanii, insa poate sa afecteze si oasele, articulatiile, rinichii, pielea, ochii.

Atat hepatita B cat si tuberculoza sunt periculoase si pentru adulti. Nu mai are rost sa spunem ca pot fi letale pentru nou-nascuti, asa ca cele doua vaccinuri pot salva vieti.

Vaccinul antihepatic B se administreaza intramuscular, prima doza fiind in primele 24 de ore dupa nastere. A doua doza va urma la 1-2 luni de la nastere, iar a treia la 6 luni. Peste cinci ani se face a prima doza de rapel, apoi este nevoie de cate un rapel la fiecare cinci ani pentru grupele de risc.

Vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guérin) contine bacilli tuberculosi bovini vii care si-au pierdut virulenta fiind cultivati timp de ani intregi intr-un mediu artificial. In general, vaccinul este eficient in proportie de 80%, putand preveni tuberculoza timp de 15 ani. Prima doza de rapel se face la 14 ani.

O intepatura ca cea a vaccinului ii sperie chiar si pe unii adulti. Asa ca majoritatea nou-nascutilor vor protesta foarte zgomotos, nu pentru ca i-ar speria acul neaparat, dar si din pricina frigului, a durerii si necunoscutului. Pentru a-i atenua teama, este bine sa-l hranesti inaintea vaccinului sau chiar in timp ce este intepat. Pe cat posibil evita sa-l trezesti din somn pentru vaccin sau sa-l tii treaz pentru ca un copil obosit poate fi mai speriat si mai zgomotos decat unul odihnit.

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”