Desi majoritatea mamicilor se tem de nasterea asistata, trebuie stiut ca aceasta este o modalitate de a salva viata fatului cand nasterea e dificila. Unul dintre instrumentele folosite la o nastere asistata este vacuumul.
Vacuumul se foloseste atunci cand:
-
Expulzia dureaza mult, mama este obosita, nu mai poate impinge eficient.
-
Mama impinge corect, dar expuzia dureaza si fatul intarzie sa apara.
-
Bataile cordului fetal sunt anormale si el trebuie sa se nasca repede pentru a fi preluat de neonatolog.
-
Mama are anumite probleme de sanatate, de exemplu o boala cardiaca, ce nu ii permit sa impinga prea mult.
Daca nasterea este asistata de o moasa, pentru folosirea vacuumului va trebui sa fie prezent un medic. El va introdce ventuza in vaginul mamei si o va aseza pe capul copilului, dar nu inainte de rupe membranele, daca acestea nu s-au rupt deja. Cu ajutorul pompei va scoate aerul din ventuza creand un vid care face ventuza sa se lipeasca de cap. Odata ventuza fixata, medicul ii va cere mamei sa impinga pe contractie si in acelasi timp va trage de manerul ventuzei. La nasterea cu vacuumul este necesara prezenta unui neonatolog, care va prelua imediat copilul un cazul in care exista complicatii.
Uneori, ventuza se desface, mai ales daca fatul e mare sau pozitia lui nu a permis asezarea ei corecta, si trebuie reasezata cu ajutorul pompei. Daca pozitia copilului este una mai dificila, se poate folosi un locul ventuzei obisnuite, de plastic sau silicon, una din metal sau dintr-un plastic foarte rigid. Atunci cand incercarile medicului sunt fara succes, se trece la cezariana, daca mai este posibil.
Timp de catva zile dupa nastere, copilul poate sa aiba capsorul usor deformat, dar in mod sigur nu va ramane asa. De asemenea, poate sa apara o vanataie sau un cucui in locul in care a fost aplicata ventuza. Ar trebui sa dispara intr-o saptamana.
Gravitatea complicatiilor depinde in mare masura de tipul de ventuza folosit. Cele moi, din silicon, lasa urme mai mici decat cele din metal. Oricum, ranile lasate in urma de ventuza nu ar trebui sa fie grave sau permanente.
Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”