O cezariana este o nastere chirurgicala a copilului vostru. De cele mai multe ori nu este considerata a fi cel mai bun mod de a naste, dar, cateodata poate fi o modalitate mai sigura atat pentru mama cat si pentru copil.
Incizie cezariana – este termenul formal care se aplica procedurii chirurgicale in care se executa incizii pe peretele abdominal si pe uter. Bebelusul este, apoi, ridicat prin incizie. Atunci cand se decide o Cezariana, medicul trebuie sa cantareasca, si sa va ajute si pe voi sa cantariti, cu mare atentie riscurile si avantajele fata de o nastere vaginala.
Medicul curant poate sa stabileasca ca o Cezariana este necesara chiar dinainte de declansarea travaliului. In acest caz, nu ezitati sa intrebati „de ce”! De obicei, aceasta decizie este sustinuta cu proceduri cu caracter diagnostic.
Indicatii Medicale pentru Cezariana
Nasterile cezariene ofera o solutie buna oricarei potentiale probleme aparute in timpul sarcinii sau in timpul travaliului si nasterii. Unele Cezariene sunt planificate dinainte, in timp ce altele sunt decizii de ultim moment, datorita unor potentiale probleme sau urgente pentru bebelusii vostri sau pentru voi. Decizia de a face o Cezariana este intotdeauna luata pentru a proteja sanatatea mamei si a copilului.
Iata in continuare o lista cu cateva motive care duc la alegerea Cezarienei:
-
Disproportie Cefalopelvica – marimea capului bebelusului nu se potriveste cu marimea pelvisului mamei.
-
Pozitie sau Prezentatie – bebelusul este intr-o pozitie anormala. Exemple: transversala, prezentatie faciala
-
Nastere multipla inainte de termen – multe nasteri multiple se realizeaza prin cezariana deoarece unul sau chiar toti bebelusii din sarcina respectiva se pot afla intr-o pozitie diferita de cea „cu capul inainte”. Uneori, travaliul prematur se poate sfarsi printr-o cezariana, datorita stresului bebelusului.
-
Placenta Praevia – placenta acopera partial sau total cervix-ul. Pe masura ce travaliul avanseaza si cervixul se deschide, placenta se poate separa de peretele uterin. Acest lucru are ca rezultat o sangerare materna abundenta si privarea de oxigen a fatului.
-
Placenta Abruptio – placenta se separa de peretele uterin inainte sau in timpul travaliului. Astfel, se produce o sangerare materna masiva si privarea fatului de oxigen.
-
Prolapsul cordonului ombilical – dupa ruperea membranelor, in cazul in care capul bebelusului nu se angajeaza in pelvis, exista un mic risc pentru cordonul bebelusului sa treaca de cervix si sa fie comprimat. Acest lucru pericliteaza provizia de oxigen a bebelusului.
-
Compresia cordonului ombilical – cateodata cordonul este comprimat din motive nedeterminate. Necesitatea bebelusului de a primi mai mult oxigen este indicata prin batai ale cordului fetal neregulate.
-
Disfunctie uterina – include o dilatare neobisnuit de scazuta, contractii slabe, incetarea contractiilor sau contractii neobisnuit de puternice care ameninta aprovizionarea cu oxigen a bebelusului.
-
Inductie ratata – daca medicul vostru curant a incercat sa va induca nasterea ineficient, este posibil sa fie necesara o Cezariana.
-
Ruperea prelungita a membranelor – daca membranele voastre s-au rupt cu mai mult de 24 de ore in urma si travaliul nu s-a instalat inca, creste riscul infectiilor intrauterine. Medicul vostru poate considera ca o Cezariana este un risc preferat in acest caz.
-
Boala maternala – daca sanatatea mamei este periclitata de travaliu sau de stresul unei nasteri vaginale, poate fi indicata o Cezariana. Exemple posibile: diabet, boli de inima sau toxemie.
-
Herpes Simplex – daca mama este purtatoare activa de Herpes Simplex, trecerea bebelusului prin vagin poate avea ca rezultat expunerea bebelusului la infectie.