Se defineste ca perioada de timp in care dispar fenomenele generale si locale induse de simbioza materno-ovulara, si se intinde la femeile care nu alapteaza de la sfarsitul perioadei 4 a nasterii pana la aparitia primei menstruatii; practic se considera 6-8 saptamani post partum, pentru ca nu exista criterii precise care sa marcheze sfarsitul ei si pentru ca femeile care alapteaza pot fi amenoreice (nu mai au menstruatie) mai multe luni. Prin urmare lehuzia fiziologica este oarecum particulara pentru fiecare caz in parte.
Schimbari in aceasta perioada
-
Uterul involueaza de la o greutate de 1000 gr la 100 gr (dupa 10 zile uterul de la nivelul ombilicului trebuie sa devina organ pelvin)
-
In contrast cu regresiunea uterului, la nivelul glandei mamare apare productia lactata indusa de influente neurohormonale in perioada de gestatie. Laptele matern inlocuieste colostrul la 3 zile de la nastere. Sanii devin tumefiati, eritematosi si sensibili la palpare datorita furiei laptelui si angorjarii fiziologice la 3-4 zile post partum. Daca apare mastita, este necesara interventia chirurgicala si antibioterapie.
-
In aceasta perioada pot aparea infectii puerperale si complicatii tromboembolice
-
Dupa eliminarea placentei, in uter raman portiuni de caduca – resturi de placenta-, caracterizata prin infiltrat hematic si infiltrat leucocitar care se vor elimina ca lohii (secretii) prin vagin, in primele 3 zile avand culoarea rosie (lohiile au aspect hematic, serohematic sau seros) si vireaza spre alb in urmatoarele 10 zile pana la 6 saptamani. Dupa aceasta etapa incepe sub influente hormonale preponderent estrogenice proliferarea endometriala care dureaza 25-42 de zile. La femeile care nu alapteaza la sfarsitul celor 6 saptamani de lehuzie apare prima menstruatie.
-
Colul uterin devine ferm dupa 3 zile, orificiul intern al colului se inchide si el dupa 3 zile, iar cel extern dupa 3 saptamani.
-
Vaginul supradestins de prezentatie revine treptat la dimensiunile anterioare.
-
Peretele abdominal poate ramane cu dehiscenta – departare – muschilor drepti abdominali.
-
Pigmentatia de la nivelul fetei si de la nivelul muschilor drepti abdominali dispare treptat.
-
Hemoroizii daca au existat, dispar si ei treptat.
-
Sistemul nervos este caracterizat printr-o labilitate psihica exagerata cu tendinta la stari depresive, care este inlocuita treptat de instinctul matern care modifica fundamental comportamentul femeii. Starea extrema a acestei situatii se numeste psihoza puerperala (tulburare psihica ce apare la mama care a nascut) care uneori poate necesita internare cu tratament antipsihotic si antidepresiv.
-
Lehuza se examineaza zilnic in maternitate urmarindu-se involutia uterina, aspectul lohiilor, evolutia cicatricei perineale, modificarile sanilor, curba pulsului, temperatura, tensiunea arteriala, diureza si tranzitul intestinal. Lohiile rosii persistente, involutia uterina insuficienta poate sugera retentie placentara – placenta nu se elimina si ramane la nivelul uterului- si necesita tratament de specialitate.
-
Febra care poate aparea dupa 14 zile insotita de durere in etajul abdominal inferior, sau lohii cu miros fetid necesita culturi si antibioterapie pentru endometrita (dureri moderate abdominale inferior mai ales in cursul alaptarii sunt normale datorita contractarii uterului)
-
Tromboflebita (inflamatie venoasa asociata cu tromboza – tulburarea coagularii-) superficiala afecteaza putine femei post patrum si se manifesta prin cordon venos, varicos, dureros spontan si la palpare, necesitand antiinflamatorii, ridicarea membrului afectat, si cateodata antibiotice si anticoagulare.
-
Daca femeia a reluat raporturile sexuale, dupa 6 saptamani se instituie contraceptia.