Epiziotomia este o incizie chirurgicala la nivelul perineului (zona dintre vagin si anus) realizata de medic inainte de nastere pentru a largi deschizatura vaginului si a face loc fatului.
Dar in ultimii 20 de ani multe studii au aratat ca nu este cazul. O epiziotomie nu protejeaza in niciun fel tesutul vaginal sau muschii planseului pelvin. De fapt, este chiar posibil sa provoace unele probleme. Din acest motiv, multi medici obstetricieni considera ca epiziotomia nu ar trebui sa fie o interventie de rutina. Problema este ca nu toti sunt de acord si exista inca spitale in care se face aceasta taietura, fie ca este necesara, fie ca nu.
Cercetarile au aratat ca femeile cu rupturi spontane ale perineului se vindeca la fel de repede sau chiar mai repede si cu mai putine complicatii decat cele care au suferit o epiziotomie. La epiziotomie se pierde mai mult sange, refacerea este mai dureroasa si dureaza mai mult pana la vindecarea completa care sa permita contactul sexual. Epiziotomia prezinta un risc mai mare de infectie. Mai mult, un studiu recent a aratat ca mamicile care nasc cu epiziotomie risca sa sufere rupturi spontane grave la urmatoarea nastere vaginala. Aceste rupturi spontane grave dau dureri mari, necesita o perioada de recuperare indelungata si, adesea, afecteaza muschii planseului pelvin. Iar daca ruptura ajunge pana la sfincterul anal mama risca sa aiba mai tarziu incontinenta anala.
Situatii cand epiziotomia chiar este necesara.
-
Atunci cand copilul este foarte mare si nu are loc sa iasa prin vagin.
-
Atunci cand prezentatia este anormala si medicul are nevoie de mai mult loc pentru a manipula fatul.
-
Atunci cand se folosesc procedurile nasterii asistate si medicul are nevoie de mai mult loc pentru a introduce forcepsul sau vacuumul.
-
Atunci cand trebuie grabita nasterea pentru ca fatul da semne de stres.
Dar multe mamici nu prezinta aceste complicatii si totusi sunt taiate. Practic nu poti face nimic pentru a te asigura ca ti se va face epiziotomia numai daca este nevoie. Singura solutie este sa discuti cu mediucl tau si sa afli care este parerea lui vis-a-vis de aceasta interventie. Intreaba-l in ce conditii face epiziotomie si ce ar putea face pentru a o preveni.
De asemenea, intreaba ce ai putea face tu pentru a preveni interventia. Masajul perineal, inceput cu cinci-sase saptamani inainte de nastere ar putea sa faca perineul mai elastic, reducand riscurile unei epiziotomii sau ale rupturilor spontane. Totusi, acest masaj nu garanteaza nimic. Daca medicul foloseste forcepsul sau daca fatul este foarte mare, probabil va fi nevoie de taietura, in ciuda masajului.
Daca pana la urma este nevoie de epiziotomie, medicul iti va face o anestezie locala in zona perineului (daca perineul este deja amortit sau foarte intins din cauza presiunii exercitate de capul copilului este posibil sa nu se mai faca acea injectie cu anestezic), apoi va face o incizie mica cu ajutorul unei foarfeci chirurgicale.
Dupa expulzie, ti se va face inca o injectie cu anestezic, apoi se va coase rana.
Fie ca s-a facut epiziotomia, fie ca perineul s-a rupt spontan, rana va trebi sa se vindece si pentru ca este o zona destul de sensibila, umeda si nu prea intra in contact cu aerul, este posibil ca vindecare sa dureze ceva timp. De obicei nu mai trebuie scoase atele pentru ca acum se foloseste ata chirurgicala care se dizolva singura. Insa pana la vindecare este posibil sa ai dureri de intensitati variate atunci and stai jos sau cand mergi la toaleta.
Unele mamici au dureri timp de o saptamana sau doua, altele trebuie sa le suporte mai mult, poate o luna sau chiar mai multe, mai ales daca a fost nevoie de o taietura adanca sau daca s-a produs o ruptura spontana de gradul trei sau patru.
Pentru a preveni umflarea zonei taiate, se pot folosi comprese reci sau gheata imediat dupa nastere sau intermitent, in primele 12 ore dupa nastere.
Perineul ar trebui sa fie complet vindecat la patru-sase saptamani dupa nastere. Deci daca medicul tau iti da „verde”, iti poti relua viata sexuala. Totusi, este posibil sa apara unele dureri la inceput si este important a te relaxezi si sa folosesti un lubrifiant, mai ales daca alaptezi pentru ca lactatia reduce nivelul de estrogen, ceea ce impiedica lubrificarea naturala a vaginului.