Nasterea copilului este un moment vital in viata unui cuplu, care determina schimbari importante si formarea unor noi deprinderi, pentru care este nevoie de rabdare, buna dispozitie si ordine.
Maternitatea, ca si paternitatea de altfel, nu este o profesie, ci un rol pe care il invatati pe masura ce il traiti. Nu cautati reguli si retete magice. Simtiti-va liberi si bazati-va pe instinctul dumneavoastra.
Traiti cu adevarat!
Primele momente impreuna
Relatia mamei cu nou-nascutul nu incepe in momentul venirii acestuia pe lume. Baza ei, ca si a sanatatii fizice si psihice a copilului, a fost creata deja in perioada sarcinii. Continuarea ideala a acestei relatii este contactul fizic si emotional al mamei cu copilul imediat dupa nastere.
Grija mamei este tot ce poate fi mai bun pentru nou-nascut si, numai daca exista vreo problema de sanatate, poate fi nevoie intr-adevar de o ingrijire speciala. Aceasta stare naturala este cea mai potrivita pentru a se pune bazele corecte ale alaptarii. Ramanand alaturi de mama lui, sugarul este multumit si fericit deoarece este hranit bine si se linisteste la auzul cunoscut al batailor inimii ei.
„Este cunoscut faptul ca plansul sugarului provoaca mamei reactii biologice care conduc la cresterea cantitatii de hormoni care stimuleaza producerea laptelui. In acest mod, plansul contribuie la dezvoltarea unei armonii emotionale si biologice in reletia dintre mama si copil.”
Cei mai multi dintre noii parinti au indoieli in ceea ce priveste propria aptitudine de a raspunde exigentelor acestui nou rol.
Siguranta izvoraste din capacitatea de a recunoaste si interpreta semnele pe care le transmite copilul. Aceasta poate fi dobandita numai printr-un contact strans, inca din primele momente de viata ale nou- nascutului.
Dupa primul entuziasm
Etapa emotionala cea mai obisnuita pe care o traverseaza mama, dupa bucuria si entuziasmul nasterii copilului, este melancolia si instabilitatea psihica. Fenomenul de depresie a lauzei se intalneste la un numar foarte mare de femei si dureaza aproximativ o luna.
Se manifesta prin oboseala, insomnie si descarcari violente de plans, enervare, lipsa poftei de mancare, frica si lipsa increderii in sine, stres si contestarea propriei capacitati de a face fata cerintelor noului rol de mama, nelinistea ca nu mai este atragatoare, fapt care este trait ca un insucces personal.
O mama care sufera de depresie da o importanta exagerata oricarui fleac, se simte incapabila sa aiba grija de ea insasi, se considera vinovata, poate fi deznadajduita si incapatanata; toate acestea se pot rasfrange si in purtarea ei cu nou-nascutul.
Pentru numeroase femei, in special cele care dedica o parte importanta a vietii lor carierei profesionale, perioada de dupa nastere poate sa aduca o criza a identitatii si a autoaprecierii.
Este normal sa va simtiti obosita si ingandurata. Daca stresuleste puternic si tensiunea mare, consultati medicul si cautati modalitati naturale petru a combate insomnia si alte neajunsuri. Exista retete pe baza de elemente naturale, cum ar fi plantele, care ajuta la recuperarea energiei, dar si calmeaza si relaxeaza.
Alimentatia corecta
Adevarul este ca e nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, calciu, proteine, fier si glucidefara exagerari si cu accent pe calitate. Exista o gama larga de alimente care asigura aceste elemente.
Pentru mama si copil, calciul este absolut necesar. Principalele surse de calciu sunt laptele si o parte din produsele lactate cum ar fi : iaurtul, branza de vaci, telemea, dar mai putin, cascavalul.
Mancarurile care contin seminte, precum cerealele, sunt un element necesar al alimentatiei cotidiene care participa la o mai buna functionare a intestinului si la combaterea constipatiei. Trebuie evitate dulciurile si alimentele grase. Eliminati de asemenea, din alimentatia dumneavoastra conservele, mezelurile, excesul de sare, bauturile acidulate si alcoolul. Legumele si fructele, mai ales cele crude, sunt principala sursa de vitamine. Cateva oua (5- 6) pe saptamana va aduc proteine si grasimi de calitate. Carnea, fara a fi absolut necesara , constituie un bun aport de vitamine si fier.
Alimentatia corecta trebuie sa fie insotita de exercitiul fizic zilnic, care contribuie la dobandirea vigorii fizice si psihice, la imbunatatirea circulatiei sangelui,la redobandirea greutatii dorite, la combaterea celulitei si a pierderii elasticitatii pielii.
„Nu va neglijati! Nu va lasati prada stresului exagerat in ceea ce priveste silueta si frumusetea dumneavoastra. De obicei, aproximativ acelasi timp care a fost necesar ca sa aduceti pe lume un copil, cu toate schimbarile psihice si corporale pe care le implica aceasta, va va fi necesar si pentru a recapata „maretia pierduta”… cu liniste si rabdare veti obtine rezultate mai bune.”
Evolutia fiziologica a sanatatii
Ginecologul recomanda mamei solutii pentru orice problema care o preocupa, durere sau neliniste, indrumand-o in ceea ce privesc anticonceptionalele si planificarea familiala.
De obicei. La 6 saptamani dupa nastere este necesar un control medical al mamei, care cuprinde anliza sangelui si a urinei,controlul tensiunii arteriale si un control ginecologic.
Prima menstruatie, posibil la 6 saptamani dupa nastere, este mai abundenta si dureaza ami mult decat de obicei. In cazul mamelor care alapteaza, poate sa apara la sfarsitul perioadei de alaptare.
Cusaturile, daca exista, intind pielea si dor in primele zile. Intr-o saptamana insa firele se absorb sau se scot. Aceste zone trebuie pastrate intotdeauna curate, prin spalare cu apa calduta, pentru a evita o eventuala infectie.
Curatenia mamei este foarte importanta, atat penrtu igiena personala, cat si a copilului. Eventualii microbi pe care mama ii poarta sunt usor de rtansmis si copilului.
Ginecologul va va sfatui cand puteti face baie dupa nastere si cum sa va ingrijiti regiunea organelor genitale. Pana atunci este permis numai spalatul local si dusuri usoare.
Dupa nastere, dintii sunt predispusi la atacul cariilor si unghiile devin fragile pentru ca, ijn perioada sarcinii, organismul transmite fatului cea mai mare cantitate de calciu. Perierea dintilor dupa fiecare masa si consultarea curenta a stomatologului va vor asigura sanatatea dentara si un zambet frumos si stralucitor.
Un nou inceput si in dragoste…
In prima perioada de viata, sugarul absoarbe o mare parte din timpul si energia mamei, care este chemata sa raspunda psihic si fizic in cel mai bun mod.
Un comportament asemanator il asteapta si pe tovarasul dumneavoastra de viata. Cateodata lipsa de grija si de caldura duce fara voie la neintelegeri si raceala in relatiile sotilor.
Eventuala „indiferenta” (daca poate fi numita astfel) este un fenomen absolut normal si are o explicatie logica. In cuvinte simple: in organismul femeii exista inainte de nastere doua grupe de hormoni, maternali si sexuali. In timpul graviditatii, hormonii sexuali predomina fata de cei maternali. In schimb dupa nastere hormanii maternali predomina si dorinta mamei de a avea contact sexual se reduce.
Acest raport intre hormoni este provizoriu, situatia revenind la nivelurile dinainte de sarcina, in scurt timp. De regula dupa 6 saptamani de la nastere, perechea isi poate relua viata sexuala. Adeseori vaginul este mai uscat decat inainte, fapt care poate fi ameliorat prin folosirea unei creme.
„Starea dumneavoastra psihica si fizica determina momentul in care veti reincepe viata sexuala, dupa nastere. Discutati cu partenerul dumneavoastra, exprimati ceea ce simtiti, cereti intelegerea si ajutorul sau. Copilul nu este si nu trebuie sa fie un motiv si o ocazie de neplaceri si neintelegeri. Nici o casnicie si nici o relatie nu inceteaza sa existe si sa evolueze o data cu nasterea unui copil.”
Si profesie si copil
Numarul femeilor care muncesc si care sunt si mame este in continua crestere. Calitatea de mamanu revoca atributul de profesionista si dorinta femeii de a fi independenta, de a crea si de a se bucura de recunoastere publica.
Legislatia multor tari prevede reglementari in domeniul activitatii profesionale, avand drept scop sprijinirea mamei si a maternitatii.
Orarul flexibil, instituirea activitatilor cu jumatate de norma, posibilitatea lucrului acasa sunt solutii care ajuta mama sa faca fata obligatiilor sale fata de copil. In plus, de aceste solutii beneficiaza si angajatorii, observandu-se ca acordarea de inlesniri pentru cresterea copilului majoreaza eficienta in munca mamei.
Intoarcerea mamei la serviciu ridica multe semne de intrebare.
Organizarea corecta si planificarea reduc sentimentul de vinovatie si indoielile, intaresc relatia cu copilul si o fac pe mama sa simta ca ofera tot ce poate fi mai bun.
Dupa concediul post natal, ingrijirea copilului este preluata de bunica sau de dadaca. Exista bineinteles si solutia cresei.
Alegerea persoanei care sa aiba grija de copil este o hotarare serioasa, care necesita multa gandire si atentie, in special in privinta responsabilitatii si promtitudinii. In luarea acestei hotarari trebuie sa participe si tatal, astfel incat ambii parinti sa fie siguri de valabilitatea solutiei alese. Un obicei bun este si acela al programarii unui interval de proba de una – doua saptamani.
Cu cine va sta copilul? Cu bunica sau cu dadaca:
-
Dati indicatii clare si amanuntite privind ingrijirea sugarului, astfel incat grija pentru acesta sa fie aceeasi. cand va inapoiati acasa, preluati-va cu seriozitate rolul de mama si cu gingasie faceti ca absenta dumneavoastra sa se simta cat mai putin.
-
Solicitati ca persoana care are grija de copil sa intervina imediat daca acesta plange. Cautati sa creati o relatie directa si profunda intre aceasta si copilul dumneavoastra.
-
Informati-o intotdeauna pe persoana care ingrijeste copilul in legatura cu numarul dumneavoastra de telefon de la serviciu, numarul de telefon al unei persoaneapropiate, in caz ca nu va poate gasi si puneti intr-un loc vizibil numerele de telefon ale pediatrului, salvarii, pompierilor, si al politiei.
-
Explicati-i cum „functioneaza” gospodaria dumneavoastra, bucataria si informati-o asupra orei dumneavoastra de intoarcere.
Cresa ofera avantajul stabilitatii si al personalului experimentat, prezinta insa pericolul ca sugarul sa se imbolnaveasca mai des, datorita conditiilor de colectivitate. In plus chiar in cea mai buna cresa, programul are o oarecare rigiditate, iar relatia afectiva a copilului cu personalul se consolideaza adesea cu greutate.
Serviciul si maternitatea nu sunt notiuni incompatibile.
Nu uitati ca in aceeasi situatie cu a dumneavoastra sunt milioane de mame care au crescut si cresc copii absolut sanatosi si echilibrati. O mama buna nu este aceea care-si dedica tot timpul ingrijirii copilului, neglijand propria nevoie de a-si umple viata si de a activa si in afara caminului, dar nici aceea cere nu afera copilului gingasia si tandretea de care are nevoie.
articol trimis de: ziza