Daca operatia cezariana nu este facuta de urgenta, caz in care vei fi adormita sub anestezie generala, vei putea avea o anestezie peridurala – cu mult preferabila- sau rahidiana (spinala), care-ti permit sa ramai treaza, fara sa simti durere si sa tii copilul in brate, de indata ce s-a nascut. Daca nu este o cezariana de urgenta unele spitale pot, sau ar putea, permite pezenta sotului in sala de operatie.
Obstreticianul iti va face rapid o incizie mica orizontala la baza abdomenului si alta asemanatoare in uter, va rupe membranele si va scoate cu grija capul copilului prin incizie. La nevoie poate fi folosit forcepsul. In acel moment vei avea o senzatie de tractiune in abdomen, daca esti sub anestezie peridurala, se aspira secretiile din nasul si gura copiluli, dupa care corpul este scos cu grija, se clampeaza si se taie cordonul ombilical. Intregul procedeu poate dura mai putin de cinci minute.
Dupa ce copilul este examinat de medic sau moasa prin scorul Agpar si I se dau primele ingrijiri, vei putea sa tii copilul in brate si sa-l pui la san.
Stimularea mamelonului accentueaza contractiile uterului si micsoreaza sangerarea uterina. Chirurgul extrage placenta cu mana, controleaza uterul, il maseaza usor, pentru a elimina evantuale cheaguri de sange si incepe sa inghita cu suturi. In perioada imediat dupa operatie vei fi supravegheata pentru semne de sangerare si infectie.
Nefiind fortat sa treaca prin canalul stramt de nastere, nou-nascutul prin cezariana are fata regulata si capul rotund.
Posibile complicatii
Nasterea cezariana este o operatie majora si sunt posibile complicatii: febra, infecatrea plagii operatorii, a vezicii si a rinichilor; sangerare rara dar grava, aspiratia de lichid sau continut gastric in plamani in timpul anesteziei genarale si formarea de cheaguri de sange (tromboze sau embolii). Mortalitate aeste mai mare deact la o nastere vaginala normala, deoarece se intervine in sarcini cu risc crescut. Copiii nascuti prin cezariana pot respira mai repede sau pot fi usor vinetii la extremitati si in acest caz e nevoie sa li se administreze oxigen.
Dupa operatie ti se va scoate cateterul urinar si vei fi indrumata sa cobori din pat si sa te misti prin camera chiar in aceeasi zi, pentru a-ti stimula circulatia si a evita riscul de tromboza si de embolie pulmonara. Ti se vor da medicamente contra durerii, uneori pe cale peridurala. De obicei incepi sa mananci in prima zi dupa operatie. Poti sa tii copilul in brate, sprijinit pe o perna, ca sa-l alpatezi, sau culcata pe o parte, deoarece abdomenul va fi sensibil. Poti pierde putin sange prin vagin.
Dupa cezariana
Legatura emotionala cu copilul poate fi initial mai grea, caci te vei simti ametita si cu dureri. Vei putea parasi spitalul la o saptamana dupa nastere. E posibil sa ai nevoie de un laxativ si tablete de durere. Stai dreapta dupa ce cobori din pat si preseaza-ti mainile peste incizie cand tusesti, stranuti sau razi. Cu cat te misti mai mult, cu atat te vei vindeca mai repede. Dupa 2-3 saptamani vei vizita chirurgul, care-ti va scoate firele de sutura. Cel putin pentru 6 saptamani evita sa faci exerctiti obositoare sau sa ridici corpuri grele, cum ar fi copii mai mari.
Marin Gh. Ciobanu