Diareea acuta este una dintre cele mai neplacute afectiuni ale verii la copii mici si sugari. Copilul mic are o rata mai mare de imbolnavire datorita sistemului imunitar imatur si expunerii crescute la germeni; contaminare fecal-orala, tendinta de a duce obiecte si mana murdara la gura sunt numeroase ocazii de infectare enterala. Vara, acest pericol creste prin contaminarea mai rapida a alimentelor expuse caldurii, inghitirea apei de mare, bazin sau piscina sau a nisipului de pe plaja, transformand concediul si vacanta din perioade relaxante intr-unele neplacute pentru parinti si copii lor.
Simptomul principal ce apare la copilul mic si sugar este cresterea numarului de scaune pe care il are in mod obisnuit sau scaderera consistentei lor ( continut apos crescut sau / si scaun cu aspect particular: mucos, sangvinolent, mucopurulent, de culoare verde ). De asemenea devin agitati, fara pofta de mancare, cu dureri abdominale si somn superficial. Cu o atitudine terapeutica adecvata care include restabilirea echilibrului hidro-electrolitic si alimentatia corespunzatoare, episodul diareic se autolimiteaza intr-un interval de aprox 72 ore. Prin accentuarea simptomelor, fara controlul corespunzator al pierderilor de lichide si fara a le putea inlocui, se instaleaza sindromul acut de deshidratare.
Boala diareica acuta are 2 riscuri majore: deshidratarea si scaderea in greutate a copilului.
Tratamentul este atat dietetic cat si medicamentos pentru a trata posibila cauza infectioasa a bolii.
In primele ore dupa scaunele diareice foarte important este asigurarea aportului de apa si electroliti si evitarea deshidratarii. In acest sens se pot folosi solutii de rehidratare orala (ex: Humana Elektrolyt – cu un continut corespunzator de Na, K, Cl, glucoza si gust placut de fenicul sau banane) dizolvate in apa fiarta si racita sau in ceai, dupa indicatiile de pe folie. Administrarea acestor solutii de rehidratare hidro-electrolitica se face in functie de copil, aprox. 100 ml/kgc/24h.
Dieta de tranzitie, de la dieta hidrosalina cu sarurile de rehidratare orala la realimentarea ulterioara se face cu vegetale antidiareice bogate in pectine: morcov (supa de morcov), orez (mucilagiu de orez), banane, mar copt. La sugarul sub 6 luni alimentat artificial sau mixt cat si la cei mai mari care au inceput diversificarea se inlocuieste formula de lapte administrata anterior cu o formula cu un continut scazut in lactoza, formula dietetica ( ex: Humana HN Prebiotic care are in plus 2 avantaje majore: contine atat prebiotice cu rol in normalizarea rapida a scaunului cat si fibre din banane ce ii confera propietati suplimetare antidiareice dar si un gust placut ). De asemenea puteti prepara Humana HN si sub forma de piure devenind mai satios, cu o consistenta crescuta si un continut caloric mai mare. Curba ponderala ajunge astfel la valorile dorite intr-un timp mai scurt.
Aceasta dieta de tranzitie trebuie pastrata 4-7 zile, trecandu-se treptat la alimentatia avuta inaintea episodului de boala, tatonand toleranta digestiva.
Daca starea sugarului sau a copilului se inrautateste, are mai mult de 10 scaune/ zi consultati medicul. De asemenea pentru tratamentul medicamentos cereti sfatul medicului.
Dr. Oana Gheorghiu
www.humana.ro
www.vavianpharma.ro